reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Majóweczki 2008

Kurde, to ja już zgłupiałam z tym zwolnieniem, jakiegoś pecha mam no. Ciągle muszę tego pilnować. Wystawiają mi zwolnienie co 2 tyg. no nic zobaczymy.

reklama
Hej majóweczki.

:baffled: Kurde, będę musiała iść po L4 na 39 tc do internisty. Jesteście zorientowane w tym temacie?

Kodeks pracy mówi o tym, że tak można
Art. 180 § 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu.
jednak trzeba rozmawiać z lekarzem, żeby wypisał zwolnienie lekarskie do terminu rozwiązania, a najlepiej jeszcze dłużej.

Od internisty nie będziesz miała 100% płatnego.
Podejrzewam, że tez jesteś na zasiłku rehabilitacyjnym... więc zobacz, co masz napisane na decyzji. Tzn. chodzi o to, czy napisali Ci, że po porodzie będziesz mieć maciezyński a nie świadczenie rehabilitacyjne. Na tej podstawie możesz rozmawiać ze swoim lekarzem, żeby jednak dał Ci w dalszym ciągu L4

własnie wyciagajac mleko z lodówki spadło mi na palca od nogi i rozwaliło az krewka jest boli jak nie wiem

To ja bedac w 8 mcu z Oliwierem wyciągałam coś z lodówki i samym kantem dostała tależem ,który z niej wyleciał w duży palec u nogi:-:)-:)-(aż łzy mi poleciały taki ból -nie wspomne ,że długo mi ten pazur odrastał ponad rok:szok::szok::szok:i wyrósł dpoiero nowy ale było strachu także współczuje ci :-:)sorry2:;-)

Kurde, to ja już zgłupiałam z tym zwolnieniem, jakiegoś pecha mam no. Ciągle muszę tego pilnować. Wystawiają mi zwolnienie co 2 tyg. no nic zobaczymy.

Ale głupota wiadomo ,że musisz leżec i raczej do końca ciąży ci sie nie zmieni i nie wstaniesz nagle także dziwie się tym lekarzom,że wystawiają na 2 tyg.a pozatym ty musisz ciągle po te zwolnienie latac -zamiast leżeć:no::no::no:nie kumam.

Dziewczyny a orientujecie się jak to jest ?Czy z chwilą porodu przechodze na macieżyński i czy mnie odrazu zus przejmuje i on mi ten macierzyński przyznaje bo ja sama juz nie wiem :no::confused:

na temat zwolnien jestem ziellona wiec wam nie pomoge
cos sie malam was zapytac i chodzilo mi poglowie a juz zapomnialam

Iwonka sliczna moskietera ale u mnie taka nie wchodzi w gre :dry: jakbym miala duze M albo dom to napewno by sie miejsce znalazlo ale tak nie dam rady :baffled:

Kathy wbrew ozorom to jest taki bol ze szok mi spadla butelka z syropem szklana na stope ałaaa.. siniak mega :tak:

Pozdrawiam niewiem czy zajrze bo jedziemy do tesciow takgze juz teraz zycze
KOCHANYM MAJOWECZKA MIŁEGO WEKENDU BAWCIE SIE DOBRZE I ZA DUZO NIE BALUJCIE HEHE :)

Moim zdaniem kobieta powinna mieć prawo podjęcia decyzji już w trakcie porodu - bo różnie może być - niektóre radzą sobie super bez ZZO, a inne "umierają z bólu". Ciężko przewidzieć, jak to będzie. Równie dobrze rozwarcie może postępować tak szybko, że nie będzie sensu podawać zzo, nie wiemy z jakim rozwarciem trafimy już do szpitala.
Mam znajomą, która czując się całkiem znośnie trafiła do szpitala z 8cm.

Zgadzam się całkowicie, prawo wyboru powinna mieć kobieta podczas porodu, anie deklaracje składać na 2 tygodnie przed

Hej majóweczki.
Dziewczyny, a Wasi lekarze mówili Wam, że dadzą Wam tylko L4 do 38 tc, bo potem, jak się wystawia L4 ginekologiczne to podobno zabierają już macierzyński.:baffled: Kurde, będę musiała iść po L4 na 39 tc do internisty. Jesteście zorientowane w tym temacie?

ja dostałam zwolnienie już do terminu porodu, czyli do 19 maja

Dziewczyny a orientujecie się jak to jest ?Czy z chwilą porodu przechodze na macieżyński i czy mnie odrazu zus przejmuje i on mi ten macierzyński przyznaje bo ja sama juz nie wiem :no::confused:

Macierzyński przysługuje Ci od dnia porodu i z tego co wiem, to ZUS przyznaje od razu, ale dowiedz się lepiej dokładnie, bo u mnie to wszystko firma za mnie załatwia

reklama
Do góry