reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej dawno tutaj nie zaglądam ale to dlatego że urodziłam 18 listopada moja córeczke. A teraz mam pytanie na poczatku stycznia chcemy jechac do Pl. Ale jak to jest z wyrobieniem paszportu tutaj w austrii??? Jeżeli dziecko jest tu zameldowane a rodzice to polacy to w polsce mam tez dziecko zameldować??? Proszę o jakieś wskazówki bo nie wiemy co robić.

reklama
Angelika gratulacje :-) dziecku wyrabia sie paszport tutaj w ambasadzie potrzebne jest zdjecie paszporty albo dowody osobiste rodziców akt urodzenia dziecka i oboje rodziców osobiście musi być przy składaniu wniosku trwa to jakieś chyba jakies 4 tygodnie nie pamietam juz. Co do meldunku to twoja decyzji. Ja miałam taką sytuację ze jak przyznali mi KBG to chcieli zaświadczenie ze dziecko nie jest zameldowane w Polsce...

Hehe ja tez 10 minut. Bylam w szoku ze tak szybko. A i do roku trzeba dziecko "zarejestrowac" w pl, bo nie wydadza ci pozniej tutaj paszportu kolejnego, gdyz ten pierwszy jest na rok. W ambasadzie powiedza ci o tym dokladnie. My bedziemy teraz rejestrowac na swieta. Paranoja jakas z tym.

Angelika gratuluje. Pierwszy paszport musisz wyrobic w ambasadzie. Mozna umowic sie na konkretna godzine, wtedy nie czekasz.

Ale wam fajnie ja czekam jakieś 2 tygodnie a do ambasady mam prawie godz jazdy. Trzeba umiejscowić akt urodzenia dziecka nie potrzeba do tego meldowac dziecka w Polsce. My już mamy drugi paszport:-)

reklama
Natalia bzdura, nie trzeba dziecka w Pl rejestrować! Do następnego paszportu potrzebny jest pesel i o niego składa się wniosek tu w Ambasadzie, Kosnul występuje o nadanie nr pesel. Jest dokładnie tak jak pisze Gabi, trzeba tylkl w Pl umiejscowić akt urodzdnia i nic więcej, meldunek nie jest potrzebny

Angelika gratulacje :)

Ja na pierwszy paszport dla noworodka czekałam tydz, ale już koleżanka która rodziła parę miesięcy po mnie dostała na miejscu.

Do góry