reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Hej! Tym razem ja przychodzę z pytaniem. Donosiłyście już strony z MKP z pieczątkami do Krankenkasse? Mi dzisiaj przyszło pismo. Myślałam, że to trzy strony na raz się zanosi, ale z tego co czytam w tym piśmie i w MKP to do 10. miesiąca życia dziecka trzeba donieść dwie strony (9 pieczątek), a do 18. życia dziecka trzecią stronę (ostatnia - dziesiąta pieczątka). My póki co 9 pieczątek mamy, czyli jeśli dobrze rozumiem to muszę właśnie te strony donieść. Zanosiłyście osobiście czy pocztą? Raz jak byłam w KK w 7. Bezirku (uliczka od Mariahilferstrasse) to tam taka specjalna skrzyneczka jest na te strony, bez czekania po prostu można tam wrzucić. Także chyba się przejdę, żeby czasem na poczcie nie zaginęło :p

reklama
vixen89 to zalezy, ktory wariant wybralas ja np. mam ten najdluzszy KBG wiec mam czas do 18 miesiaca zycia i musze doniesc blatt 1-3, pozostale warianty do 10-tego miesiaca zycia blatt 1 i 2, a blatt 3 do 18 miesiaca, tak wyczytalam w moim MKP.

Maryńka no właśnie to samo wyczytałam, ja mam wariant 15+3 czyli mam czas do 10. miesiąca, żeby donieść dwie kartki, dzięki :)

Cześć, nic konkretnego nie mam do napisania, ale, ale... jednak coś napiszę :-) cieszę się chwilą wolnego bo mój mąż poszedł z Kinią na zajęcia Spielgruppe u nas w gminie. Chodzą tam co tydzień na godzinne zajęcia, gdzie śpiewają sobie i siedzą w kółeczku, w sumie 5 dzieciaków. Na pierwszych zajęciach byliśmy w trójkę, ale się wymigałam no bo po niemiecku z dzieckiem i tak nie gadam. I takim o to sposobem mój Ehegatte jest jedym tatusiem w tym przybytku :cool2:
Nic nie wnosząc do dyskusji życzę miłego dnia haha

Marti_w wszystko zależy jak sprawnie pójdzie Ci załatwianie wszystkich papierków. Jak teraz wszystko sobie pozałatwiasz, to KBG dostaniesz zaraz jak skończy Ci się Wochengeld :)

reklama
Aha ale jezeli mam wyplacane do kwietnia wochengeld to beda tez KBG wyplacac czy dopiero od kwietnia, jak sie wochengeld skonczy? Moja malutka katarku dostala, nie wiem skad. Nid ma goraczki I jest spokojna tylko w nocy troche te gile jej przeszkadzaja. Wczoraj wybealismy sie do lekarzacw Brucku to nas nie przyjal bo nie mielismy terminu!! A dopiero w pon. Ta lekarka Claudia wraca z urlopu. Robimy malej inhakacje, kropeli do nosa dajemy I jest juz lepiej.

Do góry