reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

reklama
Dzień Dobry :-)
Ja dziś dzień rozpoczęłam od wywalenia z szafy ubrań.... za małych, że się tak wyrażę...i cholercia pusto się zrobiło :cool:
Ewa- wiesz co? Moja to też druga ciążą i nie ukrywam, że liczę na to iż ruchy malucha też zacznę odczuwać troszkę wcześniej chociażby z uwagi na fakt,że wiem czego się spodziewać :tak:... ale tak na zdrowy rozum...dziecko ma w tym okresie ok 6-7 cm, od naszego brzusia oddziela go ściana macicy, moim zdaniem dość gruba i dobrze zabezpieczająca malucha przesz urazami... jak taki mały 7 cm człowiek musi tam fikać, że Ty to czujesz????? To ciekawe...Chociaż nie powiem zazdroszczę :happy2:
A co do wizyty to nie martw się ja też dopiero za 2 tyg....Pocieszam się USG czwartkowym bo na oglądaniu bardzo bardzo mi zależy :tak:
Jolcia- współczucia :-(,.... ja ani razu nie rzygałam a już od dobrych 3 tyg nie wiem co to mdłości.
Mouse- ja też zazwyczaj wieczorami miałam mdłości i gorsze samopoczucie...teraz jest lepiej...
MMka- rodziłam w Warszawie na Żelaznej w Św. Zofii :tak: super szpital, super opieka!!!!polecam
marcia, nikaa- &&&&&&&&&&& za wizytę!!!!!
Babygg- masz rację ale rodzinni to też naprosić się czasem trzeba o skierowanie, że czasem wolę zapłacić niż tłumaczyć, błagać...i czasem się nasłucha jeszcze człowiek boszzzzz.:baffled:
Co do wyników badań moczu. Moim zdaniem najlepiej jak jest czysto. Więc może warto skonsultować z ginem. Mnie np. w 1 ciąży też zaczynało się niewinnie a wylądowałam w szpitalu z zapaleniem nerek :cool:... czasem żurawinę wystarczy podjeść, albo urosept połykać...ale to gin najlepiej powie.
MIŁEGO DNIA DZIEWCZYNKI

nie robilam sobie notatek podczas czytania wiec teraz pozapominalam polowe:

kasiulek - leukocyty w krwi u kobiet sa zawsze podwyzszone (poszukaj w necie moze jest gdzies podana norma dla kobiet w ciazy), ale moga tez swiadczyc o infekcji - ja do porodu jak szlam mialam powyzej 16 i lekarze to zbagatelizowali i zrzucili na karb podwyzszenia w ciazy a pozniej okazalo sie ze mialam infekcje bezobjawowa i mala ledwo z tego wyszla (ja tez mialam antybiotyki podawane po porodzie)
kotti- to podwyzszenie PH jest neiznaczne poszukaj na necie jakimi produktami mozna obnizyc, podobnie z fosforanami - moze jadlas cos dzien wczesniej co tak wplynelo na badanie-ale dla sowjego spokoju moze skonsultuj wynik z rodzinnym?
tu macie dziewczyny artykuł o wynikach badań w czasie ciąży: http://www.dlarodzinki.pl/ciaza-i-p...niki-badan-krwi-i-moczu-w-ciazy,152_2233.html

aga - Tobie przynjamneij mąż coś poogarnia w domu a u mnei teraz lipa bo sama jestem, praktycznie samymi kanapkami sie odzywiam bo mnie muli na samo otworzenie lodowki juz nei mowiac o gotowaniu
jolcia - ty to uwazaj na siebie bo cos mi sie zdaje ze bardzo oslabiona jestes a o omdlenia w ciazy nietrudno
mouse, moniqa,mlodamamo - gratki udanych wizyt
mamusiasynka - a jak masz wygladac jak cie rzygawki tak mecza? wczesniej byl chlopiec i bylo podobnie wiec bardziej pzreczuciem twoim sie kieru a nie ze kispsko wygladasz to dziewcyznka :) mi na mulenie pomagaja...paluszki!
marcia, nikaa - kciuki za wizyty
mouse- ja koeljny dzien nie spie od 4 a pozniej w pracy padam na pysk

kurcze starsznie mi pzrykro i wstyd jednoczesnie bo nakrzyczalam wczoraj na Karolinke - nie wiem czy ona taka nieznosna czy to moje hormony szaleja, ale nie moge pozwolic soebie na cos takiego wiecej - ona i tak ma teraz ciezko bo bez tatusia no i dzidzius w drodze...

Ostatnia edycja:
Nikusia, ja tam nie wiem. Na chłopski rozum biorąc również, to 7 cm to już całkiem sporo ;) A takie dziecko już się naprawdę ostro wierci. Ręki sobie oczywiście nie dam uciąć, że to co czułam w poprzedniej ciąży, to już był dzidziuś, ale myślę, że jest to bardzo prawdopodobne :)
Teraz oczywiście jeszcze nic nie czuję ;)

Flower, nie zadręczaj się. Jeszcze nieraz Ci się zdarzy takie nie do końca zasadne zdenerwowanie. Przy dwójce dzieci nerwy inaczej funkcjonują niż przy jednym. Ja często wychodzę z siebie jak z dwójką idę gdzieś do sklepu, bo jestem dwa razy bardziej skoncentrowana i to się też na wytrzymałość przekłada. Jak całkiem niedawno poszłam sama z Frankiem na spacer i do sklepu, to uznałam, że gdybym miała jedno dziecko, to byłabym ostoją spokoju :)

Cześć dziewczyny! Widzę, że jest nas (marcowych mam) sporo na tym forum - witajcie :)
Mam przy okazji pytanie - czy wiecie jak to jest z ćwiczeniami w ciąży? 10 tydzień mija, a mnie aż nosi... Przed zajściem w ciążę prowadziłam raczej aktywny tryb życia - biegałam ok. 3-4 razy w tygodniu, dodatkowo ćwiczyłam w domu lub jeździłam na rowerze. Co teraz możemy robić na tym etapie ciąży?
I jeszcze jedno: chodzę ciągle głodna - nawet jak coś zjem to zaraz zaczynam być głodna, a podobno w pierwszym trymestrze nie powinnyśmy jeść więcej niż przed ciążą. Poratujcie - co robić żeby oszukać organizm? Woda nie działa, a nawet bardziej wzmaga apetyt.
Pozdrawiam Was wszystkie :)

Zuza, a po co oszukiwać? Jeśli chce Ci się jeść, to jedz, byle nie frytki i ciastka, tylko coś pożywnego, a w ramach przekąski jakieś warzywa, owoce :)
W ciąży tętno jest non stop podwyższone (ja mam np. cały czas ok. 100-110 spoczynkowe), więc organizm zachowuje się jakby ciągle był w biegu. Trzeba mu więc pewnie więcej kalorii.

czy robicie badanie na HIV w ciąży? ja w poprzedniej robiłam, ale teraz też mam zrobić. Czy to normalne, bo moja kuzynka jest tez w ciąży tylko chodzi w ramach nfz i nie musi. Nie wiem co robić, bo badania prywatnie, już zapłaciłam 155 zł a to nie wszystko.

czy robicie badanie na HIV w ciąży? ja w poprzedniej robiłam, ale teraz też mam zrobić. Czy to normalne, bo moja kuzynka jest tez w ciąży tylko chodzi w ramach nfz i nie musi. Nie wiem co robić, bo badania prywatnie, już zapłaciłam 155 zł a to nie wszystko.

Ja chodzę na NFZ i też dostałam badanie na HIV w pakiecie z innymi. To chyba standardowe badanie w ciąży- ale nie każdy lekarze przepisuje.

reklama
Witajcie
u mnie bez zmian... Poranek z kibelkiem i pod.... Eh...
flower ja to niestety tak mam że przy wymiotach mdleje :(:( dlatego też jak nadal tak będę się czuć jadę znowu do DeTe...

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty:)

Do góry