reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Kapelutek ja sama prosiłam gina o skierowanie na to badanie, w Polsce to standard, a tu byłam zdziwiona, że musiałam się prosić. Mnie nawet w szpitalu jak już meldowałam się do porodu, to pytali o te badania, bo w razie czego muszą podać antybiotyk, żeby dziecko się nie zaraziło. Sprawdzają czy nie ma paciorkowców, wiele ludzi to ma w układzie pokarmowym i to nie jest groźne, ale gdy przedostaną się do dróg rodnych to mogą być niebezpieczne dla maleństwa. U kobiety ta bakteria nie daje żadnych objawów, stąd bezpieczniej zrobić posiew.
Oczywiście rozumiem Twoją frustrację, że tak nagle wyskoczyli Ci z tym badaniem, tym bardziej, że miałaś już coś zaplanowane, ale według mnie lepiej zrobić badanie :) Tych ambulatoriów jest więcej w wiedniu, może nie będziesz musiała jechać przez pół miasta? Ja robiłam w 8. Bezirku i czekałam może z 20 min, samo badanie to moment. Poszłam bez wcześniejszego dzwonienia i bez problemu mnie przyjęli

Kapelutek ja też miałam dokładnie tak jak Vixen pisze, w moim szpitalu tez się o to badanie pytali:-) juz nie pamiętam gdzie je robiłam ale też się nie umawialam, a wyniki wysyłają do lekarza.

Dziekuje Wam Dziewczyny :-) Dostalam konkretny adres do laboratorium, do ktorego mam sie udac. Spokojnie juz wszystko na jutro zaplanowalam :-) Zaskoczyli mnie i dlatego sie wscieklam :-) Mam miec cesarke wiec nie bardzo rozumiem po co badanie waginy, ale tak jak piszecie... warto zrobic i lepiej miec :-)

Mi wymaz pobieral ginekolog i na kolejnej wizycie mialam wyniki. Infekcji nie mialam, a pomimo tego w szpitalu gdy do niego dotralam i wody mi juz jakis czas temu odeszly, to od razu na dzien dobry dostalam kroplowke z antybiotykiem i az do cc co kilka godzin podawano mi ja :rofl2: a ze sie meczylam prawie 40 h to troche tego bylo.

Dziewczyny czy wizyty poloznej w austrii sa obowiazkowe po porodzie czy jest to dodatkowa usluga? Pielegniarka w szpitalu mowila ze kilka dni przed porodem powinnam zglosic w krankenkasse ze chce polozna. A co jesli uwazam ze nie potrzebuje? Nie bede miala z tego tytulu nieprzyjemnosci?

Kapelutek ja mialam to badanie robione a wynik automatycznie do szpitala szedl. Tak jak dziewczyny pisaly w razie co musza antybiotyk podac. Nie wiem jak w innych miastach ale u nas jest obowiazkowe.
Luiza jesli bedziesz wychodzic wczesniej to przed wyjsciem mzsisz pidac dane poloznej. Ja np po cc wychodzilam na 3 dzien niespodziewanie i ze szpitala dzwonilam do poloznej czy da rade mnie odwiedzac. Polozna byla warunkiem mojego wyjscia tak wczesnie. Po 5 dobie i cc chyba juz nie ma obiwiazku,nie wiem jak z sn bo jeszcze krocej.

reklama
Drogie mamy mam do was pytanie jesli wiecie to odpowiedzcie. Mieszkam z moim partnerem i naszymi dziecmi na stale w Austrii. Moj partner ma dwojke dzieci z byla zona. Chcialby wziac FB dla tamtych dzieci i moje pytanie brzmi czy FB dostaje sie tylko za okres przepracowany czy tez jesli jest sie zarejestrowanym w AMS?

Do góry