reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
marti widze,ze juz vixen odpowiedziala :-) Jesli chodzi o MKP to wizyty ustalaja aby zmiescic sie w wyznaczonym czasie wiec bedz problemow ale zaznacz ze wczesniak i powinno byc bez problemow.Super,ze was wypuscili zdrowka i wytrwalosci zycze :-)

Witam Was Dziewczyny :-)
mart_w Gratuluję i oczywiście cieszę się wraz z Wami, że już w domku jesteście :-)
Mam do Was pytanko... czy mogłybyście mi sprecyzować co muszę zabrać do szpitala dla Dziecka? No i jak wygląda rozmowa w szpitalu... tzw. ambulanzgespräch? Już się stresuję, bo czeka mnie to w lutym...
Nerwów przysparza mi też myśl jak te wszystkie papierkowe sprawy po porodzie załatwić, co , gdzie i jak po kolei ...masakra

Dziewczyny, któraś z Was kiedyś pisałą ze Familebeihilfe jest tylko na rok i ze przychodzi jakis formularz do wypelnienia..bynajmniej cos takiego kojarze. Nic do mnie nie przyszło a minąl już rok. Nie dostalismy w tym miesiacu KBG i tak sobie z tym pokojarzyłam....Czy może mi ktoś powiedzieć jak to dokładnie wygląda. nie mam tej pierwszej decyzji o przyznaniu familiebeihilfe nie pamietam juz czy to wogole przychodzi do domu....

Kapekutek nie wiem czy we wszystkich szpitalach jest tak samo, ale ja dla dziecka miałam tylko ubranka na wyjście :)

Ola aż zerknęłam na nasz dokument, to nam Familienbeihilfe przyznali na dwa lata. A nie mieliście czasem KBG 2x w grudniu? Bo nam tak przyszło, na początku grudnia za listopad i 30.12 przyszło grudniowe KBG, więc my w styczniu też nie dostaliśmy, przyjdzie w lutym za styczeń

kapelutek hey hey Kapelutku, ale czas leci :) jesli masz zamiar dalej rodzic w St. JKH to polecam zabrac czapeczke - ja rodzilam w kwietniu, a na sali okno bylo non stop otwarte, moj Gucio urodzil sie malutki 48 cm, a w szpitalu ubranka przewaznie rozmiar 56 dawali, wiec troche to komicznie wygladalo i Maz dowiozl pare sztuk:-) i rekawiczki niedrapki
ola8806 mi FBH przyznali na 2,5 roku, wydaje mi sie, ze na rok przyznaja tym, ktorzy dzieci maja w Polsce. oczywiscie moge sie mylic.

Vixen89 i maryńka Bardzo Wam dziękuję... no ja zmian nie wprowadziłam i będę rodzić w St. Josef Spital... już się nie mogę doczekać... a czas to faktycznie zasuwa jak szalony... mam już i czapeczkę i niedrapki i body i śpioszki i teraz poluję na jakiś kombinezonik nie za gruby... też mam termin na kwiecień :-)

A ja to nic dla dzidzi nie mialam jak jechalam rodzic. Tylko tyle co dla siebie rzeczy. Moj Macio pozniej przywiozl ciuszki na wyjscie. Mala miala47cm I wszysykie ciuszki byly na nia za duze. Ja jestem wlasnie w trakcie zalatwiania spraw urzedowych. Na dzien dzisiejszy mala jest juz zameldowana, jutro pojedzimy paszport zlozyc. No I pozniej potwierszenia zameldowania odebrac no I 2 najwazniejsze rzeczy w ubezp. I urzedzie skarbowym, tego obawiam sie najbardziej ale damy rade.

reklama
Hej co do rzeczy dla malucha to tylko niedrapki mialam reszte dawal szpital.Na wyjscie maz przywiozl fotelik i przygotowane ciuchy.Dla mnie mialam wszystko ale trafilam na sale gdzie dzewczyny sie nie przebieraly w dzien,chodzily w szpitalnych koszulinach a te pizamy myjki i reczniki braly codziennie czyste od salowych.Ja na droga dobe sie przebralam w swoja pizame i reczniki tez swoje uzywalam a na 4 dobe nas wypuscili wiec juz bylo z glowy.
marti nie obawiaj sie zalatwicie wszystko szybko,bynajmniej u nas tak bylo a teraz czekam na odp.A i suwaczek ci jeszcze do porodu odlicza :-D
Ola ja od poczatku mialam na rok i co roku przedluzana,dopiero teraz dostalam na 2 lata na Victora,zobaczymy co bedzie z Raphaelem bo jeszcze czekam na odp.
kapelutek nic sie nie boj rozmowa u mnie przebiegla sprawnie i dosc szybko dluzej badania trwaly...

Do góry