reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie ze Stanów

Mnie najbardziej smieszy jak widze jak mama mowi cos do dziecka po polsku a dziecko jej odpowiada po angielsku i obydwoje sie w polowie tylko rozumieja. Wiekszosc dzieci moich POLSKICH znajomych nie mowi po polsku. Najczestsza wymowka jest wlasnie "a bo oni mnie nie rozumieja/sluchaja jak mowie po polsku".
Najlepsza jest moja przyjaciolka ze studiow, ktora wyszla za amerykanina i wyprowadzila sie do Virginii z 6-letnia corka (ktora nigdy wczesniej w stanach nie byla) i po 1,5 roku mala wogole nie mowi po polsku! Najbardziej bylo przykro dziadkom jak przyjechali z Polski w odwiedziny i nie mogli sie z wlasna wnuczka dogadac.
Czy Wy jestescie ze swoimi dziecmi w domu czy pracujecie? Ja wlasnie w tym roku zaczelam z powrotem pracowac, zapisalam obydwoje dzieci od konca sierpnia do szkoly i teraz jeszcze mi zostaly 3 tyg, a mam straszne problemy z opiekunkami.

Isia nawet nie wiesz jak mnie to smieszy rowniez!!!!! doslownie SZOOOOK:szok::szok: polskie rodziny - polsko mowiace a dzieci po angielsku..
nie wyobrazam sobie tego nawet w naszym amer.-polskim domu.. wlasnie .. pojedziemy do polski i co ? mala bedzie mowila z babcia i dziadziusiem i reszta rodzinki po ang? oj nieee :-D:-D smiech na sali czasami :D

co do pracy to ja w domciu bylam ponad 2 latka.. m.in. cala ciaze i az mala miala jakies 14 miesiecy .. pozniej wrocilam do pracki, uwielbiam byc z mala ! ale chcialam tez troche wrocic do ludzi i rozwijac sie zawodowo teraz jestesmy przynajmniej 3 dzionki w domku z mala a jak nie jestesmy z nia w domciu to mala jest z niania :) narazie nie mozemy narzekac - odpukac!:rofl2:

eh no wlasnie trza sie zbierac do pracki chyba:-) a przez te upaly nawet mi sie nie chce wynurzac nosa z domku;-) jeszcze u as w rezorcie ten caly US SENIOR OPEN w golfie - tysiace ludzi wszedzieeee tysiace graczy itd :szok: trzy swiaty - pojde szybciej do domciu i tyle :-)

no nic pozdrawiam was mocno kochane!!!!

a jak macie jakies pomysly gdzie zima nad morze na kilka dzionkow sie mozna wybrac to dajcie znac.. bo jedziemy do polski zima a chcialam mezowi pokazac tez troche moza..
nie wiem tylko gdzie by pojechac :-)

reklama
Isia to naprawde mialas pecha do tych opiekunek. Ja za jakis czas tez bede szukac i juz mnie serce boli, ze bede musiala zostawic dziecko z obca osoba i zeby znalezc kogos dobrego. Miej wiecej orientowalam sie to za bardzo nie ma chcetnych, babki wola isc na sprzatanie domkow, niz do opieki nad dzieckiem.:szok::szok:
Dominska zima nad morze to moze Trojmiasto. Gdansk (szczegolnie starowka) Sopot (molo). Tak mi przyszlo do glowy, bo zima Nasz Baltyk to turystyczna atrakcja nie jest, ale miasta zawsze mozna pozwiedzac. Ja uwielbiam polskie gory, Zakopane sa dla mnie zaczarowanym miejsce w ciagu calego roku. :-):-D

u nas z kolei opiekunek od groooooooma :D mamy tu olbrzymia baze militarna wiec mnostwo zon zolnierzy jest w domu i wlasnie zajmuje sie dziecmi :d wiec do wyboru do koloru :D:D
ale jakbym miala polska opiekunke to juz wogole byloby super :D tyle ze u nas nie ma zbytnio polonii :D

no wlasnie kasiek myslalam ze moze trojmiasto to dobry wybor .. zobaczymy bo skolei tyle czasu zajmuje dojazd ze slaska nad morze ze hoho :D
no a gory obowiazkowo - za kazdym razemw polsce w gory jezdzimy :D tym razem planujemy sylwestra w gorach :D
no a tu w Colorado Springs olbrzymie gory wiec hihi napatrzymy sie na nie sporo :D

co tam kobitki porabiacie ? :D ja wlasnie msle co tu zrobic na lunch dla siebei i malej bo przespalysmy sniadanie, juz po 12stej wiec trza cos zjesc :D

Domiska zazdroszcze CI tych gor, u mnie w sumie jest blisko do wody (zatoka), ale roznie bywa z czystoscia tej wody i zreszta zatoka to nie ma takiego fanu jakby bylo sie nad otwartym oceanem.
Ja robie obiadek wlasnie, wzielo mnie dzisiaj na wegierskie jedzenie ( chyba z nazwy), bo robie placek po wegiersku. Mam nadzieje, ze wyjdzie dobrze.:baffled::-D:tak:

kasiek! podrzucaj no przepis na placekpo wegiersku oj zjadlabym zjadla :D:D

kurde cos mi polski pakiet szwabnkkuje na dish network.. wrrrr wlasnie wtedy gdy nadawali programy dla dzieci wrrr:D ale maja we wtorek przyjechac i naprawic :D oby oby :D

Domiska jedzenie bardzo proste, bo robisz gulasz to co mialam w lodowce to wlozylam :papryke, pieczarki, cebule i mieso wieprzowe (pokrojone w wieksza kostke). Wszytsko na patelnie dusisz i na koniec dodajesz koncetrat pomidorowy. Placek to jest nic innego tylko wielki placek ziemniaczany (tak jak robisz po swojemu) i dopotem gulasz wkladasz w placek skladasz na pol i jedzenie pierwsza klasa.:-):-D

Isia trzymam sie dobrze.:-):-D Wogle nie zdaje mi sie, ze zaraz bede rodzic. Masz racje ta pogoda jest dobijajaca, stopy i palce troche mi popuchly:-D:-)

Ja rodzilam Kevinka 4 lipca i juz byly temperatury powyzej 90 i doskonale pamietam jak sie toczylam 40 minut do pracy (przed ciaza mi to zajmowalo 15 minut) a z wkoncu mnie corka szefa zaczela wozic bo musialam przysiadac na kazdej spotkanej lawce.:-D
A torbe masz spakowana? Trzymam kciuki za szybkie i bezbolesne rozwiazanie!

reklama
Torbe spakowalam, ale caly czas mam wrazenie, ze czegos zapomne.:zawstydzona/y::-( :-) Wzielam juz od razu rzeczy dla malej, zeby moj W pozniej nie mial problemu. Tutaj w sumie to tylko osobiste rzeczy, bo w Polsce dziewczyny musza pozabierac o wiele, wiele wiecej.
Pamietasz co bralas ze soba?

Do góry