reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

...::Mamusie grudniowe 2013::.. :)

Paplinka87 gratuluję chłopczyka. Ostatnio od znajomych i koleżanek z pracy słyszę, że wszystkim mają się same dziewczynki urodzić. A Ty Kochana niczym się nie przejmuj, nie stresuj, odpoczywaj sobie grzecznie i wszystko będzie dobrze.

reklama
Zapomniałam- mam pytanie do dziewczyn, które mają wypłacane pensje przez zakład a nie ZUS (będące na l4)- również macie wyższe wynagrodzenia czy na tym samym poziomie co wtedy kiedy pracowałyście?

MAJKA ja Ci nie pomogę bo ja zrobiłam awans i dostałam podwyżkę we wrześniu i teraz nie orientuje się kompletnie czy dostaje 100% pensji czy coś więcej. Na macierzyńskim przejdę na 80%.

Mamuśka - dokładnie :tak: teraz za weekendy doszło 200 zł niby nie dużo , ale wczorajszy przelewik ładnie wyglądał na koncie . I tak jak myślałam , wczoraj był 5 a przelew ma być niby do 10 .

Paplinka - a są jakieś szanse że się podniesie , co ci ginek mówił ? bo jak centralnie to chyba różnie może być z tego co się orientuję , ja miałam brzeżnie i niepotrzebnie mnie gin nastraszył , bo tydzieN później już nie zachodziło na szyjkę , 2 tygodnie później było 1 cm wyżej , a teraz 4,5 cm nad szyjką , więc spoko , ale cc dalej wisi nade mną bo mały leży poprzecznie. Na pocieszenie szwagierka miała centralne , leżała 2 ostatnie mc w szpitalu , wyszła ok 37 tc i ... urodziła normalnie bo ku zdziwieniu lekarzy usg w dzieN porodu pokazało że łożysko się uniosło !

W niedzielę pochód gwarkowy w Tarnowskich Górach i obiecaliśmy małemu że go zabierzemy , mam nadzieję że się będę dobrze czuła i pojadę z chłopakami.
Poza tym szukam dalej kołyski , wczoraj mnie zszokowało że są nawet takie za 2000 zł i więcej , a mi 500 zł wydawaLo się dużo bo to na 4 -5 mc przecież ....Ale mężuś obiecał , więc jak pojawi się beż to kupię ,

Majka ja mam podobną sytuację jak Cosiek - dostałam awans i podwyżkę, niby mi się nie wliczyła, ale dostaję lekko więcej niż przed podwyżką i mniej niż po. Totalnie nie obczajam :)

Witam dziewczyny jestem teraz w 23 tygodniu leze od 13 tygodnia w tym miesiac w szpitalu strasznie mocne krwawienia i plamienia okazalo sie ze mam łożysko centralnie przodujące...w domu juz czasem mi odbija ile mozna lezec !Mialam okres depresyjny jakieś 3 tygodnie temu prawie wogle nie spalam mialam jakies lęki chyba zaduzo mysle i sie przejmuje dostalam relanium od lekarza ale go nie wzielam nie chcialam truc dziecka a i tak juz biore duze dawi lekow..Termin mam na 3 stycznia ale bede miala cesarke w grudniu jestem straszna panikara i to wcale mi nie pomaga:)Może od was dostane jakies wsparcie,może ktoras z was tez lezy...
Biedulka, obyście już najgorsze mieli za sobą im bliżej rozwiązania tym lepiej, mocno trzymam kciuki.
Teraz już krwawienia ustały?
Witam mamusie grudniowe!;-) Postanowiłam do Was dołączyć, termin mam na 6.12.2013, ale po wczorajszej wizycie przesunął się na 30.11.2013;) ale trzymam się pierwszej daty:D Pozdrawiam serdecznie i liczę, że przyjmiecie mnie do swego grona;-)

Witaj!
To twoja pierwsza ciążą? Jak się czujesz

PAULETTA ciężko mi cokolwiek powiedzieć kiedy tam się co zaczyna w tej szkole rodzenia. Najlepiej byłoby gdybyś tam sama zadzwoniła, bo pod koniec września zaczyna się następny nowy kurs więc idzie sobie dobrać termin najbardziej pasujący, myślę że gdybyś chciała idzie coś wykombinować, nie musimy chodzić na wszystkie wykłady tylko warto na ćwiczenia pod koniec kursu, naprawdę warto. Nawet dziewczyny po cesarce sobie chwaliły. Powiedz mi a gdzie Ty chcesz rodzić? Bo ja tez rodziłam na Zaspie i na koniec zajęć nawet mieliśmy mały spacer po salach porodowych i całym zapleczu, jak przyjechałam rodzić czułam się jak u siebie :-D:-D:-D

Witajcie nowe Mamusie:-)
Ja dziś tylko się przywitać i uciekam pomagać małzowi - pokoik pomalowany, kołyska skręcona, przy okazji małż zbił żyrandol i porysował panele haha
Dziś pranko firan, malowanie komody i skręcanie łóżeczka. Czekamy tez na kuriera z wózkiem, fotelikiem, bazą i wanienka:-)miłego dzionka Kochane
Ps. mi wypłaca Zus - terminy przelewów są różne albo tak do 10-go, albo około 30-go dzwoniłam do zusu i babka mówiła ze w Bydgoszczy są dwie tury przelewów i jak się załapię tak dostanę - ostatnio dostałam w jednym m-cu 2 wypłaty. Mi naliczyli średnią z 12 m-cy z uwzglednieniem premii i 13-stki

Cosiek- zastanawiam się cały czas gdzie rodzić, myślę nad nieczuleniem i wtedy na Klinicznej tylko. Filipa rodziłam w Redłowie, było ok.I wtedy nie chodziłam na szkołę, bo w sumie miałam przykaz leżenia...

Wynagrodzenie na l4 i macierzyńskim jest wyliczane jako średnia z ostatnich 12 miesięcy, no chyba że się tyle nie pracowało jak np. ja wróciłam do pracy w styczniu po wychowawczym albo nastąpiła zmiana wymiaru czasu pracy w międzyczasie. Z tym, że ta średnia to dniówka, która jest mnożona przez liczbę dni w miesiącu. Jeżeli średnia wyszła załóżmy 100zł dziennie to gdy miesiąc ma 31 dni to dostaniemy 3100zł, a gdy np. 28 dni to 2800zł. To czy premie się wliczają zależy od regulaminu zakładu pracy, u mnie się wliczają. No i u mnie jest ponad 20 osób zatrudnionych, więc pensję wypłaca pracodawca.

Ania jaką masz kołyskę? Bo nie pamiętam czy zamieszczałaś fotkę, a coraz częściej zastanawiam się, nad zakupem. Kołyskę miałabym na dole, a łóżeczko na piętrze :)

reklama
Cześć dziewczyny :),

Fajny dzień się zapowiada, słoneczny, nie upalny, mam nadzieję, że jak najwięcej będzie tego wrześniowego lata, bardzo je lubię:tak:

1majka1 pisze:
Zapomniałam- mam pytanie do dziewczyn, które mają wypłacane pensje przez zakład a nie ZUS (będące na l4)- również macie wyższe wynagrodzenia czy na tym samym poziomie co wtedy kiedy pracowałyście?

Ja np. dostaję niższą, ale jak pisała pauletta to jest wyliczane ze średniej, stąd u mnie tak słabo. Wróciłam do pracy dopiero w lutym, po macierzyńskim.

mamaktosia generalnie ceny niektórych artykułów dzieciowych to totalny kosmos:szok: My kołyskę kupiliśmy dla córci, rok temu używaną, z pełnym wyposażeniem, pościelą itd. za 200 zł. Nowe drewniane to koszt około 300-400 zł. bez niczego.
Ale inna sprawa, że kołyska kołysce nie równa. Teraz są takie wypasione z melodyjkami, automatycznym bujaniem i mnóstwem bajerów i głównie za to się płaci. Klasyczne, proste, drewniane, krajowej produkcji są w przyzwoitych cenach.

Do góry