reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

elak- wspolczuje, moze nakarm go wiecej w dzien i wtedy w nocy nie bedzie taki glodny i bedzie spal. ja czasem w dzien naszego karmie co 1h (jesli wrzeszczy i jest glodny). w jezyku niemowlat babeczka fajnie to opisuje, ze dzieci myla dzien z noca. trzeba im dac wiecej jedzenia w dzien, by spaly w nocy. tak jak my jemy w dzien, by spac w nocy, jesli jestes glodna w nocy to nie mozesz zasnac. Moze sprobuj go dokarmiac w dzien po troche, dodawaj mu do kazdego karmienia tak po 25ml mleczka i wybudzaj go ze spania co 3h (w dzien) i powinien sie przestawic na normalny tryb. Jesli moj spi dluzej niz 3h od ostatniego karmienia, to go wybudzam, czyli daje mu cyca, potem bekanie, zmiana pieluchy i chwila ''zabawy'' i go klade spac. powtarzam to regularnie co 2-3h. Nie pozwol mu spac w dzien dluzej niz 2h, wtedy w nocy bedzie spal 7h :-) Wiem, ze to tak w teorii prosto brzmi, ale jak sie zawezmiesz to dasz rade!

reklama
Muffy Mańka śpi dużo w dzień, czasem i po 3 godziny kilka razy, i odpukać jak na razie noce przesypia cudnie ;-) początkowo ją w dzien wybudzałam na karmienie, ale przestałam kiedy po 3 godzinach spania budziłam ją 40 minut. Doszłam do wniosku że jeśli ma większą potrzebę spania niż jedzenia to niech ją zaspokaja.
Chyba nie ma jednego wzorca na nasze dzieci, każde jest inne i inaczej funkcjonuje :sorry:

już po lekarzu, Kasjan ma lewe bioderko 61 stopni a ma być 65 :-(, za 3 miesiące do kontroli, ma 2 pieluchy nosić, jak sie nie poprawi to jakąś sztywną wkładke mu przypisze :-(.

Liwuis mój mały 56 miał jak sie urodził teraz ma 62, albo 3 miesiące pisze. Chociaż niektóre ubranka na 3 miesiące za krótkie rękawki już mają :sorry:

Witajcie,
ja mam 4 rozstepy, ktore zauwazylam dopiero po porodzie:szok: uzywam bio oil, ale firmy nie pamietam.
Moj tez kicha, czasami 4 razy na raz. Zadko mu charczy bo poprosilam o porzadne odsluzowanie po porodzie. Corki mi nieodsluzowali i czasami jak plakala przy kolkach to nie mogla tchu zlapac, przez gile i sluz zalegajacy, oczyscila sie dopiero po ok 2 miesiacach.
Moj maly tez czesto jezyk wywala na wierzch:-D
Ja nie wybudzam synka na jedzenie, bo bobas jak spi to rosnie.
Jesli chodzi o oczka to moj maly czasami jak je to ma tylko jedno otwarte hehe.

Niedawno wrocilam ze spacerku z babcia i dziecmi, maly jak zasnal na dworze tak jeszcze spi.
Zauwazylam tez ze moja corka ma strasznie sianowate wlosy z tylu glowy...uzywalam szamponu z nivea baby nadajacego polysk...teraz kupilam maly taki z j&j na wyprobowanie.

Dzis padal u nas snieg ! Wow po 2ch latach bylo bialo przez chwile :-D

wiolka u Antosia to jest raczej problem ze zwieraczami... dlatego dziś jak wsadziłam mu czopka to ten czopek wyleciał razem z kupką, wystraczyło tylko zwieracze poluzować... liwus próbowałaś już windi? bo ja się zastanawiam czy kupić bo tak go szprycować tymi czopkami jak nie ma takiej potrzeby to też tak czesto nie bardzo chcę...
aisha ja zauważyłam że Antoś jest usikany często a pielucha sucha... i myślę też ze moze mu się siusiak tak układa że siusia po skórze do góry i wtedy wszystko ląduje poza pieluszką a jak jeszcze się pręży to już w ogóle...
vivienne mój Antoś randkę chyba przeżywa już od wczoraj bo w nocy od pierwszej budził się co godzinę:szok: :-D

chyba @ zrobiła wielki come back:wściekła/y:

Witam :-). My dzis u babciow i dziadkow byli:-). Jutro chcialam na cmentarz ze starsza podjechac (bo jakby nie patrzec tam tez dziadki i babcie - trzeba wpajac tradycje)ale to zalezy od pogody, i po drodze przypomnialo mi sie ze jutro ma byc polozna, wiec moze w srode...
Ela ja zawsze mowie i uwazam, ze to kobieta ktora urodzila jest matkai to Ona wie, co Maluszkowi dolega... A babcia to babcia.. Jest od "dopieszczania"... No niestety "swoj czas" juz miala. I tak jak Betiks napiasala, jednym wpusc, przytaknij, drugim wypusc :-).
Basiu fajnie, ze u Was bialo:-). Ja w sumie nie pamietam zimy, kiedy snieg by sie trzymal dluzej niz kilka dni a u nas prosze ponad tydzien i nie zapowiada sie ze stopnieje:-)
Dzieciakom sie akurat trafilo, bo ferie u nas:-).
Ide zaraz Starsza kompac, pranie powiesic i chyba spac;-)
Milej i spokojnej nocy Kochaniutkie:-)

Witam sie wieczornie Muffy jak tylko będziesz miala okazje to podjedź poprostu do psychologa zawsze to lepiej sie komus wygadać:tak: Moja córcia nosi 63 niektóre ubranka sa małe zakladamy tez 68 u nas dziś takie lodowisko że nie można przejsć spokojnie z auta do domu bo idzie wybić zęby a przejsć gdzies o własnych siłach do sklepu z cudem graniczy:no: Julita dziś spala w nocy od pólnocy do 5 rano pierwszy raz tak długo:szok:można powiedzieć że troszke sie przespałam:tak: 4Madlen-no to faktycznie jest jeszcze malutki pewnie z czasem będzie umiał kontrolować zwieracze a narazie jakoś musicie przetrwać:happy: My wczoraj naszej kupiliśmy herbatke koperkową i troszke jej zrobilam średnio picie jej szło ale za to efek dziś fajny bo już byly 3 kupy i bez prężenia sie:tak:

Madlen jeszcze nie probowalam windi bo jakos sprawy brzuszkowe sie nieco uspokoily. Ale wiedzialam ze jak bede miala caly arsenal produktow do zwalczania zaparc to sie unormuje ale w sumie to dobrze.
Mloda ma problem od 2 dni z zasypianiem, o 18:00 bylo to samo az w koncu zasnela o 20:30 w lezaczku. Stwierdzilam ze powod to za malo przytulanek w ciagu dnia,no ale czasem nie da sie zadowolic wszystkich na raz. Dlatego jutro sie chustujemy,ja bede sprzatac chalupe i robic obiad a Rozalka bedzie sie przytulac :-D Gdyby nie to ze na dworze -12 to bysmy poszly na spacer zamotane...ale takie uroki zimy.
My chyba bedziemy chrzcili dziecko koniec kwietnia poczatek maja..oby nam z ubranka nie wyrosla do tego czasu...

Dziewczyny trzymajcie kciuki za nasza dzisiejsza noc. ..
Spokojnej nocki Wam zycze..

Witam wieczorową porą:)

muffy nie da się dziecka nakarmić "na zapas" - to co się czyta tez trzeba przefiltrować ;) też jestem posiadaczką tej książki już od lat, zawsze mi tam wiele nie pasowało, a ostatnio słyszałam że ta książka jest ok, o ile pominie się wątek dotyczący karmienia dziecka - no coś w tym na pewno jest.

4madlen mój Oli też z tymi kupami na bakier, trochę lepiej po tej Bio Gai ale sie skończyła, słyszałam od koleżanki o Normalacu muszę zapytać lekarki w czwartek bo idziemy na szczepienie. Żadnych metod mechanicznych jeszcze nie próbowałam:no:

My nosimy jeszcze te najmniejsze ciuszki też nie wszystkie bo z niektórych juz wyrósł ale to niemarodajne jest bo niektóre 56 sa dość spore i odwrotnie...pampersy to spokojnie nam 1 dada jeszcze starczają w szoku jestem jak piszecie o 3:szok: moja córka je nosiła od ok. 4-5 mies.

Piszecie o tym wiszeniu na cycu - u nas jest to samo:confused2: dziś w nocy to co godzinę się budził, fakt pierwsze spanie było ładne bo 4 godz. przespał ale potem to porażka...w dzień nielepiej, najchętniej by drzemał tylko przy piersi i tak samo jak u Was co odkładam to już się budzi i tak w koło macieju.

clodi jaki masz ten pas? zadowolona jesteś?

reklama
witajcie, ja dziś słabiutko, nocka ca godzinę wstawanie - Lenka nie chciała spać :-(
wiola ale Ci pięknie spała malutka
4madlen i viev udanej randki maluszków :tak:
clodi nie martw się , pielu**** i się wyrówna
miłego dnia dziewczyny

Do góry