reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2008

Wiecie co jak prawie wszystkim naszym dzieciom pocą się nóżki i rączki to co? wszystkie mają krzywice:confused::confused::confused: dla mnie to bzdurna opinie, no ale... mojej też się pocą i nie robię halo koło tego, normalny objaw fizjologiczny.
Ja podaję Zosi jedną kapsułkę Vita D
14914.jpg
nie mam z tym problemu żeby podać małej, w szpitalu dostałam próbkę i od tamtej pory tylko jej to podaję, pediatra aż był zaskoczony budulcem kości Zosi, że tak dobrze oczywiście:-)

reklama
Czesc Majoweczki!

Kamilko - ja bym sie raczej nie przejmowala tym lekarzem... lepiej isc do innego moze dla spokoju?

Ja swojej w ogole nie podaje wit. D, ale przez pierwsze 6 tyg. nie podawalam ze wzgledu na ubytek w skorze glowki, pozniej chwile podawalam, a teraz znow od podciecia wedzidelka przez 6 tyg. nie podaje, bo tak lekarz zalecil... Pozatym jak jest slonko na dworze, to inaczej sprawa wyglada...

Ja tez juz nie mam zadnej diety, Malej nic nie jest - brak wysypek, bolow brzuszka... Troche zaluje, ze juz jem wszystko, bo jeszcze nie udalo mi sie przez to wrocic do swojej wagi...:(

Panna Migotka - mi sie wydaje, ze to wyekspediowanie do wlasnego pokoju to od dziecka zalezy... ja swoja juz bym zostawila w pokoju sama (spi od 20tej do 7-8mej codziennie, bez karmienia w nocy), ale mamy male mieszkanie i nie chcemy sie przenosic do drugiego pokoju...

Milego popoludnia!

dziewczyny
wychodzi na to ze ja robie straszny szum jesli chodzi o krzywice to nie prawda bo mnie to zaniepokoilo ze Adas jest mokry prawie non stop uwazam ze to dla niego jest nienormalne bo rozumiem jak by sie jednorazowo przy cieple albo jak spocil a on czy jest zimno czy cieplo jest caly czas mokry od glowy do stop.... zreszta zeby sie upewnic zadzwonilam do drugiej pediatry i mi potwierdzila ze moze tak byc i nic sie nie dzieje narazie i podawac zamiast jednej kropli dwie... wiec jak i ona mi tak powiedziala to czemu mam na to nie zwrocic uwagi... zreszta ja tez go nie ubiram cieplo bo jest w samym body caly czas wiec napewno sie nie przegrzewa....
a teraz jak juz wogole go wyjmuje z wozka czy lozeczka i cale cialko ma mokre na glowce to ma poprostu krople potu jakbym go dopiero z wanienki wyciagnela....

no to koniec tematu.... ja wam poprostu powiedzialam co u nas po wizycie u lekarza i szczepieniu... i tyle.... a przeciez u was nie musi byc tak samo...:tak::tak::tak:

a Adasiowi juz temp minela wraca do normy....:-):-):-)

Kamilka, wcale Ci się nie dziwię, że się martwisz, bo ja mam podobny problem i też się martwię. Mam nadzieję, że rzeczywiście wystarczy regularne podawanie witaminki i wszystko będzie ok. Mój mąż miał krzywicę, na szczęście nie zostawiła większych widocznych zmian.

Nie ma co panikować, kiedyś nie podawano wogóle wit D, nie było wiadomo co to krzywica i czy często widujemy dzieci z krzywicą. Kiedyś nie przejmowano się wogóle takimi objawami.
Ja podawałam 3 krople, ale ortopeda mówił że ma za małe lub za duże ciemiączko (nie pamiętam) i kazał zmniejszyć dawkę na 2 krople i tez czasami wpadnie jedna więcej.
Powiedzcie mi dziewczyny ile wasze szkraby śpią w dzień. Moja coraz mniej i dzisiaj jest taka marudna chyba za zmęczenia, ale nie ma mowy o spaniu. Dzisiaj 3 razy próbowałam ją położyć do spania i efekt taki że drzemki te trwały 15 góra 30 min i koniec. Czy kładziecie dzieci "na siłę"? Jak próbuję Hanię położyć żeby spała to strasznie wyje przez 15 min a potem zasypia.
Może nie powinnam tak robić, ale przecież takiemu małemu dziecku potrzebny jest sen.:sorry2:

moj maz tez mial i zostaly mu krzywe nozki... i strasznie sie poci do dnia dzsiejszego... bo on mial zaawansowana krzywice ze wzgledu na to ze byl bardzo zaniedbany bo byl w domu dziecka dopiero zaczal byc leczony jak zostal adoptowany w 9 miesiacu.....

hej :-)

co do pocenia to nie jedyny objaw krzywicy, niektore dzieci po prostu tak maja. trzej synowie mojej cioci maja do dzisiaj regularnie mokre cale poduszki po nocy :confused: tak sie mocno poca podczas snu. a jak np nie spia w pizamie to im zimno. wiec generalnie co dziecko, to urok :-) ale przejmowac sie trzeba i wszystko lekarzowi mowic :-)
moj starszy synek np spi tylko w pizamie, nawet przy otwartym oknie. jest zawsze odkryty, nieraz w ogole nie daje mu koldry, bo i tak ja w nocy skopie i potem spi na takich gorach i dolinach. a zawsze rano ma mokry, a ostatecnzie bardzo goracy lepek :sorry2: i cieplutkie raczki i stopki. tak pisze dla uspokojenia :-)
ps ja mojemu w ogole d3 nie daje, lekarz mowicl, ze mam nie dawac, jesli regularnie chodzimy na spacerki w sloneczne dni. :-)

madamagda
, myslisz? na moim termometrze normalna temp mierzona w odbycie oscyluje wokol 35,6-36,0, wiec chyba nie do konca jest tak jak mowisz.. a mialam trzy rozne termometry (zmienialam, bo wydawalo mi sie wlasnie, ze cos nie tak mierza).. i u nas, i u moich dwoch chlopcow. ja daje czopki bakom jak maja temp dlugo i powyzej 38.

poza tym polecam czopki nurofen, rewelacja, jak to dziala :-) pow 3 mies juz mozna :-)

przepraszam, ze nic wiecej nie pisze, normalnie urwanie glowy :nerd:

reklama
Do góry