reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie z Łodzi

ruda_asia pisze:
dzięki Anetas.
Ja jestem z górnej i urząd mam na Politechniki. Tylko nie mam kiedy jechać bo nie ma mi kto z Bubolinką zostać.

Szczerze mówiąc to ja się dziwię. Ja tak uwielbiam małe dzieci, że jakby mnie koleżanka poprosiła żebym została z jej dzieckiem to nawet by mnie prosić nie musiała ;D ;D ;D

reklama
I też się dołączam do wypowiedzi
Anus pisze:
ruda_asia pisze:
dzięki Anetas.
Ja jestem z górnej i urząd mam na Politechniki. Tylko nie mam kiedy jechać bo nie ma mi kto z Bubolinką zostać.

Szczerze mówiąc to ja się dziwię. Ja tak uwielbiam małe dzieci, że jakby mnie koleżanka poprosiła żebym została z jej dzieckiem to nawet by mnie prosić nie musiała ;D ;D ;D
Anus :) :) :)

U wiekszosi kobiet w ciaży jest robione USG genetyczne, które ma za zadanie wykluczyc wady cewy nerwowej, zespół downa rozszczep kregosłupa , rozszczep wargi (zajęcza warga) Usg to wykonuje sie zazwyczaj standardowo juz w 10-11 tyg ciązy, aby mama miała czas na podjęcie decyzji co dalej?

Poprawka: W 13 tyg. sprawdza się przezierność karku co daj mozliwość oceny wystąpienia zespołu Downa u malucha. Ty tez pewnie miałaś to sprawdzone ale nikt Ci o tym nie powiedzał bo to już jest badanie standardowe na nawet na gorszych aparatach. Jeśli istnieją ku temu przesłanki (wiek ciężarnej, choroba genetyczna w rodzinie) robi się dokładniejsze USG, albo po to żeby sobie dokładnie obejrzeć dzidzię. :D Jak masz ochote to zajrzyj na stronę: http://www.genetyka.hg.pl/ A tak swoją droga to łódzki lekarz...

Do 13 maxymalnie poniewaz jezeli sa przeslanki ku temu ze cos jest nie tak to 14 tydzien jest tygodniem w którym robi się punkcję wod płodowych czyli tak zwany test PAPP-A I test potrójny.

:) Ja też uwielbiam dzieciaczki i zawsze chętnie się opiekowałam bratanicami i bratankami. No ale ja wtedy byłam bezrobotna...
Niestety większość moich koleżanek jest "strasznie" zapracowana. Ale licze na moją mame i bratanice ;).

usg genetyczne to jest co innego niż sprawdzanie przezierności karku. To drugie robi się do 14 tygodnia a USG genetyczne wykonuje się między 16-22 tygodniem.

reklama
Wiecie co? Jak czytam to w różnych rejonach jest różnie i to są już szczegóły! A wogóle to takie badania genetyczne: czy to USG genetyczne czy to test potrójny możemy zrobić ale ma to największy sens przy obciążeniu genetycznym w rodzinie lub po 35 r. z. ciężarnej. Wtedy rzeczywiście robi się go jak najszybciej. W innych wypadkach podjrzewam lekarze się nie spieszą. Jak szlam na USG w 13tyg. to moja lekarka nawet mi nie powiedzała, że coś takiego będę miała sprawdzane.
Kropeczko badanie przezierności karku jest elementem badania genetycznego bo wykrywa wadę genetyczną czyli zespół Downa - potrójność chromosomu 22 o ile moja pamięć mnie nie myli... ;D

Do góry