reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowy rozwój miesiąc po mięsiącu - czyli co już potrafię ... :)

Niektóre dzieci w ogóle nie raczkują, któregoś dnia zaczynają po prostu biegać i już:-) Tempo rozwoju teraz będzie się bardziej różnicować między dziećmi ale około 2 roku życia wszystkie maluchy będą na tym samym etapie, bez względu na początki, także cierpliwości!

reklama
DSC01332.jpg troche nie wyrazne bo sie kiwamy jeszcze;) no ale juz kolo minuty tak wystoje;) byly juz postawione dwa kroczki ale chyba przed przypadek bo do teraz jak jest krok to i upadek;)

dziewuszki nie macie się co przejmować, każdy maluszek rozwija się w swoim tempie, zreszta nie wiem jak wasze dzidziule, ale Lenus ma skoki. np gada sobie gada, później przez jakis czas nie gada prawie wcale i nagle zaczyna znowu z nawiązką, popisując sie nowymi umiejętnościami. dzieci, które narazie nie wykazują chęci do np wstawania, pewnego dnia zadziwią rodziców jakie są już silne! :)
swoją droga mi moja ciocia uświadamia, że powinnam sie juz martwić, bo jej córcia, która to teraz ma 40 lat ;) pięknie mówiła kiedy jeszcze w głębokim wózki siedziała! i nie było to baba baba, mama mama czy tata tata! ;))) ... no Lenus pełnymi zdaniami jeszcze nie operuje :-D

Gratulacje za wszystkie fantastyczne wyczyny i postępy! :tak:
Brawo majówczatka brawo! :-)

Aniu - nie przejmuj się bo My też nie raczkujemy tylko jak pisałam na maju turlamy się :-D
stać chce bardzo chętnie ale podtrzymywany pod paszki bo tak samodzielnych prób jeszcze nie mieliśmy.

Witam;)
Mój Kubus umie juz raczkowac i to tak szybko ze prawie biega na czworaka;):tak:hehe oka z niego ABSOLUTNIE nie mozna spuscic bo od razu albo cos wcina albo wspina sie po melbach;)pewnie siedzi,podciaga sie o wszystko co tylko moze i podtrzymujac sie np stolu chodzi dookola niego.no i...MA 8 ZĄBKÓW!Meksyk w ogniu normalnie;)

aniu a on ma cały czas podkurczone te paluszki? bo jak nie, to nie masz się o co martwić! dotyka podłoża i tak reaguje!!! :) musze zwrócic uwagę czy Lenusia czasem tez nie podkurcza , a wydaje mi sie, że się zdarza :)

aniu tak jak napisała żelka , pamiętaj , że Darus ma 7,5 miesiąca. nie należy oczekiwac od niego, że będzie rozwijał sie tak jak jego starsi rówieśnicy, bo różnica nawet tygodni to bardzo duzo dla takich maluchów!!! nie szukaj powodów do zamartwiania! twój maluch rozwija sie wspaniale i ciesz sie tym!!!!! :D

Tymek podkurcza - szczególnie jak go na bosaka stawiam na włochatym dywanie ... to przebiera paluchami. Nawet jak go sobie an kolanach stawiam to czasem podkurcza i wtedy traci równiowage - ale wydaje mi się że to ok ... dziecko poprostu ćwiczy stope, żeby zatrybić jak najlepiej stawać.
Ania jeśli by miał cały czas podkurczone, czy stoi czy leży to byłoby źle bo to chyba coś nie tak z napięciem jest ... a tak to nie ma się czym martwić, a wrazie wątpliwości spytaj pediaty.

Aniu Jasiek tez czasem podkurcza paluchy:) Jesli się niepokoisz i masz watpliwości to idźcie do pediatry. Głowa do góry na pewno wszytsko jest w jak najlepszym porządku:)

reklama
Dziewczyny ja jak trzymam malego na podlodze za paszki to probuje chodzi ale lewa noga robi krok a prawa tylko dostawiam ja wiem ze on ma jeszcze czas na chodzenie ale troszke mnie to martwi a u paluszki tez podwija wiec spokojnie Aniu.

Do góry