reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie październikowe u lekarza

Dorotko ale Ty sama to wymysliłas?? Jakos watpie żeby Oliwka to miała.
Ale jak już cos by miało byc z Tarczycą to nadczynnośc tarczycy, czyli niski poziom TSH. Przy niedoczynności jest nadmierne przybieranie na wadze, zbyt wysoki przyrost masy. Ja mam podejrzenie niedoczynnosci czyli podwyzszone TSH - prawie 13, gdzie norma jest do 4. Ale teraz musze zrobic FT4 czy jakos tak, bo samo TSH nie jest ostateczną diagnozą.

A Oliwka z tego co widze miesci sie w siatce centylowej, wiec moze po prostu ona nalezy do drobniejszych i wcale nie ma zadnych tego typu anomalii.

reklama
Dorota ja robila TSH Wiktorii i nie kosztowalo duzo nie pamietam ile ale ok 10zl wiec nie jest zle le jak sama taka diagnoze podejrzewasz daj sobie spokoj z kluciem jej bo Martynka ma racje niedoczynnosc to nadwaga:tak:

Dokładnie Dorcia - szkoda Oliwci i stresu jaki maleńka przejdzie przy kłuciu.
Skoro mieści się w siatkach centylowych dla swojego wieku to jest wszystko w normie.

A lekarz jakie badania zlecił - bo chyba pisałaś a ja przeoczyłam ten fakt.

Moze zle napisalam Chodzilo o to ze Oliwka moze miec cos z tarczyca TAK POWIEDZIALA WCZORAJ PADIATRA i nie ja sama na to wpadlam Bo lekarzem nie jestem i nie mam zielonego pojecia
Ale teraz tez gadalam na GG z kolezanka ona ma coreczke o rok starsza od Oliwki i ma ta chorobe tarczycy i ponad polowa sie zgadza z tym co Oliwka ma
U jej malej wcale nie chodzilo o nadwage Tylko Ochrypniety glos Napuchniete oczka Za duza lechtaczka Zimne non stop raczki i nozki Co by jej nie ubrala I jeszcze kilka rzeczy :-(

Ja sama na to nie wpadlam Wczoraj pediatra powiedziala ze moze to byc tarczyca I badania z krwi beda jej robic Juz nie robcie ze mnie matke terrorystke i jakas glupia totalnie Wiem ze moze jestem bezmozgowa i czasem zachowuje sie gorzej niz gorzej ale dziecku krzywdy specjalnie bym nie zrobila

Dorotka nikt z Ciebie terrorystki nie robi. Ale we wcześniejszym poście nie napisałaś ze to są podejrzenia lekarki:tak: stąd te wszystkie odp. Bo naprawde aż nie chce się wierzyć że tyle rzeczy łapie Oliwie!!!! A te lekarka chyba szuka poprostu czegoś co może być Oliwii bo tak naprawdę nie wie co jej dolega!!! Ale dobrze ze zaczyna od badań a nie leczenia!!!

Dorota ale skoro lekarka powiedziala ze to moze byc tarczyca, to chyba da ci skierowanie na badania, po co bedziesz robic na wlasny koszt????
Ty nie sluchaj tylko kolezanek, bo jakbym ja miala sluchac to moje dzieci maja po 100 chorob, bo jakies objawy tam maja, ochrypniety glos, zimne raczki niczego nie znacza tak naprawde, poczekaj na wyniki i nie wkrecaj sie, bo szkoda nerwow.
A bylas wczoraj u lekarza rozumiem, i dala ci juz skerowanie na badania?? Bo jak istnieje taka mozliwosc to lepiej by bylo zrobic te badania jak najszybciej:tak:

Rano miałam wizytę u lekarza rehabilitanta i zaczynam od przyszłego tygodnia zabiegi.
A w czwartek byłam z moim cholesterolem u lekarza (mam genetycznie za wysoki poziom i w końcu coś trzeba z tym zrobić, bo człowiek sie starzeje...) i lekarka powiedziała mi, żebym zrobiła usg tarczyczy, bo chyba mam powiększoną :eek:

No masz Ci los!
Ale się choróbska czepiają.
Mam nadzieję, że limit na ten wiek wyczerpany!
Zdrówka

Narazie to tylko podejzenie Trzeba zrobic badania ale OLIWKA MOZE MIEC
NIEDOCZYNNOSC TARCZYCY :-( :-(
Narazie sie nie przejmuje Choc juz troche czytam o teh chorobie I chyba (zobacze ile beda kosztowaly) zrobie jej badanie na TSH z krwi sama i bede wiedziala mniej wiecej czy ma za wysoki pozio czy ok
Boje sie :-(

A czemu Ci padiatra nie dała skierowania na badania?
Ja bym na Twoim miejscu jak najszybciej szukała dojścia do endokrynologa.
Nawet odpłatnie...
Trzymam kciuki za Oliwkę!

A ja na osłodzenie dorzucam dwie brand new fotki KTOŚKA
Wykonane w sobotę. Trochę niewyraźne, ale to aparatem z wydruku.
Na pierwszym widać wyraźnie oczy, rączki, oraz przekrój przez brzuszek.
Na drugim po lewej głowa u góry kręgosłup.
Rączki i nózki też widoczne!

Załączniki

• 17_10_2009 01.JPG
    17_10_2009 01.JPG
    18,7 KB · Wyświetleń: 35
  • 17_10_2009 02.JPG
    17_10_2009 02.JPG
    18,9 KB · Wyświetleń: 36
sorki za post pod postem
Moze zle sie wyrazilam Ale wczoraj napisalam ze bylam u pediatry I wiesci na lekarzowym Wiec myslalam ze to logiczne hihi I dlatego napisalam ze takie sa podejzenia :-) Pediatra nie dala mi skierowania na badania krwi Ale mowila ze to moze byc tarczyca I ona tez mi mowila O tym za duzym jezyczku itp Glos ze ma skrzeczacy i gruby Ale mowila ze ona podobna tez do G i to moze byc jej urok I tak poprostu ma :-)
Skierowania nie dala Bo powiedziala ze lepiej jak wszystko zaleci ENDOKRYNOLOG ale do niego sie czeka I wlasnie dlatego chcialam badania porobic I sa jakies normy to bym juz wiedziala mneij wiecej Ale nie wiem czy te badania porobie narazie sie glosno zastanawiam
MALENKO sliczna dzidzia :-)

reklama
Oj Malena i jakos mi sie tak milo zrobilo....jak sobie przypomne jak przed kazdym usg sie denerwowalam, a po juz cieszlam ze wszystko jest dobrze....
Ktosiek przeuroczy, i nie wiem czy mi sie tylko wydaje podobny dociebie;-):rofl2:

Dorota dziwne, podejrzewaja i skierowania nie daja...no aleco kazdy lekarz jest inny...moj pewnie by od reki dal;-)
A to czy pisalas ze wiesci na lekarzowym, i ze to logiczne, ja czasami nie lapie sie co piszesz, bo strasznie haotycznie piszesz jak cos sie dzieje:tak:

Ostatnia edycja:
Do góry