reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie jako ciężarówki po raz drugi :)

witam sie

Prawie podwojna mamuska będzie dobrze, musi byc :):) moja koleżanka byla na tych lekach co Ty (bo ja byłam na słabszych) i urodziła tydzień po terminie. Ja byłam 3 razy w szpitalu z powodu przedwczesnego porodu Sebek dostal sterydy na rozwinięcie płuc a urodził się 3 dni po terminie :-) będzie dobrze :):)

Dorotka ja nie mówie, ze tak nie jest, ale jeżeli masz rozwarcie to bardzo łatwo o infekcję wtedy... ja bym nie ryzykowała, ale to jest moje zdanie zrobisz jak uważasz... wiem, ze lekarze zalecają sex przed porodem, ale nie jak odszwedł czop i szyjka jest rozwarta... ja bym nie ryzykowała... u mnie zadziałal olej rycynowy ale oczywiscie w malutkich ilościach...ja bym się ginekologa dopytała...

Kamilalublin witaj :)

reklama
hej dziewczynki:)
mamuska dasz rade zobaczysz!!!wiem ze jest ci ciezko ale juz jestes na ostatniej prostej i zaraz wszyscy bedziecie znow razem z nowym czlonkiem rodziny:) pomysl o tych chwilach i trzymaj sie tam:)

Dorotka ja przy seksie podraznilam szyjke i krwawilam a nawet nie mialam rozwarcia bo to byl jakis 30 tydz i to bylo chyba najgorsze przezycie takze nie polecam w zaawansowanej ciazy seksu a juz na pewno nie jak masz otwarta szyjke no ale to tylko moje doswiadczenia..

Pajkaa trzymam kciuki za ten cykl :))

a ja wczoraj bylam na usg genetycznym i co i lekarz stwierdzil ze bedzie baba bo zlosliwa:pP ...haha nie obrazilabym sie wcale;p no ale fakt faktem badanie sie nie odbylo bo malenstwp tak lezy ze nie mogl zajrzec z zadnej strony ...nic ...zero;/....w piatek idziemy jeszcze raz ...jedyne co mnie troche uspokoilo to ze jest sa raczki glowa nozki i serduszko ladnie bije takze wszystko w porzadku ...no a w piatek mam nadzieje ze bedzie ladnie lezec bo jak sie nie przekreci to juz nie wiele czasu zostanie zeby zrobic badanie;/

Cześć Dziewczynki!
Udało mi się Was nadrobić :)
Witaj Kamila ! :)

Prawie podwójna mamuśka - będzie dobrze, to jeszcze małe rozwarcie i długa szyjka :) Są dziewczyny, co mają płaską szyjkę i rozwarcie na kilka cm i tak chodzą przez kilkanaście tyg.... Więc Ty w szpitalu na lekach dasz radę!!!

Szymek znów ma katar :/ i do tego na wieczór dostał gorączkę 38 stopni, ale dałam mu nurofen i później już mu nie wzrosła, zobaczymy jak dzisiaj w dzień, na razie jest ok i humor ma lepszy.
Ja wczoraj się fatalnie czułam - z samego rana byłam na badaniach krwi i pobrali mi 4 próbówki - glikemia, morfologia, CRP i infekcje (toxo, cytomegalia, HIV, HPV, WZW - wszystko co możliwe chyba w medicoer zawsze w ciąży robią). No i musiałam być na czczo, bo glikemię robili, więc wróciłam do domu słaba strasznie, a sama komunikacją jechałam. Potem dwa razy w ciągu dnia spałam... Potem z Szymkiem się bawiłam :) a jak mąż położył Szymka spać, to poszłam do koleżanki-sąsiadki i mi pazurki robiła - tym razem klasyczną czerwień mam na paznokciach - a tak się zarzekałam, że nie będę mieć czerwonych paznokci....

Cześć dziewczynki,
trix - w ktorym teraz tygodniu jesteś? Gdzie suwaczek?

Rysica - znam to, też mi sporo krwi utoczyli przy pierwszych badaniach, teraz w poniedziałek będę tylko morfologię robiła, ciekawe czy mi się wyniki poprawiły, trzeci tydzień biorę żelazo.

PAJKA, TRIX dziękuję za waszą troskę, ale nie mam już po co się lekarza dopytywać bo przecież wczoraj byłam na wizycie i sama pani doktor zaleciła a wręcz nakazała dużo sexu jeśli chcę próbować rodzić naturalnie bo jak ni to 8 grudnia cc.
Witam nową mamuskę.
RYSICA nadrobienie dziwczyny tutaj to jest pikuś. Ja jak wchodzę na grudniówki po nocy albo popołudniem to się za głowę łapię, one tam szaleją i czasami 20 stron do nadrobienia jest.

Czołgiem Kobietki!
Dawno mnie nie było, ale Was podczytywałam. W sumie to nie wiedziałam co pisać u mnie raz doły i wyżyny ;/ a mówią że ciąża to okres wielkiej szczęśliwości ...

Dostałam plamienia i palpitacji serca. Poleciałam do gina, zrobił usg, zbadał i przepisał duphaston ;( 3 x 1 ale to była dziwna sytuacja ponieważ miałam tylko raz tzn w jednym dniu i nie przez cały dzień, czy kilka ... Z Julką miała plamienia niemal 3 tygodnie iw iem co to ten cholerny strach ;( Pobolewa mnie czasem podbrzusze i w pachwinach. Czy was też boli w pachwinach ? Mi czasem ten "ból" sprawia dyskomfort przy chodzeniu. Mówiłam to ginowi, ale nic nie powiedział. Do tego ból w odcinku lędźwiowo krzyżowym czasem silny. Dopiero 10 tc a mnie łamie w kościach.

Czytałam o duphastonie i trochę mnie zmartwiło, że u chłopców może wystąpić spodziectwo że jakieś badania dowiodły że duphaston brany przez dłuższy czas może tą wadę spowodować u chłopców.

JaM - nie martw się, duphaston to jeden z bezpieczniejszych leków, brałam go w ciąży z Piotrkiem do 18tygodnia, chłopak jest zdrowy i żadnych efektów niepożądanych nie ma. Teraz też brałam przez pierwszy trymestr. Praktycznie każdy leka gdzieś tam w swojej historii stosowania ma przypadek wystąpienia u pojedyńczych osób skutków ubocznych, ale to nie znaczy, że to reguła.
Ból w pachwinach najprawdopodobniej jest skutkiem rozciągania się wiązadeł, które trzymają powiększającą się macicę.

Ostatnia edycja:
JaMamma - nie martw się - ja też teraz biorę Duphaston, i wiele moich znajomych go brało i ma chłopców i wszystko jest ok! A co do bólu w pachwinach - to ciesz się, znaczy, że dzidzia rośnie i macica się rozciąga i więzadła ciągną!!! :) więc to dobry objaw. Co do bóli w krzyżu to współczuję...

Dzięki sweety i Rysica, tak się zmartwiłam tym spodziectwem u chłopców, ja czuję że to będzie chłopiec :D
A ta informacja była napisana na leku. A mam poprzednią ulotkę sprzed ciąży z Julką i nie było jeszcze tej info.

i temat sexu w czasie ciąży temat rzeka ... :D Co tu gadać mąż ma swoje potrzeby i kochającą żona bierze to pod uwagę :D ale z realizacją ciężko :p przynajmniej u mnie ... Mam normalnie schizy że przytulanki mogą spowodować poronienie, albo przyczynić się do plamienia itd Czytałam sporo artykułów i nie jestem mądrzejsza o te publikacje. Opinie są różniste. Jedni piszą żeby się powstrzymać co najmniej do 12 tygodnia a gdzie indziej czytam że jak najbardziej uprawiać, uprawiać i uprawiać :D Z moim lekarzem nie poruszyłam tego tematu, ponieważ jak pisałam wcześniej z nim to nic nie da się poruszyć :) najlepiej wpad i wypad z gabinetu
Ja miałam to plamienie jednorazowe w czwartek zeszły. Brałam przez kilka dni 3 x 1 ale teraz sama sobie zmniejszyłam 2 x 1. Nie chcę się faszerować a w sumie nic się nie dzieje. A swoją drogą duphaston jest strasznie drogi i szkoda że nie ma na niego dotacji, przecież strasznie dużo kobiet ten lek bierze. Ja zapłaciłam za niego 80 zł netto. Ale jak trzeba to trzeba.

Ostatnia edycja:
reklama
JaM - to cię pewnie nie pocieszy, ale ja mam zakaz seksu od początku ciąży.

Zapisałam się wczoraj na gimnastykę dla kobiet w ciąży, dzisiaj zaczyna i jak wszystko będzie ok, to będę chodzić dwa razy w tygodniu.:-) Strasznie się na to cieszę. Przy okazji spotkam się z położną. Kijki raczej w dłuższej zimowej perspektywie odpadną, boję się ewentualnego upadku, jak zrobi się ślisko.

Do góry