reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowy rozwój miesiąc po mięsiącu - czyli co już potrafię ... :)

reklama
a mi dzis lekarz powiedzial, ze lekko niepokojace jest to, ze moj synek nadal trzyma zacisniete piastki w gorze ale tlyko jak sie denerwuje i krzyczy wiec jeszcze nie jest tak zle ale juz nie powinien tak trzymac raczek bo tyko do miesiaca czasu dzieci tak maja no i w sumie zglupialam juz czy to cos zego, czy minie czy nie...

mój synek tez jeszcze ma zaciśnięte piąstki, szczególnie w kąpieli nie chce ich za nic wyprostować, a to jest jakiś niepokojący objaw??

moja małą bardzo często ma zaciśnięte piąstki :confused2: i nie miałam zielonego pojęcia, że to coś złego???

O mój też ssie kciuka, a nawet całą piąstkę. Krzyś jest bezsmokowy, kilka razy próbowałam i wypluwał, ale jak zobaczyłam ten kciuk, myślę sobie uda się ze smokiem. A tu nic z tego i tak rekord 2s potrzymał, a zachwilę rączka w buzi :-D

A rączkami to on nieźle wywija, już na usg było widoczne jakie ruchliwe.

O zaciśniętych piąstkach 1-e słysze, że to źle. Ostatnio byliśmy u neurologa i mówiła, że bardzo dobrze się rozwija.

Ypra może mu akurat ten smoczek nie odpowiada.

U mnie Igor tak się po obudzeniu wiercił,że znalazłam go w łóżeczku leżącego w poprzek :)

No mi pediatra mowil, ze bardzi silny chlopak, ze adnie glowke trzyma tyko lekko go niepokoja te zacisniete piastki, bo tlyko do pierwszego miesiaca zycia tak powinno byc.
Dokladnie tak powiedzial...kurde juz ja nie wiem co lekarz to wymysly.

z tymi zacxiśnietymi piastkami to słyszałam że właśnie dziecko ma do 1 miesiąca a później musi się nauczyc ruszać paluszkami - chyba coś o krążenie chodziło
no i uczy się odruchu chwytania bo później będzie znów wszystko łapać i ściskać
ale nie wiem jak to dokładnie leciało bo słyszałam to jak urodziłam vi... więc już zapomniałam

a Emma normalnie mi już prostuje paluszki a w kąpieli to ma proste i sztywne:-p
czasem zaciska ale nie tak często, nawet jak śpi ma otwarte dłonie

reklama
Moja Zosia już od dawna raz ma zaciśnięte, innym razem otwarte dłonie, najczęściej wywija sobie paluszkami, macha nimi - szczególnie podczas posiłku, albo rusza paluszkami albo nóżką:-D. A ja na początku myślałam, że może coś z nią nie tak, skoro nie trzyma cały czas piąstek zaciśniętych i raczek nad główką, gdy śpi... po prostu raz tak, raz tak.
I tak jak piszecie, nadeszła pora na cmokanie piąstki. Od ok. tygodnia wpycha sobie pięść do buźki i cmoka, innym razem paluszki, ale jako że ma długie (opinia innych, bo ja nie mam porównania) najczęściej wygląda jakby miała odruch wymiotny, bo pewnie do gardła dosięga :sorry2:
A na brzuchu jak nie chciała leżeć, tak nie chce:-(

Do góry