reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.:. Mamusie marzec 2014 .:.

No i to jest to...brązowego grzyba mam w całej teju gumie, bo właśnie Zbyszek ją wyjął! :no: Nikusia, a wyczyścić tą gumę octem może zanim ją samą puszczę? Chyba nic się nie stanie? Stara krowa, już dawno ją chciałam wymienić...! :crazy: Gin mi ciśnienie zmierzy, mam ją za godzine i będzie ze zbyt niskiego na za wysokie :crazy:

reklama
Nikusia wspólnie z m :-) jak rozliczasz sie sama to 56tyś :-)

Munius
polowa ludzi ma grzyba w tej gumie albo w szufladzie na proszek i nawet o tym nie wie.....nam alergolog powiedziała bo Julek jest uczulony na pleśnie i zeby sprawdzic, tez mieliśmy, trzeba pralke zostawiac otwarta, można octu wlac do szuflady i na max. temp. wyprac cos a jak puścisz na 90 stopni pusta pralke to nie wiruj bo beben sie moze obluzowac....a ubranka wypierz jeszcze raz na pewno to pusci :-)

Ostatnia edycja:
muniuś - NIE!!! my tylko tą gumę wytarliśmy jakąś ścierą i NORMALNIE WŁĄCZYLIŚMY NA 90 STOPNI PUSTĄ PRALKĘ!!! ]WTEDY TAM SIĘ WSZYSTKO PIĘKNIE DOCZYŚCIŁO!!!!

Mamusiasynka- NAWET WE DWOJE boszzzzzzzz JA CHCĘ WYGRAĆ W TOTKA :sorry:

Muniuś ja bym wstawiła na 90 pustą pralkę, tak jak pisze Nikusia82. Ewentualnie (o ile nie będzie Ci to później przeszkadzać z octem. Ocet dezynfekuje, a ten grzyb na pewno nie tylko osiadł na gumie. Zamiast octu może masz sodę).
Ocet i soda lepiej działają niż, te wszystkie calgony ;)

Gorące pranie. Raz na jakiś czas wykonuj je, fakt jest ono mało ekonomiczne, jednak w ten sposób dobrze wyczyścisz wszystkie rury w twojej pralce. Wlej 250ml octu spirytusowego do pojemnika na proszek do prania i włącz najgorętszy cykl, jaki tlko możesz, a pozbędziesz się pozostałości detergentów czy też kamienia.

Ubranka wypierzesz jeszcze raz później :-)
Ja do prania dodaję odplamiacz z biedronki - z męża roboczymi ciuchami sobie radzi. Tylko po tym na pewno musiałabyś wyprać w czymś dla dzieci.

Ostatnia edycja:
Zresztą...to nawet nie głupie....i chyba sama tak teraz zrobię bo coś sobie przypominam, że dawno tego nie robiłam... A wiadomo teraz małego ciuszki dopieram te co dostaję... MH...

MUNIUŚ - no dokładnie, dobrze mamusiasynka pisze, zapomniałam o płukaniu....weź na najniższe obroty albo w ogóle
I Z OCTEM DO PRANIA ALE TAK JAK PISZE moniqa...BO SAMO czyszczenie gumy to wiesz

Z takich porad znalezionych na szybko w necie dotyczących czyszczenia pralki:

Do środka pralki wlej 2 litry octu spirytusowego. Ustaw na najwyższą temperaturę i włącz pranie (z pustym bębnem bez ubrań). Możesz również użyć 2-3 opakowań kwasku cytrynowego i 2 szklanek octu a następnie "wyprać" pralkę w wysokiej temperaturze. Dobrym sposobem jest również zrobienie prania na pusto z pół kg sody oczyszczonej w temperaturze 90 stopni C.

Ja czyściłam z octem, ale zapach pozostaje. Trzeba się z tym liczyć ;)
Zresztą ja octem traktuję wszystko :-D Po co mi jakieś chemikalia jak ocet zabija wszystko :-D
Odkamieniam czajnik, myję woda z octem szyby okien (zero smug), czasem dolewam do mycia podłogi.
Jak mieliśmy małego psa to ocet go szybko nauczył, że w domu się nie załatwia ;-)

Wielkie dzięki Kochane jesteście! idę wymyć tą gumę bardzo dokładnie i zrobię tak jak mówicie! :tak: Uff, od razu mi lepiej, ale jaka akcja coś się dzieje i ja od razu włączyłam kompa i na forum, do przyjaciółki nawet tak nie dzwonię, hahaha :-) Jak wrócę od ginekolog to podczytam Was...

Z takich porad znalezionych na szybko w necie dotyczących czyszczenia pralki:

Ja czyściłam z octem, ale zapach pozostaje. Trzeba się z tym liczyć ;)
Zresztą ja octem traktuję wszystko :-D Po co mi jakieś chemikalia jak ocet zabija wszystko :-D
Odkamieniam czajnik, myję woda z octem szyby okien (zero smug), czasem dolewam do mycia podłogi.
Jak mieliśmy małego psa to ocet go szybko nauczył, że w domu się nie załatwia ;-)

Ale na ubraniach nie zostaje ten zapach?

Ja obstawiam, że przy wypraniu w 90 stopniach to zapachu mieć nie będziesz ...a jakby co to i tak przecież kolejne pranie włączasz z proszkiem do prania...
IDĘ PRALKĘ CZYŚCIĆ :-):tak::happy: normalnie

reklama
Hahaha, daj spokój, człowiek kiedyś się wykończy - jak nie urok to sraczka :-D

edit: strasznie obrzydliwie ten grzyb wygląda, ale szczęście mnie ogarnęło, że te ubranka da się uratować...a przypomniało mi się, że wczoraj wstawiłam ściery na 90 stopni, a i tak dzisiaj ten grzyb zafarbował ubranka to ile go było...zresztą sama widziałam i nawet grosz się w tej gumie znalazł :szok:

Ostatnia edycja:
Do góry