reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe zakupy

mrowa, mogę Ci skoczyć do H&M, mam blisko ;)

Ja kupiłam juz kilka maluśkich pajacyków, trzy bodziaki i spiworek, taki z cienkiego welurku (tzn taki material mięciutki, z krótka nitką) ocieplony od srodka. Myślę na koniec marca będzie w sam raz, malucha można zawsze dodatkowo okryć kocykiem. A jakby nadeszły mrozy to mam jeszcze kombinezon po młodej, co prawda wściekle różowy, ale co tam :) A, no i oczywiście wszystkie ciuszki z lumpeksu. Mam taki ogroooomny po drodze z pracy, to sobie tam buszuję :)

reklama
ninjacorps, mi się takie regały podobają i nawet przez jakiś czas się zastanawiałam nad jego zakupem. To jeszcze w poprzedniej ciąży. Ale ze względu na brak miejsca nie kupiłam, więc nie wiem jak się sprawdza w praktyce.
Za to kupiłam na allegro otulacz, o którym kiedyś już wspominałam. Używany. Taki cieplejszy z polarku. No i różowy, ale cena była niska i stwierdziłam, że jakby co to chłopcu w różowym też źle nie będzie ;-)

ja sama sie nad takim czyms zastanawiam ale coś mi sie wydaje ze właśnie ze wzgledu na brak miejsca to troszke nie bardzo... wanienke zawieszamy zwykle na grzejniku w łazience a przewijak można postawić za łózkiem lub połozyc na łóżeczko (sa tkaie ze specjalnymi haczykami) i chyba u mnie to bardziej zda exam - tym bardziej ze juz mam wanienkę... ale jak dla pierworódki to pewnie fajny pomysł :tak:i mnóstwo miejsca na pierdółki co ja osobiscie uwielbiam:happy2:

na razie dla Motylka mam trzy worki ciuszków po blixniakach kuzynki, dwa worki ciuszków po oliwii,paczke pampersów (new born) i zakupiony w sobotę biały welurowy pajacyk z Kubusiem Puchatkiem:tak: no boski po prostu:happy2: wiem ze bede musiała kupic kilka nowych ciuszków na chłodek, kosmetyki, wózek a reszte juz mam:happy2:pozostaje tylko to uporządkowac, posegregowac rozmiarami i poprać oczywiscie - zostawiam to sobie jadnak na ostatni trymestr;-)

Byłam wczoraj w tesco i.. nie mogłam się powstrzymać.. kupiłam cudne body cherokee. W uniwersalnym kolorku; takim słonecznym żółtym, z efektem podwójnego rękawka. Na brzuszku ma pięknego wyszywanego pluszowego misiaka.:happy2:

Generalnie też jestem maniaczką H&M-u chociaż teraz kiedy córeczka jest już większa to mniej, dlatego, że oni najładniejsze ciuszki mają do rozmiaru 86, a potem już gorzej. Fajne wzory, dobre tkaniny i miałam wrażenie jakby rosły razem z moim dzieckiem.
Ja bardzo żałuję,że jak Meljasek był malutki, to nie miałam stałego dostępu do internetu, więc mogłam tylko pomarzyć o allegro, w konsekwencji wszystkie ciuszki H&M-u kupowałam nowe, a teraz jak popatrze za jakie grosze można upolować używane firmówki...
Ja ostatnio kupiłam dwa dresiki H&M w idealnym stanie, cudne- jeden za 10 zł, a drugi za 8 zł- z ubiegłorocznej kolekcji zimowej - każdy kosztował jako nowy 50zł.
A wiadomo co taki maluch zniszczy, szybciej wyrośnie.

Ninjacorpos, regał wygląda solidnie, więc może faktycznie warto?!
Ja osobiście również nie mam doświadczenia w tym temacie. Kiedy rodziłam córeczkę, to położna w szkole rodzenia doradzała, że najpraktyczniejsze są najzwyklejsze, duże wanienki, bo najdłużej można z nich korzystać.
Wanienki na stojakach albo z jakimiś "bajerem" są zazwyczaj malutkie i na długo nie starczą.
Wanienkę kupiliśmy najzwyklejszą nie pamiętam za jakieś 20 kilka złoty i faktycznie służyła baaaardzo długo.
Teraz zrobimy tak samo.
Co do przewijaka- my mieliśmy komodę z przewijakiem i też się super sprawdziła,dlatego,że można była z przewijaka korzystać nawet jak dziecko było większe i cięższe - kiedy przewijak jest zamontowany np. na łóżeczku wtedy gorzej, bo nie ma już takiej stabilności.
Ale oczywiście wszystko zależy od gustu i pomysłu rodziców, no i nie ukrywajmy także od tego ile mamy miejsca.
Czasami naprawde rodzice nie mając miejsca w domku mają super patenty.
Mamusie, które już mają dzieciaki podzielcie się swoimi opiniami na te tematy:-):-):-)

No właśnie, dziewczyny, bo to będzie oprócz łóżeczka, jedyny mebel dla malucha - ubranka pomieszczę w moich szafach, ale reszty gratów nie będę miała gdzie upchnąć. a łazienki u rodziców 2, ale małe, więc nie będzie miejsca na wanienkę i kosmetyki (a pewnie trochę ich będzie) malucha. Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze, gdyby któraś z Was miała coś takiego, to niech napisze jak się sprawuje, bo nie chcę tyle kasy w błoto wyrzucić..
Koszty tego regaliku troszkę się pomniejszają, biorąc pod uwagę, że i tak musiałabym zwykły przewijak kupić i wanienkę, czyli ok. 70-100 zł i tak musiałabym wydać.

Ninja ja tez nie ma doswiadczenia z podobnym sprzetem ale jesli bym sie miala na takie cos decydowac to jedynie gdybym miala malo miejsca i taki przewijak/wanienka wszedlby do lazienki. Inaczej chyba raczej radzilabym zastanowic sie nad normalna komoda i zwykla wanienka. My mielismy zakupiona zwykla komode z trzema szufladkami i na to rzucony przewijak. Wydaje mi sie to bardziej praktyczne rozwiazanie bo w sumie wszystko jest zakryte -bo ja jakos nie lubie jak mi ciuszki/pieluszki/reczniczki itp. leza tak na wierzchu. No a rzeczy ktore sa tak naprawde na codzien potrzebne do pielegnacji jest niewiele i latwo je zmiescic w jakims malym pudeleczku/koszyczku/skrzyneczce. Mysmy mieli sporo miejsca (bo mielismy dom i Julek mial od poczatku wlasny pokoj) wiec zakupilismy w sumie dwie komodki pasujace do lozeczka i na jednej mielismy przewijak a na drugiej (staly w rzedzie przy scianie) skrzyneczke z kosmetykami, lampke i takie tam drobiazgi.Jak dla mnie bylo to super praktyczne rozwiazanie ale wiadomo czasem przestrzen ogranicza (tak jak nas teraz na nowym mieszkanku w nowym kraju:-)) No i komoda rzeczywiscie przyjmie tez sluszna wage malucha a potem moze poprost sytac jako mebel w jego pokoju/kaciku.. Z wanienki korzystalismy w sumie bardzo krotko - bo jakies dwa miesiace - potem zaczelismy podrozowac i jakos tak z potrzeby zaczelismy myc Julka w duzej wannie w hotelach i po powrocie do domu juz nam tak zostalo:-)
Teraz pewnie przeniesiemy przewijak na okno (wynajmujemy mieszkanko w kamienicy wiec parapet mamy szeroki i duzy -tylko musze sprawdzic czy nie bedzie wialo) a wanienke w rogu lub wannie. Zobzcymy jak to bedzie bo przeprowadzamy sie w listopadzie i metraz juz nie bedzie ten sam wiec bedziemy szukac praktycznych rozwiazan:-)

reklama
no a ja myslę tez raczej nad metalowym składanym stojakiem pod wanienkę (bo jednak plecy bola od schylania jak dziecko bedzie wieksze) a że wanienke juz mam taka standardowa to wiadomo... i racja ze ta wanienka z tego linka to na krótko starczy bo ile sie nie myle to jest ta do trzech miesięcy (dla niemowlaków).ale mebelek miły dla oka:happy2:

Do góry