reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

A mi znów dwie położne kazały tę białą wydzielinę wymywać patyczkami do uszu z mydłem, to tak robię. :baffled:

Uff, odciągnęłam 150 ml mleka i mam dość. Mam nadzieję, że małej wystarczy, bo to wielki głodomor. Dobra, lecę pakować torbę, ubierać małą i zium na stypę.
Sorki, że tak o sobie, ale nie pamiętam kto co pisał, zapamiętałam tylko z tą pielęgnacją miejsc intymnych u dziewczynek.
Po stypie postaram się odpisać wszystkim, jak dam radę wejść na laptopa.
Miłego dnia. :tak:

Mój M wczoraj męczył małą od 20, do 00.30 - chciał ją nauczyć zasypiania w łożeczku, ale i tak wyszło na to, że z końcu dał mi ją do cycka i tak usnęła. Ale wstała o 6.30! Szok, jeszcze jej się to nie zdarzyło. :D

Ostatnia edycja:
reklama
Hej :)
Ja powoli czuje się w domu jak w więzieniu, nigdzie nie mozemy wyjść bo takie mrozy :wściekła/y:zakupy zawsze robie wieczorem jak moj M wroci i juz nie mam pomysłów co gotować :no: oby do wiosny jakoś przetrwać:tak: nie moge się doczekać aż wreszcie wyjde z młodym na dłuuugi spacer bo wózkiem to na razie po domu jeździłam z nim :angry: Ale mimo tego siedzenia w domu to dni lecą mi jak szalone, dopiero co była sobota niedziela a teraz już środa :szok: Jedziemy dziś z małym na badanie słuchu powtórne bo w szpitalu nic nie wyszło :no: oczywiście musimy prywatnie zrobić bo na wypisie napisane jest by zrobić w pierwszym miesiacu zycia to badanie a na fundusz najblizsze terminy na koniec marca :wściekła/y: w ogole to szpital miał obowiązek powtórnie przeprowadzic to badanie przesiewowe słuchu jak nie wyszło ;/ a oni nic nie zrobili.

Aurelka, jeszcze nie slyszalam o takiej metodzie czyszczenia uszu:szok: ale to tak po prostu w ten sposob czyscisz czy macie jakies klopoty z uszkami?
to jak 150 Twoja mała zjada to faktycznie głodomor:pjak na dwutygodniowego maluszka:p
tak piszecie dziewczyny o tych nockach, ze kiepsko, albo ze spia dzieciaki po pol godz. o jajulku, wspolczuje, nasz to fakt po kapieli ma godzine gora dwie zabawy ale noc to ladnie przesypia, jak go nakarmie tak miedzy 22 a 23 to do 4-5 spokoj, spi jak aniol, potem je tak wlasnie 4-5 a potem 7-8 :)
musialam dzis rano zlapac jego siuski bo lekarz prowadzacy zalecil przebadac mocz.. nie latwe to zadanie;/ kupilam takie specjalne woreczki w aptece co sie przykleja wokół ptasiorka hehe i niby ma ladnie tam nasikac ale to i tak nie takie latwe, wczoraj np jakos musialam mu to zle nakleic to jak zrobil sisi to ja bylam zasikana bo akurat mialam o na kolanach i on caly mokry haha, dzis sie udalo, ale troche tylko, na szczescie w przychodni pow ze starczy:)
dziewczyny jedziemy z niedziele z mezem i wojtusiem na urodzinki drugie do chrzesniaczka męża, obiecałam szwagierce, że zrobię tort, bo ja generalnie uwielbiam piec itd, zawsze wszyscy chca zebym ja cos zrobila, ale jakos pomyslu mi brakuje, moze macie cos w zanadrzu?:) ja myslalam o takim teczowum torcie-wysylam link ze zdjeciem:)
Jak zrobić tęczowy tort? - PRZEPIS | Słodkie rzeczy
co o tym myslicie? a moze macie jakis lepszy pomysl?:*
my to na usg bioderek teraz jakos na koniec miesiaca jedziemy-musze dzis zadzwonic nas zapisac bo wystarczy na dwa trzy dni przed:) bo my prywatnie jedziemy, musimy tez powtorzyc usg glowki i nereczek, bo po porodzie ukm-y byly lekko poszerzone, ale juz tydzien pozniej bylo ok, ale pan doktor prosil zeby do niego przyjechac i sprawdzic jeszcze raz, a glowke tez musimy sprawdzic bo malutki mial w zyciu plodowym lekki wylew 1 stopnia, na szczescie nie grozny, bo nie do zadnej komory:) no i od razu zrobimy bioderka, nie wiem czy ktoras z was jest z warszawy lub okolic tak jak my, ale jak tak to polecam tego lekarza, to jest klinika radiologow na waryńskiego w w-wie..
buziaki

Aisha 89 ​ powiem szczerze, ze todziwne ze szpital nie powtorzyl tego badania, tak na dobra sprawe to ja bym pojechala tam gdzie rodzilam i domagala sie ponownego badania bo przeciez trzy miesiace dziecko ma prawo byc pod opieka szpitala w ktorym sie rodzilo

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witajcie, ja jestem wykonczona, moj maz tez. Corka nam sie budzi w nocy z takim wrzaskiem, ze az wyrywa z lozka. Synek zje, odbije, ma sucho a nie widzi mu sie spac...w rezultacie jest tak ze klade go obok siebie i tak kimam.
bulkaasia
moja mala tez na aptamilu pepti byla do 14 mca zycia ze wzgledu na skaze.
Synek narazie nie ma objawow skornych, tylko troche sie prezy, czasem poplakuje. Zaczelam mu podawac sab simplex to dzis wydusil troche kupki. Herbatka koperkowa nie bardzo mu podchodzi smakowo...:-D

Jesli chodzi o ta biala wydzielinke u dziewczynek to my czyscilismy wacikiem delikatnie. Ja tez radzilabym sprawdzac wargi sromowe, ​nie kazdej dziewczynce sie sklejaja.
u nas niestety sie skleily a zauwazyla to dopiero siostra mojego meza, ktora ma dwie corki i jej mlodszej sie tez skleilo. Wystarczy po kapieli delikatnie rozszerzyc i po sprawie.

Ide dopic zimna kawe a potem do sklepu podskocze. Trzymajcie sie.

Witam,

my wczoraj na szczepieniu byliśmy, jak wróciliśmy do domu to mała wpadła w histerię, takiego płaczu u niej nie słyszałam jeszcze, cały czas na rękach, na chwilę przestawała i zaraz to samo i tak gdzieś do 1 w nocy, masakra,
dowiedziałam się jeszcze że ma przepuklinę pępkową, ehh:no:, oby zeszła

mała waży 4500, więc w niecałe 3 tygodnie kilogram, od kiedy zaczęłam ją dokarmiać leci z wagą jak szalona:szok:

sorki że tak tylko o sobie ale lecę bo mała się obudziła
miłego dnia

Basia też próbowałam dawać herbatkę ale też nie chce

Ostatnio edytowane przez moderatora:
eni slyszalam ze w aptekach dostepne sa takie specjalistyczne plasterki na przepukline, ze nakleja sie je na pepuszk zeby sie nie wypychala ta przepuklina:*

4madlem kochana ja mam trzy i kocham je po równo:tak: choć są zupełnie inne charakterami, ciekawa jaka Lenka będzie, między J a S jest 3 lata z hakiem różnicy i jest fajnie między nimi.
muffy oby żółtaczka sobie poszła :tak:
aurelka co położna to inna szkoła, ja wacikami wszystkie trzy od czasów Julki i u nas się sprawdziło
aisha łącze się w bólu ja też jak w więzieniu, ale dziś plan jest na spacer ;-)oby badanie słuchu wyszło ok
naty pięknie śpi. z tortem nie pomogę bo nie piekę tortów. ten który pokazałaś wygląda apetycznie:-)
eni waga piękna

reklama
Helou

U mnie nocka do du...y. Do 5 rano bylo w miare ok, ale od 5 prawie nie spalam, najpierw mala plakala bo chyba ja brzuszek bolal, a jak przesla to sobie przypomniala ze jest glodna a jak zjacla to jej sie odechcialo spac i zaczela do siebie gadac i pedalowac, a pozniej. Ie mogla zasnac. Wreszcze polegla kolo 8 na eNku i przesplalam sie ok godzinki ale i tak jestem padnieta.

Dziewczyny zainteresowane pogrzewaczem zelowym. Wyprobowalam ten podgrzewacz i jest calkiem calkiem. Czas podgrzewania do tem ok. 36 st. trwa ok 20 min i utrzymuje temperature ok 2-3 godzin. Moja mala je mniej wiecej co 2 godziny czasem jak przysnie to co 3. Wiec na ok 30 min przed planowana pora karmienia wlaczylam ten podgrzewacz i jak przyszlo do karmienia to mleczko mialo odpowiednia temperature. Ze wzgleduna to ze ponoc trzyma temperature 2 godz nie jest moze na przydatny gdy jestesmy caly dzien poza domem ale na krotkie wypady np. do sklepu chyba bedzie ok. Uzylam dopiero 2x wczoraj i dzisiaj wiec za duzo jeszcze nie moge powiedziec. Ale napewno na krotkie wypady bede uzywac.

Vievienne jak dla mnie termoopakowanie tez za bardzo sie nie sprawdza. Jak dluzej mleko w nim mam to i tak sie troche wychladza.

Nathani dom, ktory ogladalismy bardzo nam sie podoba. Najchetniej to bysmy go kupili ale niestety narazie nas nie stac dlatego chcielibysmy go wynajc na ok rok i po romu byc moze bedziemy mieli wiecej kasy i wtedy moze bedziemy mogli go kupic. Problem jest tylko taki ze wlasciciel chce ten dom sorzedac a nie wynajac, jednak powiedzial ze poslucha naszej propozycji. Bo mu mu chcemy zaproponowac wynajem z opcja zakupu za rok. Zobaczymy co powie

Fiolka wspolczoje ci bardzo, dobry pomysl z pokazaniem tego filmiku poloznej lub lekarzowi?
ja czytalam i tak tez mi lekarz powiedzial ze przy kolce dziecko placze dosyc dlugo min. 3 godziny i zawyczaj zawsze o tej samej porze dnia. I zeby stwierdzic ze to kolka trzeba obserwowac dziecko przez min 3 tygodnie. Moja mala miala jeden raz napad placzu w ok 3 tygodniu zycia. Ryczala chyba z 6 godzin z mala przerwa na drzemke. Juz sie balam ze sie jej kolki zaczynaja, ale na szczecie taki wielogodzinny placz juz sie nie powtorzyl. Owszem dosyc duzo placze ale nie godzinami.

Co do usg bioderek to u nas tez chyba nie robia ale musze sie jeszcze dokladnie dowiedziec

Ankka , liwus wspolczuje nocki

Bulkaasia, trzymam kciuki zeby rana szybko sie zagoila

Muffy trzymam aby zoltaczka szybko przeszla

Spadam robic obiad o ile dziecie mi pozwoli

Do góry