reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

U mnie dziewczyny też nie udaje się złapać stałego rytmu dnia. W ciagu dnia Ala niebardzo chce spać. Nawet na spacerze pospi pół godz i koniec. Koleżanka mówiła ze od 3 mies przy każdym jej dziecku udawało się złapać jakiś rytm, więc mam nadzieję że w końcu zlapiemy rytm bo teraz to co tydz to inny plan dnia :)

Anulla a moze Woktoria potrzebuje otulenia? Długo była w brzuszku, było jej ciasno, może tego jej brak?

Anulla a czy widzisz że Woktoria przelyka mleczko? Przelykanie to taki dłuższy ruch rzuchwa lub charakterystyczny odgłos 'ka'. Tak pytam bo to ważne przy podniebieniu gotyckim przy kp

A co do usypiania, to my po prostu kładziemy do łóżeczka. Jeśli jest niespokojna to najczęściej wystarczy potrzymać za rączkę. I też widzę że Ala potrzebuje kąpieli, wtedy tak jakby wie że trzeba spać. Ostatnio chcieliśmy położyć ją bez kąpieli to nie spała, oczy szeroko otwarte.

Magda znam te 'kolki' ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Smerfeta, te "kolki" staram się "leczyć" ;) coraz więcej leży z zabawkami. Ma ulubiony gryzak i nim potrafi się chwilę zająć. A i już na tyle sprytna że mój telefon sobie sięgnęła jak wyszłam z pokoju ;) wracam a ona sobie go ciamka jak gryzak dumna z siebie że sama zabawkę sięgnęła [emoji14]
Rytm dnia sam się pomału ustali ;) U nas jakoś od początku tak się poukładało tyle że teraz mnie śpi niż na początku i potrzebuje więcej uwagi.
Kapanie mamy koło 19 wtedy cyc i Zosia idzie spać. Zasypia najczęściej od razu a jak nie to leży w łóżeczku i się rzuca aż zaśnie ;) Bez kapania też ciężko jej spać już tak przyzwyczajona. Teraz 23.06 będzie miała próbę bo będę świadkiem na bierzmowaniu później "kolacja" więc nie będzie kapanka ciekawe jak pośpi ;) Noce nadal różnie niestety. Zdarzy się że od tej 19:30 śpi do 2~3 a i tak że budzi się co 2~3h... Najczęściej pobudka koło 12~1 wtedy 3~4 i 5~6 i wtedy albo już nie zaśnie albo pośpi do 7 max 8.

Magda ja też lecze ;-) Ala zaczyna się bawić i łapać zabawki i to mnie ratuje. Teraz najbardziej lubi leżeć na macie. Mam nadzieję że zaakceptuje leżaczek, dziś przyjdzie. A co ciekawe, Ala nie zaakceptowala noszenia w chuscie, no ale może jeszcze :)

Smerfeta, tak słyszę połykanie i to o czym piszesz. A jest tak zachłanna na jedzenie, że przy karmieniu krztusi mi się, bo chyba za szybko leci i nie nadąża z połykaniem, więc przy butli muszę jej zabierać żeby sobie przerwę zrobiła, a przy piersi jakoś też staram się jej przerwę zrobić, chociaż nie zawsze to się udaje. Te podniebienie muszę skonsultować z pediatrą, bo tylko to stwierdziła doradca laktacyjny, a nie wiem na ile to wiarygodne.

Jeśli mówicie, że wszystko się jeszcze unormuje to ok. Teraz już śpi 2 godz i daję jej spokój, bo chociaż mogę coś zjeść. Czasami to tylko pośpi godzinę lub pół i oczy jak 5zł.

Piszesz ze z butli czyli Odciagasz mleko ? Kiedy dajesz jej butelkę ? Ja sie staram jak mamy gdzies isc ale generalnie nigdy tego nie jest duzo . Jakies sposoby na lepsze mleko? Herbatki ? Staram sie pic duzo i laktatorem cos działam ale cos marno z ilością u mnie .

Liskka ja już nie działam laktatorem bo wydaje mi się że zabieram Ali mleko a ona jest najlepszym laktatorem. Też nie mam aż tak dużo mleka, może przez mały biust? Ale po dłuższych przerwach w karmieniu piersi są mega twarde i Ala najada się z jednej piersi. Jednak już dziś w południe i o godz 15 musiałam już karmić dwoma. O godz 18 pewnie dojdzie jeszcze butelka
Nie wiem co można na lepszą jakość mleka robić. Wróciłam do herbatek laktacyjnych, staram się jeść dużo białka, biorę witaminy dla karmiących.

Gin dał mi antyki które tez wspomagają laktacje ale boję się lykac. Czy któraś z Was dostała coś takiego? Cerazette się zwą te antyki.

Anulla moja też jest zachlanna ale gdy częściej karmie je spokojniej. Przy cycu też się ksztusila, teraz już rzadko. Czy przy cycu czy przy butelce też miałam ochotę zabierać ale stwierdziłam że musi sama się nauczyć i faktycznie sama robi sobie przerwy. Wiki też się nauczy :)

Dziś Aluska śpiąca więc mam więcej czasu. Ostatnio już padałam ze zmęczenia,obiady robiłam dopiero gdy M wrócił z pracy. A co do obiadów - macie jakiś sprawdzony przepis na zapiekankę ziemniaczaną?

Nam położna walkowala że nie ma złego mleka matki, że zawsze jest odpowiednie dla dziecka.
Ilość nie zależy od rozmiaru... ja mam małe i młoda z jednej się najada. Moja bratowa prawie wcale piersi nie ma prawie do 2 lat karmiła.
Smerfeta, my robimy zapiekankę ziemniaczana z mielonym (fix chyba knorr zapiekanka z mięsem mielonym). Ja jej nie jem bo nie lubię mielonego ale niby dobra jest ;)

reklama
Smerfeta, tez mysle podobnie z tym laktatorem. Niby po karmieniu powinno sie ściągać tym system 7-5-3 . I duzo pic , wiecej aniżeli zeby zaspokoić pragnienie. Staram sie pic ale zawsze mniej niz powinnam bo brakuje mi Poprostu czasu :(
Lisek wazy 4570, przytyły 540 w 10 dni. Powiedział ze nic w tym złego ze tyle przybrał ... A mi sie wdaje ze za duzo. Urósł tez 2 cm.
A i wodę moge podawać . No właśnie ile podajecie i normalnie taka w temp
pokojowej czy podgrzewacie? PomiedZy karmieniami?
Na gazy mamy kropelki

A jeszcze mam pytanie , polecicie jakies strony odnośnie rozwoju dziecka zeby sobie czytać na bierząco?

Ostatnia edycja:
Do góry