reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowy rozwój miesiąc po mięsiącu - czyli co już potrafię ... :)

Wasnie pediatra powiedzial, ze nie ma napiecia miesniowego dlatego to nie jest az tak niepokojacy objaw, bo raz ma otware piastki a raz zamkniete, zamkniete wtedy kiedy sie zlosci, we wtorek idziemy jeszcze raz to sie dopytam o co dokladnie mu chodzilo

reklama
Czy wasze bable też wszystko wciągają? Moja mordoklejka jest na etapie zjadania mamusi, jak biorę ją na ramię, to wsysa mi się w szyję, jak daję buziaka, to zawsze zdąży gdzieś polizać, jak trzyma za palec, to zaraz przyciąga do buzi i gryzie. Czuję się jak żelek :dry:

Hope a do tego ślini się na potęgę czyli ... zapomniałaś dodać konkretnie wymemłany żelek :)

W jednej z gazet znalazłam coś takiego,może się przyda:

KALENDARZ OSIĄGNIĘĆ MALUCHA

1 miesiąc - próbuje podnosić główkę, zatrzymuje wzrok gdy się nad nim pochylasz

2 miesiąc - potrafi obracać się na boczek, wyciąga rączki do ciekawej zabawki

3 miesiąc - położony na brzuchu unosi główkę opiera się na przedramionach

4 miesiąc - obraca się z brzucha na plecy

5-7 miesiąc - obraca się z pleców na brzuch

6 miesiąc - leżąc na brzuchu podpiera się na wyprostowanych ramionach, siada podciągany za ręce

7 miesiąc - sprężynuje, czyli podtrzymywany pod pachami prostuje i zgina nóżki

8-11 miesiąc - potrafi samodzielnie siadać

9 miesiąc - stoi trzymany za rączki, pełza jak foczka

10 miesiąc - samodzielnie stoi trzymając się mebli

10-11 miesiąc - raczkuje i samodzielnie wstaje

10-15 miesiąc - stawia pierwsze kroki

Ostatnia edycja:
he he ja tam lubię być żelkiem juniora:-D
śmieszne uczucie bo on tak delikatnie zasysa i jednocześnie polizuje jęzorkiem:-D

to ja tez sie pochwalę umiejętnościami mojej fruzi :)

- usmiecha się świadomie
- wodzi wzrokiem za zabawką, mamą, tatą itp
- reaguje na dźwięki
- "zawiesza" wzrok na dluższą chwile, gdy coś ją zainteresuje, bądź gdy słucha paplaniny mamy ;)
- unosi główkę i trzyma ją tak przez dłuższą chwilę
- próbuje przewracać się na boczek
- namiętnie ssie piąstkę
- największe osiągnięcie- sama zasypia
- gaworzy :) - co uwielbiam :)))

jak każda mam mogłabym jeszcze tak wymieniać i wymieniać, ale ograniczyłam sie do najważniejszych chyba :)

heh hope ja też jestem żelkiem :)))

No to mój Mati też nie odstaje i zasysa mamę :) Wczoraj robił mi malinkę w rękę jak mu obcinałam pazurki.

żeście z tymi żelkami ... :p Tymek też mame zasysa, raczki tylko jak jest na brzuchu, opiera się na przedramionach i wysoko podnosi głowke, ale nie przewraca sie z pleców na bok, xco mi sie anjbardziej podoba zaczyna się śmiać w głos :) a tak general;nie to jest manipulantem.

o tak Hope jestem chyba ulunioną żelką haribo dla Jasia i jeszcze ten odgłos przy zasysaniu się:p

jolek te osiągnięcia to są takie naciągane.. bo nie każde dziecko takie samo...
jak czytam .. moja Vi sama siedziała jak miała 4 msc a stawiała pierwsze kroczki jak miała 6 msc...

a tu napisane że siada jak ma 8-11 msc... jak miała 8 to już biegała:-p
i różne dzieci mają różnie.. niektóre zaczynaa chodzić jak mają 16 msc in ne wcześnie...
znajomej z foróm córa też tak jak vi stawiała pierwsze kroczki mając 6 msc no a inne dzieci później...

a ja nawet nie wiem od czego to zależy:sorry2:

reklama
W dużej mierze od genów i samego dziecka (charakter, odwaga itd). Zazwyczaj dzieci rodziców wcześnie rozwiniętych same szybko się rozwijają.
Na szczęście w wieku przedszkolnym większość dzieci potrafi to samo, bez względu na start (chodzi o podstawę, siedzenie, chodzenie, mówienie itd)

Do góry