Hej dawno tutaj nie zaglądam ale to dlatego że urodziłam 18 listopada moja córeczke. A teraz mam pytanie na poczatku stycznia chcemy jechac do Pl. Ale jak to jest z wyrobieniem paszportu tutaj w austrii??? Jeżeli dziecko jest tu zameldowane a rodzice to polacy to w polsce mam tez dziecko zameldować??? Proszę o jakieś wskazówki bo nie wiemy co robić.
reklama
Angelika gratulacje :-) dziecku wyrabia sie paszport tutaj w ambasadzie potrzebne jest zdjecie paszporty albo dowody osobiste rodziców akt urodzenia dziecka i oboje rodziców osobiście musi być przy składaniu wniosku trwa to jakieś chyba jakies 4 tygodnie nie pamietam juz. Co do meldunku to twoja decyzji. Ja miałam taką sytuację ze jak przyznali mi KBG to chcieli zaświadczenie ze dziecko nie jest zameldowane w Polsce...
kapelutek
Zaangażowana w BB
Paszport dla dziecka wyrabiaja na miejscu... czas oczekiwania ok 10-15 min.
kapelutek
Zaangażowana w BB
Osiem miesiecy temu czekalam 10 min :-) najwidoczniej sa zmiany..
Hehe ja tez 10 minut. Bylam w szoku ze tak szybko. A i do roku trzeba dziecko "zarejestrowac" w pl, bo nie wydadza ci pozniej tutaj paszportu kolejnego, gdyz ten pierwszy jest na rok. W ambasadzie powiedza ci o tym dokladnie. My bedziemy teraz rejestrowac na swieta. Paranoja jakas z tym.
reklama
Natalia bzdura, nie trzeba dziecka w Pl rejestrować! Do następnego paszportu potrzebny jest pesel i o niego składa się wniosek tu w Ambasadzie, Kosnul występuje o nadanie nr pesel. Jest dokładnie tak jak pisze Gabi, trzeba tylkl w Pl umiejscowić akt urodzdnia i nic więcej, meldunek nie jest potrzebny
Angelika gratulacje
Ja na pierwszy paszport dla noworodka czekałam tydz, ale już koleżanka która rodziła parę miesięcy po mnie dostała na miejscu.
Angelika gratulacje
Ja na pierwszy paszport dla noworodka czekałam tydz, ale już koleżanka która rodziła parę miesięcy po mnie dostała na miejscu.