reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

hej,
IZW gratulujemy drugiego ząbka, a wam Asiabp pierwszego:)!!

u na jeszcze nie wyszly ale ciagle slinotoki, gryzienie, mlaskanie^^
kuopilismy mu wczoraj jogurcik bobovity truskawkowy po 6 m-cu i dzis mu podsunelam ale ni w zab nie chcial.. krzywil sie jakbym mu co najmniej ocet do bhuzi wciskala:p

jemy juz owsianke:) smakuje:p

u nas paskudna pogoda, deszczysko co piec minut dzis pada;/ zimno i chmurno. bleee...

Wojtus mowi baba^^ a myslalam ze pierwsze bedzie mama:p
pozdrawiam wszystkich :)
aaaa
IZW twpja malutka ma zdjecia w takich fajnych czapeczkach i galotkach, sama robisz czy kupujesz?:)

reklama
Witam!
Moja siostra juz pojechala, wiec bede miec wiecej czasu na bb tez, ale widze, ze tutaj wraz z ladna pogoda pustki sie zrobily :)
Naty - ciesze sie, ze z tata lepiej, powodzenia w szukaniu psychologa, wazne aby faktycznie byl takim psychologiem z powolania - zdrowka dla taty!
Viv - to Marysia juz sama ladnie siedzi?? Czyli jednak odpuszczacie sobie papki i probujesz wg BLW, tak? Moja Lena to usiadzie sama chyba jak bedzie miec 10 mcy, taki z niej leniuszek wiec ja chyba jednak pokarmie ja troche lyzeczka...chociaz tez chcialam BLW, ale jesli nie siedzi to nie ma co sie wyglupiac...z lyzeczki natomiast bardzo ladnie je...od dwoch dni do kleiku z manny dodaje jej oprocz marchewki ziemniaczka tez i wcina az sie uszy trzesa :) a jak my jemy to tak samo jak Twoja Marysia, wyrwalaby nam z reki wszystko :)
A jaki masz fotelik do jedzenia?
Naty - odkad jemy marchewke to kupka jest tak co 4 - 5 dni, ale na szczescie Leny ani brzuszek nie boli ani kupka nie jest twarda, wiec mysle, ze uklad pokarmowy powoli przestawia sie...Zastanawiam sie nad jabluszkiem i dynia w przyszlym tyg, ale spokojnie bo Lena w koncu ma dopiero niecale 5 i pol mca. A Ty rozumiem, ze jedzonko dla Wojtusia robisz sama, to masz jakies zaufane zrodlo warzywek czy tak po prostu z warzywniaka? Bo ja to sie tutaj tak boje po prostu z tesco cos przywiezc...
Andzia - Lena tez leniuszek, od malego nie cierpi na brzuszku lezec, dopiero od jakiegos miesiaca sie nauczyla, ale to dlatego ze juz da rade sie na raczkach podneisc, chwyta zabawki, probuje do nich podpelznac, ale obracac wciaz sie nie obraca, tylko na boki, ale pelnego obrotu nie zrobi :( my na cwiczenia do fizjo z nia jezdzimy no i liczymy ze basen tez jej pomoze...ja sie tym mocno schizowalam, ale ostatnio poznalam dziewczyne, ktorej corka ma 7 mcy i ani na brzcuhu nie lezy ani sie nie obraca i im pediatra nic nie kazala z tym robic, twierdzac ze dziecko ma czas :szok: wiec stwierdzilam, ze Lena i tak juz jest sprytniejsza :)
Zmykam obiadek robic, milego dnia!

Czesc Dziewczyny. Pustki tutaj. My mielismy ladna pogode przez kilka dni wiec spedzalismy duzo czasu na swiezym powietrzu. Trzeba korzystac bo w Irlandii cieplych dni jak na lekarstwo. Gratuluje zabkow! U nas ida 2 dolne jedynki. Maly marudny ale jakos dajemy rade:) AsiaBp moj tez na brzuszku nigdy nie lubil lezec, zawsze konczylo sie placzem po kilku sekundach. Moze troche w tym mojej winy bo nie kladlam go od samego poczatku na brzuszku, zaczelam jak mial okolo miesiaca. Teraz ladnie podpiera sie na raczkach i glowke podnosi ale dalej nie lubi tej pozycji. Na boczki w ogole sie nie przekreca, ale z pleckow na brzuszek juz coraz czesciej, z boczku na brzuszek tez potrafi, wiec chyba jakis dziwny przypadek z niego:) My tez probujemy ziemniaczka od 2 dni i malemu smakuje. Dziewczyny czy wy juz wprowadzacie gluten swoim dzieciaczkom?

hej, andzia i asiabp a wy na piersi czy mm karmicie?bo tak was czytam to wydaje mi sie w porownaniu do nas ze strasznie pozno wszystko wprowadzacie?:p

my jak wojtek mial 3,5 m-ca wprowadzilismy kaszki ryzowe, kleik ryzowy i kukurydziany, jak mial 4 to marchewke, dynie, ziemniaki, pietruszke, jak mial 4,5 to brokuly, fwa tygodnie przed piatym miesiacem wprowadzilam mu gluten podajac do mleka mm kaszke manna mleczna nestle pomagajaca wprowadzac gluten, jak mial 5 to wprowadzilam mieso z kurczaka i indyka, lososia, szpinak, roznego rodzaju soki przecierowe i nektary, no bo takie pierwsze soczki to wiadomo jak skonczyl 4m-ce, tydzien po piatym podalam mu biszkopty, chrupki kukurydziane, robie mu szejka z banana, biszkoptow i jablka, wcina jak szalony!:p fajne sa kaszki hippa, w sumie nieco drogie ale na dlugo starczaja jesli tylko dosypuje sie je do mleka zeby bbylo bardziej sycace a od czasu do czasu taka gesta do podawania lyzeczka.. jest np taka na dzien dobry z blonnikiem pokarmowym truskawkowa:) teraz dwa tyg przed 6m-cem dostal cielecinke do zupki, wprowadzam mu jogurty i owsianke:)
jak mam rybe na obiad dorsz czy losos to dosteje troche i kawalek ziemniaka i wsuwa:p wszystko bierze w lapki^^
dlatego jak was czytam i tak porownuje to ja jakos szybko zaczelam^^ ale maly zadowolony, ladnie je, ladnie rosnie:p
a i fajne jeszcze sa takie kaszki nestle na dobranoc, np jablkowa:) moj jak zje butle 200ml takiej lekko plynnej kaszki to spi do 4 rano:) albo i cala noc:)
teraz sie zapatruje na taka z suszona sliwka, tez chyba nestle.. w takim kartoniku jak mleko bebiko:)

asiabp tak gotuje wojtkowi sama, ze sloiczkow dostawal tylko pierwsze owoce, ale teraz np banana czy jablko daje mu takie nprmale surowe, zblenderowane albo w kawalku do cokania:p

co do warzyw, oczywiscie nie faszeruje go tymi zesterydowanymi z resco czy biedronki bo wiadom ze tak to pedzone wszystko.. ziemniaki i marchew to ma swoja jeszcze z tamtego lata, bo ja mam ogrod duzy i kawalek pola za ulica za domem i mamy swoje warzywa, pietruszke tesciowa mi kupuje u gospodarza w soboty na targowisku brokuly to kupuje albo mrozone albo w zieleniaku u siebie w miescie, dynie tez mam swoja mrozona.. obawiam sie nieco jablek bo jeszcze swoich nie mam surowych, ale mam weki, prazone jablka wiec takie mu podaje:)
mysle ze jesli tak jak ja boisz sie karmic dziecko tescowymi warzywami to najlepiej jest isc na rynek i szukac takiej najgorzej wygladajacej i brudnej w ziemi marchwii i pietruszki bo to wiadomo ze najbarziej eko bio czy jak zwal tak zwal, ta duza rowna i czysta od ziemi to wiadomo ze pędzona:p

a no i jak mu robie zupki to oczywiscie dodaje lyzeczke jakiegos dobrego prawdziwego masla

dzis dopadl sie do mojego pączka i zaczal lizac marmolade^^

uwielbia gryzc skórki od chleba hehe:p

andzia o glutenie pisalam powyzej:) ja korzystalam z tek kaszki mlecznej mannej z nestle chyba ona jst czekaj...Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.dziecko.nestle.pl/DesktopModules/Controls/GetFile.aspx%3FKey%3D102125c63d264d4bbc0986e97accaedb
o:)

Asia mamy najzwyklejsze krzesełko z ikei i tackę do niego, takie tylko że niebieskie antilop-krzeseko-z-zabezpieczeniem__35998_PE126860_S4.jpg
Próbujemy z normalnym jedzeniem, zobaczymy co wyjdzie, póki co Maryśce się podoba i naprawdę dobrze sobie radzi, o dziwo :tak: z piciem gorzej bo jeszcze wszystko prawie rozlewa jak się jej nie pomaga :-p

A w ogóle moje dziecię chyba uczulone i na mleko i na gluten :no: wystarczy że liźnie coś z mleka, czy to kaszka mleczna, czy mleko UHT czy "prosto od krowy" czy lód to ma plamy na buzi z takim jakby bąbelkiem w środku :confused: dziś jej dałam kromkę chleba bo mi się rozpłakała z głodu na chustospacerze, nie było gdzie usiąść a do domu bliziutko, possała chwilę i też się zjawiła jedna plamka z takim samym bąbelkiem :confused2:

Załączniki

• antilop-krzeseko-z-zabezpieczeniem__35998_PE126860_S4.jpg
    antilop-krzeseko-z-zabezpieczeniem__35998_PE126860_S4.jpg
    11,3 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnia edycja:
viv no to faktycznie slabo to wyglada;/ ja nie wiem jak sie objawia takie uczulenie ale skoro po kazdym tego typu jedzeniu to cos jest na rzeczy, ale oby nie, trzymam kciuki zeby to nie bylo to bo to nic fajnego;/

Mam nadzieję że jeśli to uczulenie to minie jak najszybciej :-( niby się mówi o skazie białkowej jako alergia na mleko ale ona nie ma objawów skazy właśnie. Chociaż tyle dobrego. Oby na nic więcej, bo będzie ciężko.Ale na razie wcinała jabłka, marchewkę, ziemniaczki i kurczaka i nie było tych plamek.

Skaza bialkowa to inaczej alergia na bialko mleka krowiego, czyli na wszystko co ma w sobie mleko lub jego pochodne. Z glutenem roznie bywa, ale wydaje mi sie, ze bardziej brzuszkowo by sie objawila alergia.
Naty ty faktycznie polecialas ze wszystkim szybko, fajnie ze synek nie ma zadnych alergii, moj ma 4,5 mca dostaje do picia wode, herbatke koperkowa, herbatke jablkowa z melisa i raz pil troche soczku z bobofrut jablko-marchew. Probowalam mu dac marchewke tydzien temu, ale niechetnie jadl, jak probowalam mu wlozyc lyzke do buzi to warczal na mnie :cool: A zeby wogole troche sprobowal to podstepem go bralismy, maz rozsmieszyl, buzia otwarta a mama hyc lyche do buziaka. Mysle, ze moze sprobuje ponownie w przyszlym tygodniu. Choc ja sie troche boje bo on ciagle ma cos na skorze, juz wiemy, ze to nie od mleka bo jest na pepti od 1 maja a ciagle ma nowe plamki.

Naty1990 fajnie ze twoj synek juz tyle rzeczy je. Moj jest na mm i na razie sprobowal jablko, marchewke, ziemniaczka i kleik ryzowy-jablokowy. Dzisiaj kupilam mu kaszke na dobranoc nestle, ta o ktorej pisalas, kleik kukurydziany i soczek jablkowy. A tej kaszki mannej to ile lyzeczek powinnam wsypac do mleczka? Moj wypija przewaznie 180ml chociaz od 2 dni juz mu malo i daje mu 210ml. Glodomorek z niego:) Kurcze, ja to chyba musze sie ciagle czyms martwic. Nie wiem, czy nie przejsc sie z malym do naszej pani doktor czy moze do fizjoterapeuty... Martwie sie, bo synek ciagle preferuje prawa strone, glownie jak spi. Wiem, ze do 3 miesiaca asymetria ulozeniowa jest czyms normalnym i mialam nadzieje, ze to po prostu minie. Nasza pediatra nic nie zauwazyla no ale tutaj sluzba zdrowia nie jest za dobra. Synek ladnie sie bawi uzywajac obu raczek i rozglada sie na obie strony ale jak spi to glowka musi byc skierowana w prawa strone. Pilnuje go i przekrecam glowke w lewa strone bo na boczkach spac nie chce. Ach, sama juz nie wiem. Uciekam spac bo jutro rano na basen. Dobrej nocki.

reklama
hej hej:) andzia ja na poczatku to dawalam do mleka jedna lyzeczke tej mannej z glutenem, potem wiecej i wiecej a teraz raz mu dodam do mleka a raz taka gesta lyzeczka podaje:)

co do asymetrii to ja bym mimo wszystko to skonsultowala, u nas bylo, jak zostawilam temat to bylo gorzej, a potem juz przycisnelam, dwa miesiace cwiczen i jest spoko:) prosty, obustronny itd^^ ehe

basia z jednej strony fajnie ze to nie skaza a z drugiej jak nie wiadomo co to tez nie za milo;/

viv moze trzeba z tym do lekarza?:(

Do góry