reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

Joasia u takich maluchów temp do 38 tonpodobno norma ale możesz podać ibufen nie zaszkodzi a może pomóc jeśli rzeczywiście jest coś narzeczy to temp na wieczór wzrośnie. Moj mały też czesto ma powyżej 37.

reklama
Joasia ja przy takiej temperaturze juz dawno podalabym ibufen. Moja Hania zawsze ma 36,8 raz tylko miala 37,6 a w nocy uroslo do 40. Lepiej dmuchac na zimne . Wedlug mojej pediatry 37,5 to stan podgoraczkowy i juz wtedy nalexy podac paracetamol

joasia podaj przeciwgorączkowy ja podaję eferalgan ale można ibufen tym bardziej że jest marudny jeśli nie spadnie temperatura to na IP u takich maluchów może niebezpiecznie wzrosnąć w moment. Ja przy takiej już podaję.

Joasia a gdzie mierzylas ta temperature??

U nas dzisiaj Sonia zaczeła sie głosno smiac na widok psa :) Nie samowicie uslyszec smiech swojego dziecka :-D:-D:-D

A ja to chyba przestane przy niej jesc bo sie tak patrzy na jedzenie, masakra...

temp mierze na czole mam taki termometr bezdotykowy

ale poki co spadla sama bez podania lekow...zobaczymy dalej co bedzie...dziekuje za odpowiedzi

z ta temperaturą to jest bardzo różnie... my mamy termometr dotykowy do czoła i się wkurzam - już zamówiłam zwykły elektroniczny dla porównania... bo na tym naszym w 3 różnych punktach mam najczęściej różną temperaturę - czasami dochodzi do różnicy nawet 1 stopnia...
a przy mierzeniu też komplikacje... bo jak mały płacze to ma ewidentnie podwyższoną temp z powodu wysiłku, jak leży i się bawi to często też pokazuje podwyższoną... najlepszy pomiar jak śpi i jest spokojny, a wiadomo że jak dziecku coś dolega to rzadko kiedy jest spokojne...

co do naszej sytuacji mały do wczorajszego popołudnia bez temperatury - dziś rano miał tak do 37,5 ale to właśnie podczas zabawy z krzykami i kulaniem się po kocyku więc mogło być zawyżone trochę... zachowuje się jak radosny brzdąc... trochę mało je... bo widać że zaczyna z apetytem, ale zjada tak około połowy porcji i wcale nie chce jeść częściej czego się szczerze mówiąc po takiej sytuacji spodziewałam...
nie wymiotował, biegunki też nie ma, wręcz tylko jedna kupa dziś była a normą były już ze trzy w ciągu dnia... ale może to przez to ze mniej je, i jeszcze wczoraj mu nie podałam warzywek bo się trochę bałam...
dziś zapobiegawczo dostał marchewkę w przewadze w naszym mixie marchew - ziemniak żeby ewentualną kupę zagęścić...
no i mam nadzieję że jeśli jeszcze się nie rozkręciło nic to juz się nie rozkręci, mimo że ja dziś biegunkę miałam... :( na szczęście stoperan pomógł... ale przez to teraz co do niego zaglądam to od razu przegląd pampersiora czy nic tam niepokojącego nie ma...
mam nadzieję że sytuacja kryzysowa minie i najwyżej trochę mi zeszczupleje maluch... a że już 9 kg mamy to nie powinno mu to tak bardzo zaszkodzić...

dziewczyny zakładałyscie albo dzidkowie dla waszych dzieci jakies lokaty posagowe czy cos w tym stylu?? Moi rodzica chca założyc cos małemu zeby miał jak dorosnie ale kompletnie nie mam pojecia co moze ktoras z Was cos polecic??

i jeszcze pytanie o pomysły na szybkie obiady?? co gotujecie przy maluszkach??

aha i jeszcze jedno....nie wiem czy to normalne ale mały cały czas tak jakby cisnie kupke...robi ja poki co normalnie ale nawet jak spi to co chwile takie odgłosy jakby chciał zrobic a nie mogł?? czy to powinno mnie niepokoic??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jeżeli chodzi o preżenie i że mały ciśnie to normalne. Moj też tak ma. I dr też tak mówiła a czym starszy tym kupa będzie rzadziej nawet co parę dni

reklama
To ja też się dołączam do pytania ;)
Ja szukałam czegoś takiego dla chrzesniaka w zeszłym roku żeby do jego 18 się zbierało ;) ale niestety nic ciekawego nie znalazłam.

Do góry