reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2008

Witajcie.

Iwonka, coś Was te choroby nie chcą opuścić.
Ja dziś zaprowadziłam moją do żłobka i co się okazało, przed świętami zachorowała jedna dziewczynka, zaraziła kilkoro dzieci w tym moją, choroba się ujawniła po noym roku i teraz czekamy czy nasze dzieci zaraziły jeszcze kogoś. Więc normalny pomór ospowy.

W sobotę zabalowłam na panieńskim, Boże, jak się czułam fatalnie cały wczoraszy dzień, nad klopem wisiałam do 22, Oczywiście obiecałam sobie że nigdy więcej alkoholu, przynajmniej w takiej ilości. Ale dałyśmy w d.pę, wszystkie się tak zalałyśmy, że aż wstyd. Jedna kumpela zarzygała całą taksówkę :rofl2: druga spadła ze schodków i rozwaliła kolano. Masakra normalnie.

reklama
Migotka,niestety ospa zaraza na kilka dni przed wystapieniem objawao,wiec i mama tej dziewczynki tez nie wiedziuala czy jej dziecko złapało ospe czy nie a tak z tego robi sie własnie epidemia grupowa ;-)
Taksowkarzowi wspołczuje:baffled: ale przynajmniej sie wybawiłyscie i będzie co wspominac,no z tym alkoholem to ja tez tak mowie ale jak człowiek dojdzie do siebie to przy nastepnej okazji znow siega po alkohol gdy moze:sorry2: szkoda a moze i dobrze ze nie ma złotego srodka na kaca:-poproćz tego nie pic dzien wczesniej:-D:-D:sorry2:

Dziewczyny,jestem na etapie rozgladania sie za nową lodówką.... kupowałyscie coś ostatnio może,macie cos do polecenia.Najbardziej mi zależy aby była cicha........ nie wiem czy ten zystem no frost to jest cos fajnego czy na to nie patrzec... czy elektroniczny panel sterwania ma byc czy lepiej unikac czegos co moze paść.ech lodowka stara ma ponad 10 lat wiec czas pomyslec nad czyms nowym :-)

Ostatnia edycja:
Witam.
Iwonka słyszałam, że dobrze mieć ten system "no frost". Ja kupowałam swoją gdzieś z 7-8 lat temu i na razie (odpukać) działa, więc nie jestem w temacie lodówkowym.
Moja Ania ma bal 3 lutego i będzie supermenką. Na szczęście strój z allegro przyszedł, bo potem jak chciałam komentarz wystawić, to się okazało, że aukcja została zablokowana. Na razie zapisałam ją do przedszkola na następny rok, bo jeszcze nie jestem przekonana co do szkoły i co do zostania w przedszkolu, więc lepiej ją było zapisać. Zapisałam także Natalkę.

Moje dziewczyny też chore. Jakiś dziwny wirus/bakteria? W nocy dostały gorączkę, dość mocno je trzymała (Anię od piątku, Natalkę od niedzieli), Ani zeszło na tchawicę, Natalka na razie tylko ta gorączka, nawet jej woda z nosa nie leci, co miało wczoraj miejsce. Dziwne te choroby ich. W przychodni było dwóch kolegów Ani z przedszkola, z podobnymi objawami. Czyli jakaś wredota w przedszkolu. Dziewczyny, oto, co Was czeka w niedalekiej przyszłości ;-)

Gunia witam Cię nowa majóweczko.

Kwiateczek Kondzio musiał super wyglądać na tym fotelu dentystycznym :-D:-D:-D

Migotka niezła zabawa musiała być na panieńskim ;-) szkoda tylko, że potem główka boli ;-) Raz się żyje ;-):tak:

Joanna wygladal smiesznie:-D:-D:-Djeszcze to aaaa jak otworzyl buzie,myslal chyba ze jest u lekarza:-p
Iwonka ja mam swoja lodowke rok,dokladnie przed switami G ja kupil.mielismy mala i na swieta zeby wszystko pochowac to graniczylo z cudem.mamie wyslalismy stara(3letnia) Kupilismy wlasnie te no frost:tak::tak::tak:samsung.G wybral beze mnie bo ja tez chcialam samsunga ale inna.coz mam ta ale jestem bardzo zadwowlona:tak:

Witam.
Dzieki dziewczyny za info o lodowkach,bo tak walsnie mysle ze jak juz kupic lodowke to zeby miala ta nowa technologie.... tez slyszlam o tym no frost dobre rzeczy. Kwiateczek a ty rozmrazasz ten zamrazalnik czy napradwe nie ma co tam rozmrazac tylko wystarczy przetrzec?

Joanna ja tez ciagle mysle nad szkołą,,tzn moja i tak juz od wrzesnia idzie do szkoły ale tam moze isc do grupy przedszkolnej lub do pierwszej klasy. I nie wiem.Miałam rozmowe z psychologiem jak pisalam,pochwaliła mi dziecko bardzo,dostałam rozne materiały do przeczytania ,linki do stron w necie .. ech nie wiem naprawde.
Dostalam np takie cos,przepisalam...
Na pierwszej stronie taka tabela i po lewej stronie w tytule
Dziecko posiadajace gotowosc szkolna:A po prawej jest to co ja na czerwono zaznaczylam Dziecko nie posiadajace gotowosci szkolnej
-posiada orientacje w swoim otoczeniu,zna swoje imie,posiada informacje na temat swojej rodziny,wie gdzie mieszka/nie ma orientacji w swoim otoczeniu

- ma rozwiniete procesy poznawcze na poziomie wlasciwym dla wieku,umie nawiazywac kontakt z otoczeniem/nie ma rozwinietych procesow poznawczych na wlasciwym poziomie,nie potrafi nawiazywac kontaktu z otoczeniem,zbyt wycofane np robi to w sposob nieadekwatny,nieakceptowany i niezrozumialy dla rowiesnikow

-posluguje sie mowa w sposob zrozumialy dla otoczenia,ma odpowiedni zasob slow umozliwiajacy dobra komunikacje slowna/wystepuja znaczne ograniczenia w komunikacji slownej uniemozliwiajace zrozumienie wypowiedzi i skuteczne przekazywanie informacji

-samoistnie,spontanicznie rozpoczyna rozmowe, umie sygnalizowac swoje potrzeby/nie nawiazuje spontanicznie kontaktu slownego,wycofane

-sprawnie posluguje sie olowkiem,kredka,uzywa nozyczek/ nie lubi rysowac,ma trudnosci w poslugiwaniu sie olowkiem,poziom wykonywanych prac jest ponizej poziomu dzieci w tym wieku,nie radzi sobie z wycinaniem nozyczkami

-potrafi nazywac co narysowalo na kartce,mozna rozpoznac elementy rysunku/nie nazywa tresci swojego rysunku lub zgaduje przy nazywaniu,wystepuja trudnosci z rozpoznawaniem tresci rysunku przez doroslego

-umie sie skupic podczas rysowania ,zabawy/ ma trudnosci z skupieniem sie na zadaniu,przerywa dzialanie,odchodzi

-rozumie polecenia doroslego,potrafi liczyc wg kolejnosci,potrafi kontaktowac sie bez leku z innymi osobami doroslymi w rodzinie/ nie rozumie polecen doroslego,wymaga wielokrotnych powtorzen,nie potrafi liczyc w kolejnosci,unika kontaktu z osobami obcymi

-bez problemu rozstaje sie z rodzicami/ ma trudnosci z rozstaniem sie z rodzicami

-angazuje sie spontanicznie w dzialania podczas pobytu w przedszkolu/ nie jest spontaniczne na terenie przedszkola,negatywnie przezywa pobyt w nim,czeka na odebranie z przedszkola

-chetnie bawi sie z rowiesnikami,nawiazuje pierwsze przyjaznie oraz umie prawidlowo funkcjonowac w grupie/ nie bawi sie z rowiesnikami tylko samo lub przyglada sie dzieciom z odleglosci,wywoluje konflikty,obwinia inne dzieci

-zapytane o cos odpowiada chetnie,smialo/ zapytane odchodzi,chowa sie,wstydzi sie odpowiedziec na pytanie

-w duzym stopniu umie panowac nad emocjami i kontrolowac je,umie sie podporzadkowac-zgodnie z obowiazujacymi zasadami/ nie potrafi kontrolowac swoich emocji,nie podporzadkowuje sie ,lamie zasady,robi co chce

-potrafi wspoldzialac z rowiesnikami,umie poczekac na swoja kolej/nie potrafi wspoldzialac z rowiesnikami,chce rzadzic,niszczy wytwory innych,nie potrafi czekac na swoja kolej

-coraz lepiej radzi sobie z trudnosciami,umie utrzymac porzadek w swoim miejscu zabawy,dba o swoje rzeczy/ nie potrafi pokonywac trudnosci,nie jest nastawione do utrzymywania porzadku,nie dba o swoje rzeczy ,niszczy je.

-umie byc pozyteczne w przedszkolu i domu,ce****e je wzrost poczucia obowiazku/nie chce wykonywac drobnych prac domowych w przedszkolu i domu, czesciej balagani niz pomaga

-wykonuje rozne czynnosci samodzielne (ubiera sie ,rozbiera,wykonuje czynnosci w toalecie itd)/ ma trudnosci z dzialaniami samoobslugowymi,wymaga pomocy w ubieraniu i w toalecie

-lubi chodzic do przedszkola/ nie lubi chodzic do przedszkola

Ostatnia edycja:
witam pracowicie :-p

Iwonka napisze Ci o tej lodowce bo wczesniej czytalam i myslalam jak Ci odpisac. Ja mam zwykła Amice A+ reszte bym musiala poczytac, chodzi "normalnie" da sie z nia nawet spacn:tak: ( mam aneks z salonem) Ale moi tescie kupili lodowke i nie zobaczyli jak sa mocowane polki. U nas sa szklane wsuwane w takie rowki po dwoch stronach na calej dlugosci oczywiscie szklo wykonczone plastikiem ladnie itd a u nich masz po dwa zaczepy z kazdej strony i w lodowce masz takie cztery " dziurki" "zachaczki" i to w 4 miejscach trzyma widac nie jest to ameryka bo plasik zaczol pekac a lodowke maja ponad rok :wściekła/y:... jak cos przezuc na zakupowy

panna migotka czasami trzeba zrobic sobie reset :-D

kwiateczek, no to dzielny ! prawdziwego faceta masz w domu ;-)co mi wylecialo chyba bo niewiem o co chodzi ztym ptakiem

Witam
Iwonka sczzerze mowiac to nie wiem czy ja mam wylaczac:sorry:ja ja wylaczam ale nie ma wody,wyciagam polki,szuflady z zamrazalnika i myje:tak:albo przecieram.z tylu lodowki jest szufladka ktora niby co 3 mies trzeba wyciagac i myc.zapomnialam i po 6 mies wyciagnelismy ale troche kurzu i tyle.GTa sie chyba ma skraplac ta woda .Ja mam takie polki jak Wiki:tak:szklo wykonczone plastikiem,wsuwane w rowki:tak:jedyne co mi sie zrobilo to porysowal ten plastik na wykonczeniach tych poleczek dlatego ze z pospiechu np stawiam garnek do lodowki,wsune ,nie wytarty itd.moja wina.nie wyglada zle ale sa takie male ryski:sorry:Do tego G jak ja wysuwal do mycia to porysowal:angry:ale bylam zla a on na to ze kupimy nowa jak bedziemy sie do PL przeprowadzac:angry:ja na to ze ona jest nowa:angry::angry:szukal usprawiedliwienia.
Co do tej tabeli to nie bardzo rozumie,dostalas to od lekarza?zaznaczone jak rozwinieta jest Vaneska czy ty masz sie z tym tylko zapoznac i zaznaczyc sama.to masz oddac do szkoly?!

Wiki z ptakiem (siusiak)bylismy u urologa i dostalismy masc na siusiaka:tak:

Dzis bylismy w przedszkolu i KOndzio na koniec tak sie rozwyl:no:slyszalam juz jak szlam,biegiem lece a on jak mnie zobaczyl to jeszcze wiekszej histerii dostal,nie chcial do mnie isc:baffled:tak jak by byl obrazony ze go tam zostawilam.jutro na 3 godz idzie nie wiem jak:baffled:bariera jezykowa jeszcze.Pani do mnie mowi ze go uspokoila raz ale drugi sie nie udalo bopewnie jej bnie rozumial:baffled:taki ladny byl poiczatke a tu du..

Kwiateczek 0oby to bylo jednorazowe... rozumiem ze Ty dogadujesz sie po angielsku, rozmawiacie w domu po ang ? mojego M kuzyn rozmawia w dwoch jezykach w domu i smiesznie bo takie bable 2 letnie i kolejne juz starsze chyba trzy lata mowia w dwoch jezykach :tak:

Wiki my nie gadamy po ang.G nie bardzo mowi a moj angielski tez nie jest wysmienity:sorry:jak na tyle lat co tu jestem ale tak to jest jak sie kontaktu nie ma z ludzmi:sorry:mam kolezanke z ktora dosc czesto sie widuje i jak ona nie raz cos powie do niego to on rozumie:tak:kilka slow wie,powtarza bo staram sie takich prostych slow go nauczyc ale on nie chce sluchac i nie wiem czy wie czy nie:baffled:wszytskie polskie dzieci maja tu problem na poczatku ale lapia szybko jak to dzieci kwestia czasu tylko ze Konrad ma slaba koncentracje wynikajaca z jego nadpobudliwosci i to jest wielki problem bo nie slucha i szybko sie nudzi a jak cos zalapie to chce to robic ciagle.ostatnio mnie zdreczal zeby malowac w koncu mowie dosc zrobimy cos innego a on histeria.w zlobk tez dzici robia rozne rzeczy nie jedno.Jak dzis pobawil sie troche,obskoczyl wszystkie zabawki,dzici maja taka pauze,siadaja w kolku i jdza ciasteczka(czy cos)pija mleko albo wode.problem ze musza siedziec.Ja wchodze tam wszystkie dzici siedza a on placz:baffled:potem pani wyjel ten paier i wszystkie dzieci rysoawaly a jemu sie nie podobalo ze karte zamalowaly i chcial odwracac na druga strone(czysta)nie mogalam go przegadac:no:
coz w najgorszym wypadku go zabiore i pojdzie od wrzesnia.zobaczymy.jutro 3 godz.nietsty wkurzylam sie bo babka zadzwonila do mnie popoludniu i nagle mamy inne godz.popoludniowe a ja nie chcialam bo on jest pozniej zmeczony a wtedy jest marudny i nie dadza sobie rady z nim.musze jutro pogadac z nimi bo co mnie obchodzi ze sie pomylili i komus dali nasze godz,niech zamienia kogos a nie nas.

reklama
Kwiateczek,nie wiem jakie masz plany ,np czy chcesz jakąs prace znalezć ,ale ja myśle że nie powinnas sie poddawac tak szybko,To są początki i nie sądze żeby było lepiej we wrzesniu niz jest teraz.Lepiej niech teraz sie przyzwyczaja a od wrzesnia juz bedziesz spokojniejsza,bo wtedy bedzie na dłuzej chodził i codziennie tak?

Ja juz dzis wiem że będę miała problemy z Klaudia i rozstawaniem rano w przedszkolu:sorry2:,że tez nie bedzie zdyscyplinowana ale z czasem nauczycielki sobie dopracują dzieci po swojemu.:tak::tak::tak:Początki zawsze są trudne dla wszystkich:tak:

Co do tej tabeli to jest opisane co dziecko nadajace powinno umiec a dziecko ktore nie umie jakiś tam czynności nie nadaje sie do szkoły.To dostali wszyscy rodzice w przedszkolu od psychologa,wczesniej dostałam inne ksiażeczki od nauczycielki.Powiem wam że byłąm pewna że pośle Vanesske do pierwszej klasy od wrzesnia bo i tak tam będę ja prowadzac bo w przedszkolu zlikwidowali grupy 6 latkow,,ale zaczynam mieć wątpliwosci i chyba jednak zapisze ją do tej zerowki w szkole,niech jeszcze ma rok luzu.Skoda tylko że z naszymi majowymi dziećmi nie bedziemy mieć już wyboru i nasze brzdace będa musiały wczesniej rozpoczac nauke,a nie ma co ukrywać poziom nauki w naszych polskich szkołach jest bardzo wysoki.....od samego początku:sorry2:

Jak puszcze Van do szkoły od wrzesnia to jak Klaudia bedzie zaczynac szkole to wtedy jedna bedzie w czwartej klasie ,druga w pierwszej.Jak dopiero za rok Vanesska rozpocznie szkołe to jedna bedzie szła do pierwszej klasy a druga do 3ciej,czyli co dwa lata komunia,może rząd cos w tym czasie zrobi i będzie jak kiedyś że ksiażki będą przechodziły ze klasy do klasy:sorry2: to by było i finansowo lepiej i my rodzice bedziemy w miare na swierzo przechodzili z programem edukacji z jedna i druga,I Vanesska moze będzie bardziej pomocna Klaudii w nauce.Nie wiem,tak sobie myśle.

Do góry