reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mama u lekarza

nimfii jak wy się znaleźliście z tym ujemnych RH :szok::szok::szok:. Normalnie po zapachu czy jak :-D:-D:-D.
Co do obniżonego brzuszka doczytałam się, że można to sprawdzić tak: dno macicy ma być na wysokości 3cm od pępka w górę, podobnie jak to było w którymś momencie ciąży (to informacja z książki)

reklama
"Co do obniżonego brzuszka doczytałam się, że można to sprawdzić tak: dno macicy ma być na wysokości 3cm od pępka w górę, podobnie jak to było w którymś momencie ciąży (to informacja z książki) "
dokładnie w 32 tygodniu tak obniża sie dno macicy więc jak brzuszki nam się ułożą jak w 32 to znaczy że juz coraz bliżej tylko czekać na skurcze:)

Laarka no i to chodzi. Jak moja mała ma dzień że zasuwa non stop też nie licze bo wiadomo że będzie ok, ale jak ma bardziej leniwy dzień ( usadowi się nóżkami gdzieś z boku) to liczę skrupulatnie, bo skąd mam wiedzieć czy to taki dzień czy coś jest nie halo. A wiem że na karowej to jest litania, mówili mi to i na izbie przyjęć i mój lekarz prowadzący. I nie zawahałabym się pojechać na ip gdybym nie doliczyła do 10, fakt że się naczytałam, ale po co się niepotrezbnie gryźć z tym i nerwowo wypatrywać kopniaka. Często spadek aktywności jest oznaką tego że zaczyna się coś dziać. A na ip zawsze się słyszy " czemu pani tak późno przyjechała?"

nimfii, tez mamy z mężem Rh ujemne i mimo wszystko robię przeciwciała. Zawsze się śmieję, że nawet z grupą krwi się dobraliśmy.

aga221122 :tak: cos musi byc z tym zapachem :-D feromony.... jak sie dowiedzialam ze ma RH ujemne to stwierdzilam ze to juz musi byc przeznaczenie ;-)

golimek przy pierwszej ciazy tez mialas robione badanie na przeciwciala? Bo to ponoc przy drugim dziecku jest zagrozenie... poniewaz po pierwszym porodzie w organizmie matki wytwarzaja sie te przeciwciala....

To tak mi lekarz tlumaczyl.... Ze skoro mamy oboje RH ujemne to ryzyko konflitku serologicznego jest niewielkie, a przy drugiej ciazy juz bede musiala na to zwocic uwage. Polozna na SR dodala ze dla mam z RH ujemnym i tak podaja szczepionke na przeciwciala przy porodzie - nie wiem czy tak jest w kazdym szpitalu

nimfii konflikt to by chyba był jakby Twój mąż miał RH +, przy dwóch minusach nic się nie dzieje.

nimfii - ja właśnie dzwoniłam i gadałam z anestezjologiem i u mnie wymagane jest zrobienie badania na APTT i czas protrombinowy. Jutro idę na badanie :-):tak:

a dziś czeka mnie jeszcze to magiczne UKG :sorry:

nimfii, przy 2 minusach nie ma konfliktu, ale jeden raz podczas ciązy lekarz każe zrobić przeciwciała (chyba dlatego, że jest poważna sprawa) nieważne które to dziecko. Mój zawsze się śmieje, że z ojcem może być różnie:-p

reklama
No tak :tak: Ale moze sa jakies przypadki ze dziecko rodzi sie z RH plus, no i wtedy zagrozenie konfliktem jest ;-) ja sie tam nie znam - kiedys mi to kuzynka co genetyke studiowala porbowala wyjasnic jak jest dokladnie, ale juz niewiele pamietam...
Na SR mowili ze kazdej mamie z RH ujemnym podaja szczepionki przy porodzie, tak czy inaczej pozostawiam to w kwestii lekarzy :tak: Chyba wiedza co robia...

ardzesh to o tych badaniach w ogole nic nie slyszalam :confused: z jednej strony to dziwne ze kazdy szpital wymaga roznego rodzaju badania, no ale najwazniejsze to spelnic oczekiwania ;-)

Do góry