Przecier z marchwi [7.miesięc]
1 średnia marchew1 łyżeczka kleiku ryżowego1 łyżeczka świeżego masła
Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu i sprawdzeniu temperatury!
80 g obranej marchwi
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20 g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml.
1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100 ml wody
Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180 g zupki. Jeśli będzie jej za mało – dolej wrzącej wody. Sprawdź jej temperaturę!
1/2 średniej marchewki
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego selera
1/2 małego ziemniaka
1 łyżka mrożonego zielonego groszku [20g]
1 łyżeczka masła [ 5 g]
120 ml wody.warzywa umyj, oczyść i opłucz. przygotuj ilośći ja w recepturze. seler, pietruszkę, marchewkę pokrój w kostkę. zagotuj wodę. włóż warzywa i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. potem dodaj groszek i ziemniaka pokrojonego w kosteczkę. gdy warzywa zmiekną zmiksuj je. z podanej proporcji powinien wyjść słoiczek 180 g zagęszczonej zupki
½ marchewki
½ pietruszki
½ małego ziemniaczka
½ żółtka gotowanego
łyżeczka posiekanego pora
łyżeczka masła
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1oo ml. przegotowanej wody
Warzywa pokroić w kosteczkę i ugotować we wodzie przez ok. 20min. Następnie dodać żółtko i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać masło i kleik ryżowy. Wszystko wymieszać i po ostudzeniu podawać
4 różyczki mrożonych brokułów
½ marchewki
½ pietruszki
½ ziemniaczka
3 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyzeczka masła
110ml wody
ewentualnie ½ żółtka gotowanego
Kaszkę wymieszać z 30ml przegotowanej wody. Warzywka pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Do wrzącej wody wsypać różyczki brokuły i zagotować. Dodać ewentualnie żółtko i wszystko razem zmiksować. Następnie rozmieszać masło i wsypać kleik ryżowy. Wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Obrane warzywa (90 g):
1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
1/2 pietruszki (10 g)
cząstka selera (10 g)
por (10 g)
średni pomidor (80 g)
żółtko (20 g)
łyżeczka mąki pszennej (5 g)
woda (100 ml)
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.
1 średnia marchew1 łyżeczka kleiku ryżowego1 łyżeczka świeżego masła
Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu i sprawdzeniu temperatury!
Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem [7. miesięcy]
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20 g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml.
Zupka jarzynowa [7. miesięcy]
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100 ml wody
Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180 g zupki. Jeśli będzie jej za mało – dolej wrzącej wody. Sprawdź jej temperaturę!
zupka krem z groszkiem cukrowym [od7 miesiąca]
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego selera
1/2 małego ziemniaka
1 łyżka mrożonego zielonego groszku [20g]
1 łyżeczka masła [ 5 g]
120 ml wody.warzywa umyj, oczyść i opłucz. przygotuj ilośći ja w recepturze. seler, pietruszkę, marchewkę pokrój w kostkę. zagotuj wodę. włóż warzywa i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. potem dodaj groszek i ziemniaka pokrojonego w kosteczkę. gdy warzywa zmiekną zmiksuj je. z podanej proporcji powinien wyjść słoiczek 180 g zagęszczonej zupki
zupka jarzynowa z porem i żółtkiem od 7 miesiąca
½ marchewki
½ pietruszki
½ małego ziemniaczka
½ żółtka gotowanego
łyżeczka posiekanego pora
łyżeczka masła
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1oo ml. przegotowanej wody
Warzywa pokroić w kosteczkę i ugotować we wodzie przez ok. 20min. Następnie dodać żółtko i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać masło i kleik ryżowy. Wszystko wymieszać i po ostudzeniu podawać
zupka brokułowa od 7 miesiąca
4 różyczki mrożonych brokułów
½ marchewki
½ pietruszki
½ ziemniaczka
3 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyzeczka masła
110ml wody
ewentualnie ½ żółtka gotowanego
Kaszkę wymieszać z 30ml przegotowanej wody. Warzywka pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Do wrzącej wody wsypać różyczki brokuły i zagotować. Dodać ewentualnie żółtko i wszystko razem zmiksować. Następnie rozmieszać masło i wsypać kleik ryżowy. Wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami [od 10-11. miesięcy]
1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
1/2 pietruszki (10 g)
cząstka selera (10 g)
por (10 g)
średni pomidor (80 g)
żółtko (20 g)
łyżeczka mąki pszennej (5 g)
woda (100 ml)
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.