reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

monisia - postaraj sie nie denerwowac i pomysl ze wkrotce wyjada. a ten test pappa ty masz po prostu w pakiecie medycznym czy jakies wskazania do wykonania?
zuza- nie masz potzreby sie ograniczac tylko chrup owoce i warzywa, zupy jedz - jak masz apetyt to sie ciesz bo wiele z nas walczy z mdlosciami i nic nie jest w stanie pzrelknac :)
a aktywnosc to taka raczej lajtowa bo nie ma co ryzykowac - o spacerki, basen jak nie masz sklonnosci do infekcji
ewula - no troche lipa ze okres ciazy ci sie nie zgral i ciuchow nie masz, ja generalnie etz nie mam zbytnio nawet letnich bo 3 ostatnie miechy lezalam w domu w urokliwej kreacji z bokserek i koszulek mojego M:-D
mamusiasynka - no super zdrowe odzywcze polaczenie w ciazy cola i plauszki ale kurde no dziala jakos:-D a probowalas suszone morele? mi w pierwszej ciazy pomogly na mdlosci ale do teraz patzrec na nie nie moge:-D

ja mam wesele w ta sobote i to w Czechach na 10 rano myslalam ze jakos moj M dojedzie z Wawy wieczorkiem w pt i pojedziemy razem a tu dupa bo ma delegacje do Poznania i musze z mala sama jechac do moich rodzicow (stmtad mam rzut beretem do Czech) a on w srodku noc dojedzie albo nad ranem, ale chyba nie poszaleje zbytnio bo starsznie jestem zmeczona (szybciej sie mecze to norma plus bezsennosc ciagla i chodze jak zombie)

reklama
Kurcze, ja myślałam, że będę mieć ful ciuchów po dwóch ciążach, a tu kicha... Przy Anieli gruba byłam głównie na wiosnę i w lecie, więc mam same cieniutkie tuniki, spodnie lniane, krótkie i getry.
Przy Franku jesienią i zimą pracowałam w domu, więc wychodziłam sobie tylko na spacery, jedna para spodni mi wystarczyła. Zresztą taka byłam gruba, że teraz dwie nogi mi do jednej nogawki tych spodni wchodzą ;)

flower188 wiem staram sie nie dernerwowac, ale jakos nie zawsze wychodzi, i odbija mi sie to na bolach glowy i szczeka mnie boli bo jak sie denerwuje to czesto zaciskam zeby :baffled: no ale juz tylko tydzien a pozniej bedzie spokoj.
A test Pappa robie, bo go mam w pakiecie z pracy wiec ogolnie za niego nie place.
Zycze udanej imprezy!!!

ewula przynajmniej na zime masz co ubierac, ja na chwile obecna chodze albo w dresach albo w jakis spodniczkach takich na gumke, bo nic innego mi nie pasuje. A jesli chodzi o zime to w sumie nic prawie nie mam, oprocz tych paru rzeczy ktore teraz kupilam. Najbardziej mnie przeraza kupno kurtki albo plaszcza...

mamusia synka to dobrze, ze jesz duzo rzeczy z mlekiem, bo wapno nam jest bardzo potrzebne! Ja mam taki problem, ze mam lekka nietolerancje na laktoze i niemoge za duzo mleka jesc , bo potem sie zle czuje:baffled:

Hey...

wczoraj dostałam skierowanie na badanie genetyczne do lekarza z polecenia. Zadzwoniłam i dzisiaj już jadę do klinki badań prenatalnych :-D Jednak dobrze, że zdecydowałam się iść do tego młodziutkiego lekarza.

Odnośnie wczorajszych moich rozterek - odpowiedź z NFZ (może komuś się jeszcze przyda):
"Oczywiście, może Pani korzystać ze specjalistów dwóch tej samej dziedziny, ale dla swego dobra powinna Pani poinformować każdego z nich o działaniach drugiego, aby ich leczenie nie było dublowane i w korelacji nie okazało się niekorzystne dla Pani organizmu.
Jeżeli chodzi o badania zalecane przez lekarza płatne – może Pani złożyc na lekarza skargę pisemną, wtedy ją rozpatrzymy w niezwłocznym terminie i otrzyma Pani odpowiedź pisemną."

Moniqaa - niezła ta odpowiedź z nfz. Swoją drogą byłam przekonana, że będzie im przeszkadzać dwóch lekarzy prowadzących ciążę, przecież będą musieli chyba podwójnie zapłacić za opiekę nad tobą i maluchem. Okazuje się, ze nfz też potrafi czasem pozytywnie zaskoczyć :-)

no i super MOniqua !- ja pamietam że miałam taka super pania doktor internistke , mlodziutka zaraz po studiach (nota bene to ona wykryla moja pierwsza ciaze bo dziwnie sie czulam i bylam u niej w przeddzien spodziewanej miesiaczki i kazala test zrobic ;p), moze nie miala mega doswiadczenia ale przy mnie wyciagala tablet i szukala informacji o lekach i mozliwosci stosowania w ciazy itp generalnie CHCIAŁO JEJ SIĘ i wiedziała gdzie szukać info (bo po co lekarz ma znac na pamiec ulotki lekow?) albo kierowala do specjalisty na konsult, wypisywala L4 ciazowe na odpoczynek, skierowania na badania na nfz - bardzo zaluje ze jej juz nie ma w mojej przychodni i nie wiem gdzie teraz przyjmuje. Mlody bedzie bardziej zainteresowany twoja ciaza a w razie co skieruje do kolegi

Flower188 też mam wrażenie, że młodzi jakoś tak się przejmują... albo jeszcze nie są tak zachłanni (więcej skierowań = mniej kasy). Internistę zmieniłam w styczniu właśnie na młodego i od tego czasu nie muszę niemalże błagać o uwagę na wizycie (poprzedni lekarz jeszcze nie zbadał, a już twierdził, że nic mi nie jest).

Jeśli chodzi o tych ginów to postanowiłam ostatecznie, że tego 9.9 pójdę do tego szpitala i powiem temu lekarzowi co myślę o jego nienależących się badaniach krwi, badaniach moczu, itd. Powiem mu, że byłam u innego i nie miał problemu i, że zrobił też genetyczne. Bo w sumie ten i tak już nie zrobi bo to będzie 14tc - no ale nie powiedział mi, że można tylko do 13+6.
Na stałe zostanę u młodego, bo 1) wyraża chęci 2) kieruje na badania 3) mam go praktycznie 5min spacerkiem od domu. I zapisuję się prywatnie do mojej pani gin (jednak ma lepszy sprzęt i przede wszystkim większe doświadczenie więc skontroluje młodego ;-))

Malpawzoo też mnie zdziwiła odpowiedź NFZ. Ogólnie to zdziwiło mnie to, że odpisali na @, bo po takich instytucjach ciężko się tego spodziewać.

Tak dla wyjaśnienia do końca, to takie pytanie im zadałam:
mam pytanie odnośnie prowadzenia ciąży.
Czy można prowadzić ciążę u dwóch ginekologów jednocześnie w ramach umowy z NFZ? Obaj lekarze założyli oddzielną kartę ciąży i obaj wykonują badania takie jak USG. Skierowania na badania krwi posiadam tylko od jednego z lekarzy (drugi twierdzi, że są nierefundowane i tanie więc można je wykonać samemu).

Malpawzoo coś w tym jest. W sumie jakbym była takim młodym lekarzem to chyba ze strachu, że zrobię krzywdę to zleciłabym wszystko co się da :-D

A jeszcze mi się coś przypomniało. Lekarz w szpitalu jak pisałam wszystko podbijał prywatną pieczątką i zachęcał do badań u niego. A młody... wczoraj specjalnie (wiem, że nie ładnie tak specjalnie) go podpuszczałam i pytałam czy może u niego prywatnie lepsze USG itd. Jednakże szybko zmieniał temat i na lepsze USG dał skierowanie a do kliniki badań prenatalnych a o swoim gabinecie (a wiem, że ma) nic nie mówił :tak:

Malpawzoo kasy nie wołał, bo to przychodnia przyszpitalna. Pieczątka tak była prywatna (prywatny gabinet....), tzn jest, bo podbił nawet karteczki z uwagami i dawkowaniem kwasu foliowego :-D
Jeśli chodzi o porodówki to jest ich trochę. Tyle, że ta jedyna ma najlepszy sprzęt, na pewno w WLKP, może i dalej. Jest to klinkia na Polnej w Poznaniu.
Do porodu może coś jeszcze wymyślę, teraz nie będę się tym zamartwiać... Najwyżej jeśli wszystko będzie OK to urodzę w innym szpitalu, bo jakby miało coś być nie tak to stanę na rzęsach by się tam dostać :-p

Malpawzoo super, że mieszkanko już prawie gotowe :tak: Przed nami remont kichni, ale jakoś nie chcę nawet o tym myśleć...

reklama
już jestem i powiem wam ze po tej wizycie jestem pewna ze dobrze robię chodząc prywatnie...a wiec tak mialam wpisaną godzinę 15:30 ale ze tam nie wyczytuja tylko zachodzisz i siadasz w kolejke poszłam wczesnie tj.14:30 bylam na miejscu zachodze i zdziwiona ze nikogo nie ma akurat wychodzila dziewczyna z gabinetu i lekarz zobaczyl ze ja jestem wiec pyta czy ja do niego powiedzialam ze tak i co tu takie pustki a on do mnie ze oni juz koncza ale wziął skierowanie i zachwile mnie zawołał jesli chodzi o dzidzie to rośnie ma sie dobrze wkładało paluszek do buzi i tu sie zaczeło bo z powodu kiepskiego sprzetu a tym samym obrazu nie był w stanie precyzyjnie sprawdzić NT I NB sam pod nosem psioczył ze kiepski obraz troche sie przestraszyłam i go pytam czy mam sie martwić a on do mnie ze nie ze widził fałd i jest ok i wg niego wszystko wyglada ok ale ze wzgledów technicznych nie jest w stanie dokładnie zmierzyc ze jak chce to mozemy sprobowac za dwa tyg. zmierzył moja dzidzie i pani za parawanem podał 5,05 cm z takich innych informacji podal tej samej pani ze ma dwie rączki, dwie nóżki głowkę i to wszytstko nie włączył doplera zeby sprawdzić z jaką częstotliwościa bije serce a na opisie mam pełny opis ze (kręgosłup symetryczny o zachowanej ciągłości widoczne: `żołądek, pęcherz moczowy, powłoki brzuszne zamknięte ujscie pępowiny prawidłowe serce czterojamowe czynność serca ok 120 /min) mam wrazenie ze maja standardowy tekst który wklejaja dopisujac tylko daty i długość CRL . skończył badanie i mowi ze jak chce to moge sie zapisac na za dwa tyg a jak nie to nie a przede mna była dziewczyna która wyszła z tym samym bo słyszałam jak czytała swoj opis. ubieram sie i mówie ze dobrze ja nadgorliwa i przyszłam wczesniej bo bym w klamke pocałowała bo mi kazano przyjsc na 15:30 a pani zza parawana sie odzywa ze chyba na 14:30 a ja do niej zeby se zobaczyła na skierowaniu z tylu i faktycznie było 15:30 i jej sie głupio zrobiło. poza tym torbiel dalej mam i jakos dziwnie na tym sprzecie zawsze jest duzo wieksza niz na innych usg bo teraz ma niby 7 cm zobacze co wyjdzie w pn. a i jeszcze jak zmierzył CRL na poczatku to powiedział ze ma 5,05 a jak wstałam sie ubierac to mu sie skasowało i kazał mi jeszcze raz sie połozyc i wtedy dzidzia miała 5,27 cm wiec jak widac na tym przykładzie nie ma co sie do konca sugerowac tych ich wymiarami i z tego wynika ze dzidzia ma 12t 2 d i termin na 09 08. no to tyle zaraz wkleje zdjecie

Do góry