reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majoweczki 2011

no się okaże czy będzie dobrze czy nie, ale dzięki za pocieszenie :)

co do ktg to mój lekarz nie robi, ani nie kieruje ani nic. a to raczej nie jest obowiązkowe nie?

reklama
Witajcie
Ja w sobotę kupiłam sobie śliczne firanki, od razu chciałam je powiesić ale jak ściągnęłam stare, okazało się że okna są bardzo brudne, no i wiecie - musiałam je umyć, w niedziele obudziłam się z gorączką, dziś leżę z grypką :-( kurcze

co do związków, to nie ma idealnych, wszyscy mają gorsze chwile, tym się pocieszam, kiedy i my się posprzeczamy, chociaż kiedyś miałam nadzieję że jak będę w ciąży to mój P. weźmie to pod uwagę i coś się zmieni. cóż...

asiorek z tego co wiem to ktg powinno się już robić w 36 tyg.
Ale ja idę już w 27 tyg. :rofl2:
aga no to się kuruj:tak: szybkiego powrotu do zdrówka:-)

A mój Ł. do końca miesiąca ma urlop..:tak: zobaczymy czy będzie kolorowo:-D

ja nie wiem co mam myśleć bo ciągle łudziłam się że będzie dziecko będzie lepiej, że jak przyjdzie na świat on się zmieni, ale to moje myślenie zmieniło się w sobotę.diametralnie. Chcę dać szansę temu co się potoczy ale nie wiem czy będę w stanie żyć tak jak jest teraz z wieloma myślami nie za dobrymi mówiąc szczerze. Mam podstawy by myśleć że jednak nie będzie ok. Najbardziej boję się ze moje obawy się potwierdzą i po porodzie zostanę sama (bez mojego)... ehh

Aga, kuruj się i nie wychodź na ten mróz, w przyszłym tygodniu ma podobno być już cieplej.

Paulineczko, ja ktg nie będę miała robionego, nie wiem czy ja dobrze jetem poinformowana, ale to chodzi o sprawdzenie serca maluszka i innych rytmów, ja już miałam echo serca robione jakoś w 20tygodniu o wszystko wyszło ok.

asiorku - smutneto co piszesz, zwłaszcza teraz kiedy jesteś w ciąży i nie powinnaś zamartwiać się takimi rzeczami u mnie też czasem jest nie kolorowo, ale nigdy aż tak żebym musiała myśleć że może być gorzej, choć już kiedyś wyprowadziłam się z domu
badanie ktg jest bardzo ważnym badaniem, nie rezygnuj z niego to nie tylko czynność serca maluszka ale również skurcze macicy, znam kilka przypadków, w których dzięki badaniu ktg, uratowano dzieci

przykładem jest ciąża mojej siostry:
badanie ktg wykazało spadek częstości akcji serca mojej chrześnicy
- szybka reakcja lekarzy (cesarka), okazało się że Madzia owinęła się pępowiną wokół szyi, gdyby nie zrobili tej cesarki Madzi udusiła by się w brzuszku

takich sytuacji jest wiele, ale nie tylko spadek częstości ale i wzrost jest niebezpieczny: oto przykład:

• prawidłowa częstość podstawowa akcji serca płodu waha się w granicach 110-150/min
  • za tachykardię uznaje się częstość podstawową akcji serca płodu > 150/min w co najmniej dziesięciominutowym zapisie - może wskazywać na zakażenie wewnątrzmaciczne, lub chorobę infekcyjną matki
  • za bradykardię uznaje się częstość podstawową akcji serca płodu < 110/min w co najmniej dziesięciominutowym zapisie - może być m.in. objawem niedotlenienia takim jak podduszanie się płodu pępowiną
paulineczko - to wykorzystaj teraz swojego Ł do rozpieszczania Ciebie i Roksanki :-)

asiorek czas pokaże jak będzie.. a Ty nie zadręczaj się, bo to wpływa na dzidzie.. i może jak dziecko przyjdzie na świat to się zmieni.. będziecie się cieszyć waszym szczęściem:tak: myśl pozytywnie.. i może jakaś rozmowa by się przydała..? chodź pewnie już była nie raz..:dry:
i co do ktg to powinni ci zrobić.. bo wydaje mi się, że jest to ważne.. będą sprawdzać czy dzidzi, np. tętno nie spada i jest w normie..
aga to on mnie wykorzystuje do sprzątania.:-). bo on taki pedancik, że :szok: ale i tak on robi więcej niż ja.. bo mnie zaraz plecy bolą od dłuższego stania..

aga Ja z nim mam dobrze:-) Jedynie nie umyje naczyń i nie sprzątnie łazienki:-D

A dziś cały czas kicham..:-( Czas zaraz chyba pójść do apteki po *spam*..

witam a ja po glukozie, już na samą mysl było mi niedobrze, ale udało mi sie jej nie wyrzucić z żołądka do pobrania, no ale już potem tak- więc zaliczyłam pierwszą rozmowe z uchem w tej ciąży
teraz mi się marzy drzemka ale dopiero po 21 jak młody pojdzie spać

reklama
ahhh, dzięki za słowa otuchy :) co ma być to będzie :)

mój S. też należy do leniuszków i niestety nie oszczędza mnie, mimo że narzekam na bóle pleców czy inne takie :) hehe a poza tym, jak on pracuje po 12 godzin dziennie to w sumie się nie dziwię że wraca zmęczony do domu :( tylko mój kicior śpi całymi dniami, a ja coś porobię, odpocznę, znowu się za coś wezmę i tak w kółko:)
maluch strasznie ruchliwy jest w szczególności jak mam coś do roboty to mi przeszkadza:D hehe ...

Do góry