reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

Hej, ja na szybko, po wizycie.

Córcia potwierdzona już na 100% (między nogami nic nie odstaje i pęcherz jest trójkątny - macica u dziewczynek często ugniata, u chłopaków jest okrągły), cała i zdrowa, rozmiarami wpasowała się w wiek ciąży. Łożysko na tylnej ścianie, ale lekko haczy o szyjkę (która ma 5 cm), za wcześnie, żeby mówić o przodującym. Mam nadzieję, ze za 4 tygodnie pójdzie w górę...
Jak najbardziej mam ćwiczyć w ciąży, byle nie do utraty tchu (w końcu ciąża prawidłowa, niezagrożona).
Rozmówiłyśmy się też o porodzie i nie ma przeciwwskazań, zeby rodzić drogami natury, choć patrząc na poprzedni poród (dysproporcja płodowo miednicowa) to wątpi w sukces. Ale jak sama powiedziała, cc zawsze można zrobić. Co mi się podoba u mojej dr to, że gdybym się zdecydowała na cięcie, to jest przeciwnikiem umawiania się na termin, a woli czekać, aż się poród sam zacznie.

reklama
Dziewczyny gratuluję udanych wizyt :-)

My tez po USG genetycznym... maleństwo ciągle zasłaniało to co ma między nóżkami, tak więc zostajemy przy opcji chłopak.
A z tego co się dowiedzieliśmy to wszystko OK.
"Średni wiek płodu obliczony z biometrii płodu: 21 + 5 Przypuszczalna masa płodu: (Shepard) 481. 59 g,
Położenie płodu: podłużne główkowe
Czynność serca płodu: widoczna - 150 u/min
Lokalizacja łożysk(a): ściana przednia.
Pępowina: trójnaczyniowa."
itd. :-D
Podsumowując... trzeba było spać w nocy, a nie denerwować się ;-)

Ewula, Moniqa - GRATULACJE UDANYCH WIZYT.
Zauważyłam u nas pewną prawidłowość ... najpierw stres czy serduszko i czy bije, potem USG Prenatalne, Teraz USG Połówkowe..żyjemy tak od etapu do etapu...REWELACJA :tak:
Zobaczcie jak czas szybko biegnie... Już mamy z górki :happy:

Mamusia synka mam nadzieję, że troszkę z tą wagą przystopuje ;-)
Ja przed ciąża miałam 45kg i jakoś 5kg noworodek mnie przeraża :sorry2:

Nie było mnie kilka godzin, a miałam co nadrabiać. Rozpisałyście się dzisiaj :-)

Nikusia82 rzeczywiście ten czas ucieka jak oszalały... Zaraz święta, sylwester....
Trzeba w końcu zacząć kompletować wyprawkę...

Dzisiaj kupiłam podkłady do przewijania w Rossmannie za 9,99zł. W sumie nie wiem po co mi one, ale mi wpadły w ręce to wzięłam, a dopiero potem się zastanowiłam :-D

Ostatnia edycja:
Moja dzidzia ma ~ 275 g
Zapomniałam od poprzedniej wizyty przytyłam 3 kg, jest postęp, bo poprzednio były 4 na plusie... Ale jak rozmawiałyśmy to może być przez to, ze młody odstawiony od jakiegoś czasu, z resztą w ciąży laktacja mi poleciała w dół. Karmienie przyspiesza przemianę materii, a zakończenie karmienia ją zwalnia i klops :p

Juszka - to może ja bym się skusiła na to ubranko jeżeli to dla Ciebie nie problem i nikt sie do tej pory nie zglosil
koreczek-pozostaje miec nadzieje ze znowu szybko wyjedzie ewentualnie mozesz traktowac jak powietrze; co do diety to postaw na zupy: syci a nie tuczy a z owocami tez tzreba uwazac bo duzo cukru maja, zamiast sokow woda; patelnie wyrzucic i robic wszytsko w rekawie/folii;
mamusia synka i coreczki - kurcze no tak piszesz o tym programie porodowka ze az poszperam po necie i sobie obejrze
oj tak troche ruchu brak - ja grałam w tenisa, jezdzilam na rowerze, nartach a teraz to w zasadzie basen mi tylko zostaje jezlei infekcji sobie nie pzrytule jakiejs a i to pewnie u mnie neidlugo sie skonczy bo z rozwarciem nie mozna a ja w 1 ciazy mialam od 30tc juz
jaspis - gratki!!! a tesciowa olej...
aneta, jaspis- ja tez prawie w ogole nie sole a kurcze w ciazy tej to mam jakos ochote wiecej solic np kiedys do glowy by mi nie pzryszlo posolic pomidora na kanapce a teraz tak - moze to moj organizm w ten sposob dopomina sie podneisienia cisnienia?dzisiaj na wizycie mialam 90/55..
ewula,moniqua - super same dobre wiesci!

ja tez po wizycie i wsio ok,u mnie 1kg na plusie czyli 53; lekarz bardzo przekonany ze kolejna dziewczynka, od teraz bede robic co wizyte proby wtarobowe bo od 20Tc wzrasta u mnie ryzyko ponownej cholestazy; takie stricte polowkowe na dokladniejszym spzrecie czeka mnie 15.11

reklama
Poczytałam o łożysku przodującym i mam nadzieję, ze moje jednak pójdzie w górę... W wyniku usg mam napisane, że dochodzi do ujścia wewnętrznego szyjki zakrywając je...

Do góry