Domiska
Sierpniowa Mama'06
Mnie najbardziej smieszy jak widze jak mama mowi cos do dziecka po polsku a dziecko jej odpowiada po angielsku i obydwoje sie w polowie tylko rozumieja. Wiekszosc dzieci moich POLSKICH znajomych nie mowi po polsku. Najczestsza wymowka jest wlasnie "a bo oni mnie nie rozumieja/sluchaja jak mowie po polsku".
Najlepsza jest moja przyjaciolka ze studiow, ktora wyszla za amerykanina i wyprowadzila sie do Virginii z 6-letnia corka (ktora nigdy wczesniej w stanach nie byla) i po 1,5 roku mala wogole nie mowi po polsku! Najbardziej bylo przykro dziadkom jak przyjechali z Polski w odwiedziny i nie mogli sie z wlasna wnuczka dogadac.
Czy Wy jestescie ze swoimi dziecmi w domu czy pracujecie? Ja wlasnie w tym roku zaczelam z powrotem pracowac, zapisalam obydwoje dzieci od konca sierpnia do szkoly i teraz jeszcze mi zostaly 3 tyg, a mam straszne problemy z opiekunkami.
Isia nawet nie wiesz jak mnie to smieszy rowniez!!!!! doslownie SZOOOOK polskie rodziny - polsko mowiace a dzieci po angielsku..
nie wyobrazam sobie tego nawet w naszym amer.-polskim domu.. wlasnie .. pojedziemy do polski i co ? mala bedzie mowila z babcia i dziadziusiem i reszta rodzinki po ang? oj nieee smiech na sali czasami
co do pracy to ja w domciu bylam ponad 2 latka.. m.in. cala ciaze i az mala miala jakies 14 miesiecy .. pozniej wrocilam do pracki, uwielbiam byc z mala ! ale chcialam tez troche wrocic do ludzi i rozwijac sie zawodowo teraz jestesmy przynajmniej 3 dzionki w domku z mala a jak nie jestesmy z nia w domciu to mala jest z niania narazie nie mozemy narzekac - odpukac!
eh no wlasnie trza sie zbierac do pracki chyba:-) a przez te upaly nawet mi sie nie chce wynurzac nosa z domku;-) jeszcze u as w rezorcie ten caly US SENIOR OPEN w golfie - tysiace ludzi wszedzieeee tysiace graczy itd trzy swiaty - pojde szybciej do domciu i tyle :-)
no nic pozdrawiam was mocno kochane!!!!
a jak macie jakies pomysly gdzie zima nad morze na kilka dzionkow sie mozna wybrac to dajcie znac.. bo jedziemy do polski zima a chcialam mezowi pokazac tez troche moza..
nie wiem tylko gdzie by pojechac :-)