reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

Dziewczyny 2-miesięczniaków w jakim rozmiarze ubranek "chodzą" wasze pociechy ? 62 ? 68? Bo my mamy ubranko do chrztu na 68 i tak się zastanawiam na kiedy Rozalka dorośnie do tego ubranka biorąc pod uwagę fakt że jeszcze nosi 56 i pewnie z jakieś 2-3 tygodnie jeszcze będzie w tym rozmiarze.

Betiks uśmiechu życzę..

reklama
Hej Dziewuszki :)

nie mialam kiedy ostatnio się odezwać, ale sprobuje ponadrabiac.
Mężu do nas dojechał w sobote, od wczoraj pomieszkujemy u tesciow na wsi. Piekna zima tu, pod warunkiem że się w domu siedzi ;) Choć z dzieciatkiem na sanki czy balwana to wymarzona pogoda i okolica, ale Marysia poki co za mała.
Znowu ma dziś dzień na spanie - pospalysmy do 9, przerwa na sniadanko, pieluche i usnela znowu do 11.30, przerwa na rozmowe z babcia, pieluche i zasnela u babci na rekach, wiec musze sie wziac zaraz za jej prasowanko.

Nie doczytalam jeszcze na co się Fiolka żali, ale co by to nie było nie mozesz sobie wmawiać ze jestes złą matką. Czekałaś na swojego synusia i na pewno dasz mu wszystko czego potrzebuje.

My nie lecimy według żadnej książki, zakupiłam wcześniej język niemowląt ale jakoś do mnie nie przemawia, te pory karmienia, wypłakanie się niemowlaczka... Zajmuję się Małą wg wlasnego przeczucia i bardziej metoda prob i błędów i moje dziecię chyba nie narzeka, je ile chce, spi ile chce i płacze jak na razie tylko z głodu i dyskomfortu (czasem przy kapieli i przebieraniu, za dużo szczęścia na raz - czyt. mleko tryska, z głodu i zmęczenia jednocześnie a wybrać mozna tylko jedno ;) )

spróbuję Was poczytać, ale najpiierw poprasuję, poki nie karmię.

miłego dnia :)

Aisha zielone pampersy to jedyne pieluchy które nam przeciekały, a to nie zbierały całych siuśków, a to kupa wylazła ;/ najlepiej nam z babydreamami właśnie, choć teraz mamy trojeczki z happy i z dady, jak na razie dada lepsza choć podobna do pampersow.

Marycha też ma tak czasem że wcina, wcina i zaczyna puszczac cycka i się denerwować, odbicie pomaga :)

Liwus Maria przy urodzeniu miała 56 cm i 56 były za luźne, teraz donasza półśpiochy 56, ale bodziaki i spiochy juz 62 z tym że niektóre sa troszkę za luźne jeszcze. Też mamy pajacyka do chrztu na 68, tzn. nadaje się do chrztu i mam nadzieję że będzie wtedy dobry, choć chrzcimy dopiero 1 kwietnia, zaklepaliśmy wczoraj ostatecznie, a formalności dokonamy kilka dni przed.

Ostatnia edycja:
Cze kobietki,

my po nocy srednio wyspani, za to maly bardzo... hehe powiedzcie mi jakie wasze cyckowe dzieci robia kupki? moj od 3 dni robi takie bardziej zwarte i mniej jest w nich tych tlustych nasionek... nie wiem, czy to normalne. moze malemu sie pomalu zmienia flora w jelitkach?

wiolka- masz racje, powinnam pojsc do psychologa, bo czasem nie wyrabiam. Moj L w pracy od 3 w nocy do 18... a ja tu sama jak kolek siedze. przenieslismy sie z londynu i tam wszystkich znajomych zostawilam. No ale za tydzien moi rodzice przyleca na 2 tygodnie, to moze dojde do siebie.

viv- ja Ci zazdraszczam tej polskiej zimowej wsi :tak: musi byc tam teraz cudnie! Ja uwielbiam zime i snieg :-)

Betiks- wspolczuje zlego nastroju! szkoda, ze czekolady nie mozemy jesc... :-ppewnie by pomogla troszke!

echh dziewczynki mam kilka pytan - bo siedzę z moją mamą i z dzieckiem i oczywiście wszystko co robie to źle, chyba już powinnam z małym pójść do wszytskich lekarzy oprócz psychologa - nie dlatego , że jego psychika jest zdrowa tylko dlatego, że moja mamy twierdzi ze psycholog to nie lekarz:
A wiec pytania:
1. Macie jakieś sprawdzone kremy na rozstępy - ja używam musteli i na razie bez zmian :(
2. Czy zdaża wam się , że dziecko wytrzymuje bez karmienia jakieś 7 godzin i dalej nie jest glodne. w nocy go dokarmiam modyfikowanym mlekiem (zjada wtedy jakies 90-120 + pierś) i dzisiaj dostał o 5 poszedł spać o 7 i o 11 dalej spał i nie chciał jeść. (diagnoza babci - chory)
3. Czy w nocy wasze malenstwa jedzą mniej - bo moj ma noc podczas dnia i naprawdę nieweiel wtedy zjada (diagnoza babci - chory)
4. Czy kichają wasze maleństwa i charczą przez noski - polożna mówiła , ze to przez suche powietrze no i mieszkamy w krakowie wiec zanieczyszczenia przekroczają norme. jak często i czym psikacie do noska? (diagnoza babci - chory)
5. Czy zdarzylo wam się ,że jedno oczko otwiera bardziej a drugie mniej .. bez widocznych oznak -- żadnych wydzielin
6. Czy wysuwa język - jak nawet nie jest glodny ?

na razie to tyle, babcie są kochane ale ...

echh dziewczynki mam kilka pytan - bo siedzę z moją mamą i z dzieckiem i oczywiście wszystko co robie to źle, chyba już powinnam z małym pójść do wszytskich lekarzy oprócz psychologa - nie dlatego , że jego psychika jest zdrowa tylko dlatego, że moja mamy twierdzi ze psycholog to nie lekarz:
A wiec pytania:
1. Macie jakieś sprawdzone kremy na rozstępy - ja używam musteli i na razie bez zmian :(
2. Czy zdaża wam się , że dziecko wytrzymuje bez karmienia jakieś 7 godzin i dalej nie jest glodne. w nocy go dokarmiam modyfikowanym mlekiem (zjada wtedy jakies 90-120 + pierś) i dzisiaj dostał o 5 poszedł spać o 7 i o 11 dalej spał i nie chciał jeść. (diagnoza babci - chory)
3. Czy w nocy wasze malenstwa jedzą mniej - bo moj ma noc podczas dnia i naprawdę nieweiel wtedy zjada (diagnoza babci - chory)
4. Czy kichają wasze maleństwa i charczą przez noski - polożna mówiła , ze to przez suche powietrze no i mieszkamy w krakowie wiec zanieczyszczenia przekroczają norme. jak często i czym psikacie do noska? (diagnoza babci - chory)
5. Czy zdarzylo wam się ,że jedno oczko otwiera bardziej a drugie mniej .. bez widocznych oznak -- żadnych wydzielin
6. Czy wysuwa język - jak nawet nie jest glodny ?

na razie to tyle, babcie są kochane ale ...

1. Ja teraz używam kremów z perfekta mama (jak się nie mylę) antycelulitowy i na rozstępy. Ale w sumie i tak jakiś oznak poprawy nie widzę. :D Po porodzie mi znikły tu i ówdzie, ale i tak większość została. :baffled:
2. Moja to straszny żarłok, nawet 2 godzin bez jedzenia wytrzymać nie może. :-p

3. Moja akurat je tyle samo co w dzień, a może więcej.
4. Moja kicha ciągle i też charczy - do noska poleciła nam położna Spray do nosa - STERIMAR i do tego kupiliśmy aspirator do wyciągania wydzieliny. I co 2 dni psikamy i odciągamy aspiratorem. :tak:
5. Zdarza się i to często. :tak:
6. O tak, język u niej ciągle jest wysunięty. :laugh2:

muffy ja czekoladę podjadam, brzuszek małego zaczął się w końcu przyzwyczajać i już go nie boli po czekoladzie :tak: Wczoraj M. kupił mi ciastko w-zetkę, ale jakoś o nim zapomniałam i właśnie wciągam,mniamm :-p Humorek ciut mi się poprawił, choć szału nie ma. W dodatku mój M. idzie dziś wieczorem na jakąś imprę pożegnalną, bo kolega wyjeżdża na stałe do Szwecji. Więc znowu zostaję sama z dwojgiem dzieci na głowie :baffled:
elak23 nie obraź się, ale ja bym taka babcię wysłała do lekarza (moja diagnoza: chora). Uzbrój się w przelotowe uszy jeśli chodzi o takie wnioski, bo osiwiejesz. A dzieciątku nic nie jest z tego co piszesz.
Co do 1) to ja w ciąży smarowałam się kremem z Oriflame przeciw rozstępom i nic mi nie wylazło. Na "gotowe" nic nie musiałam stosować, więc tu nie pomogę. Ten z musteli wiem, że niektóre dziewczyny chwalą, może po prostu trzeba jeszcze poczekać na efekty?
2. Taka długa przerwa mi się trafiła tylko raz w szpitalu po porodzie, poza tym ja mam żarłoka, więc tu nie pomogę.
3. Tak, w nocy mały je tylko 2x.
4. Mój kicha zawsze jak go rozbiorę i czasem jeszcze charczy, choć już zdecydowanie mniej niż jakieś 2 tyg.po urodzeniu. Możesz nawilżać solą fiz. w puszczoną do noska, albo wodą morską w atomizerze dla niemowląt i wpuścić przed spaniem np.
5. Tak czasem otwiera jedno oczko, potem drugie, nic nienormalnego :tak:
6. Wysuwa, jakby się oblizywał i jest to nawet zabawne, żaden powód do niepokoju ;-)
Liw ja zakładam już na 62 i 68, pampki 3 z babydream, ale jakieś ciasne mi się wydają (mały grubasek mi się robi). Kurczę chyba mam tłustą śmietanę zamiast mleka :-D

Ela babcie już takie są, to cały ich urok... moja mama też oczywiście wszystko by inaczej robila, a najchętniej to ubrała dziecko w 5 warstw i 3 koce :-p a moja babcia jest jeszcze gorsza, źle trzymasz, źle ubierasz, źle kremujesz itp itd ;-)

Co do Twoich pytań to kremu na rozstępy nie uzywam, w tym więc nie pomogę.
Za to Marysia może przespac całą noc bez obudzenia, jedynie kwęka czasem przez sen i dostanie na śpiucha cycka, possie ze 2 minuty i spi dalej twardo. Za to odbija sobie w dzień, i co prześpi to się dossie ile jej potrzeba.
mojej furczy w nosku od dawna, nieraz kichnie, czasem da się coś odciagnąć, jak ma suche babole to wciskam sól fizjologiczną, do odciągania używamy fridy.
Oczka na początku tez otwierała jedno bardziej drugie mniej, teraz już raczej rowno otwiera, ale jak jest na śpiocha to niekoniecznie, jak zasypia to często jej mówie że jedno oczko już poszło spać a drugie jeszcze nie :sorry:
jęzorek też często mymla na zewnątrz, ostatnio ciągle piąstka w buzię albo do lizania języczkiem podstawia, i nie zawsze świadczy to o głodku ;-)

elak- :) no babcie sa kochane i wszystko wiedza najlepiej hehe a co do pyt.nr 2 marze o tym by mojemu zdarzylo sie nie jesc przez 7h w nocy):-);-) moj tankuje srednio co 2-3h w dzien i co 3h w nocy. dzis zjadl tyle, ze mu 2 razy sie ulalo i to duuzo! az sie przerazilam i on tez, bo takie wielkie oczy biedny zrobil. Moj kicha, charczy i wydaje dzwieki w stylu ''Beavis and Butthead'' szczegolnie przez sen. Oko jedno tez ma bardziej otwarte, a jezor ciagle poszukuje cyca.

Ja mam pytanie, jak u Waszych dzieci ze spaniem w dzien? Moj wybudza sie z drzemki srednio po 30 minutach i za nic nie chce sam zasnac... ucze go spania w lozeczku i zasypiania w lozeczku bez bujania, ale raz jest lepiej a raz gorzej. Juz nie wiem co robic, macie jakies sposoby sprawdzone, albo ksiazki o zasypianiu. Czytam jezyk niemowlat, ale nie wiem czy do konca to na mojego Franka dziala :no:

muffy nasz w nocy (czyli dla niego to jest dzien) przysypia sobie tak 30 minut i sie wybudza i nalezy go bawić -bo jest królewiczem zmęczonym. Niestety aby spal dłużej w nocy dokarmiam go mm i wtedy zdarza mu sie drzemka 2h

reklama
Do góry