reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

Ja też! Kto to wymyślił i po co? Chyba, żeby kupować nielubianym przyszłym mamom w prezencje.
No co Wy... my z mezem pokochalismy pojace rozpinane od szyji do stópki, najlepiej na zamek. Ja to sie balam przeciskac cos przez główke, wiec mialam body też rozpinane ale trzeba było body potem spodenki, a pajac raz, dwa i juz. Jedno ubranko. Caly miesiac "chodzila" tylko w pajacach

reklama
No co Wy... my z mezem pokochalismy pojace rozpinane od szyji do stópki, najlepiej na zamek. Ja to sie balam przeciskac cos przez główke, wiec mialam body też rozpinane ale trzeba było body potem spodenki, a pajac raz, dwa i juz. Jedno ubranko. Caly miesiac "chodzila" tylko w pajacach
U mnie bylo to samo, dwa miesiace w samych pajacykach, piekna sprawa 😂

mam prawie wszystkie wyniki oprócz cytomegalii. No cóż… kijem dobijać 😆 martwi mnie trochę spadające TSH, bo już jest 0,07, a norma zaczyna się od 0,09.
W poprzedniej ciąży miałam chyba minimalnie 0,02 i byłam jak chodzące zwłoki.
Glukoza po szybkim, kilometrowym marszu - 90, czyli jest spora różnica między sensorem/glukometrem.
Zbadaj za kilka dni jeszcze raz tsh. Ja mialam w sierpniu kontrole u endokrynologa, 2 dni przed wizyta mialam 0,29 nie bedac w ciazy, na wizycie endokrynolog dala mi skierowanie na ponowne badania mowila, ze jak jest zbyt niski trzeba powtorzyc bo wynik moze byc zaburzony. 2 tyg pozniej mialam 1,38. W ciazy jest troche inaczej ale moze tez cos moze zaburzac wynik

Cześć, ja juz po wizycie wg usg 9t2d, fhr178. Mam juz skierowanie na prenatalne i w końcu kartę ciąży 🥰
Dziewczyny czy wszystkie miałyscie juz liczone fhr?
Ja mialam ostatnią wizyte w 8+2 i nadal nie mialam. Tzn mialam wtedy na izbie gin.-pol. To bylo 5+5 wiec bardzo wczesnie ale lekarz wtedy powiedzial, ze naliczyl sto kilka uderzen i to malo. Pozniej bylam u 3 innych lekarzy kazdy mowil, ze na tak wczesnym etapie nie licza uderzen zeby niepotrzebnie nie straszyc. Ale caly czas nie daje mi to spokoju. Ostatnio lekarka powiedziała, ze serce bije miarowo i to najwazniejsze...

A jak w ogóle Wasze odżywianie w ciąży? Bo u mnie jest tragedia... w większości nie mam apetytu na normalne posiłki więc raczej przez większość dnia tylko podjadam, tyle że same średnio zdrowe rzeczy i sporo słodkości 🤦‍♀️ trochę się obawiam że może mi wyjść cukrzyca bo ja już wcześniej miałam problemy z gospodarką. Kiedyś wyszła mi hipoglikemia reaktywna i hiperinsulinemia 🙄 ale nijak nie umiem się zmobilizować do żadnej diety... 😔 o dziwo krzywa cukrywa z synkiem wyszła mi w miarę okej, ale w ciąży przytyłam wtedy prawie 20kg, teraz wolałabym mniej bo i tak startuje 10 kg cięższa 🙉
Tragedia jesli chodzi o odzywianie. W ciagu ostatnich 8 dni, na 5 obiadow zjadlam sałatkę z kurczakiem z MC z sosem vinegret, wchodzily mi poza nia tylko ogirki kiszone, surówka z kapusty i bulki z serem. Ale ser musial byc swiezo otwarty bo jak byl taki juz np kilka godzin otwarty to smierdzial i zaraz wymiotowalam. A dzis mnie odrzucało od tej salatki. Wiem, ze powinnam zdrowiej jesc tym bardziej ze 13.11 mam krzywa cukrowa ale aktualnie ciesze sie jak cos zjem i zostanie w zoladku. Ja teraz jem za malo, w sumie przed ciaza tez malo jadlam tylko 2 posilki dziennie. I mialam.na czczo niski cukier 62 i 67.
Przed 1sza ciaza jadlam bardzo zdrowo, nawet codzinnie sok wyciskany z warzyw a w 8 tyg jak zaczely sie mdlosci wszystko poszlo w czorty.
Do konca ciazy nie moglam patrzeć na jarmuz.
Mam nadzieje ze nie wyjdzie mi cukrzyca, ale wiem ze musze jesc czesciej.

Ja mialam ostatnią wizyte w 8+2 i nadal nie mialam. Tzn mialam wtedy na izbie gin.-pol. To bylo 5+5 wiec bardzo wczesnie ale lekarz wtedy powiedzial, ze naliczyl sto kilka uderzen i to malo. Pozniej bylam u 3 innych lekarzy kazdy mowil, ze na tak wczesnym etapie nie licza uderzen zeby niepotrzebnie nie straszyc. Ale caly czas nie daje mi to spokoju. Ostatnio lekarka powiedziała, ze serce bije miarowo i to najwazniejsze...
Ja ostatnia wizytę miałam też w 8 tygodniu i też lekarz nie mówił jeszcze jakie jest tętno. Liczę na to że teraz jak będę w 10tyg to puści już serduszko do posłuchania 😊

Mi na wizycie 6t4d też nie liczył. Powiedział że jest równo więc jest ok. Dziś pierwszy raz mi mierzył.

Dziewczyny ciaza mi pada na głowę...
Chyba muszę się udać po jakąś pomoc. Co wchodzę na tiktoka to same malutkie dzieci które umierają... A ja od razu ryczę i od razu doszukuje się u moich córek chorób. I myślę co by było gdyby którejś brakło. Aż mnie w klatce piersiowej zatyka. Za chwilę myślę co będzie jak mnie zabraknie a one będą jeszcze małe . Leżę właśnie i ryczę... :(

Dziewczyny ciaza mi pada na głowę...
Chyba muszę się udać po jakąś pomoc. Co wchodzę na tiktoka to same malutkie dzieci które umierają... A ja od razu ryczę i od razu doszukuje się u moich córek chorób. I myślę co by było gdyby którejś brakło. Aż mnie w klatce piersiowej zatyka. Za chwilę myślę co będzie jak mnie zabraknie a one będą jeszcze małe . Leżę właśnie i ryczę... :(
To chyba normalne , że takie tematy sa ciężkie ... A teraz, ciąża , hormony …Też jestem nadwrażliwa. Ja żeby zmienić kierunek myśli - oglądam sobie słodkie bobasy , ciuszki i też mi się chce płakać , ale ze wzruszenia, że niedługo zostanę mamą🥹

reklama
Zbadaj za kilka dni jeszcze raz tsh. Ja mialam w sierpniu kontrole u endokrynologa, 2 dni przed wizyta mialam 0,29 nie bedac w ciazy, na wizycie endokrynolog dala mi skierowanie na ponowne badania mowila, ze jak jest zbyt niski trzeba powtorzyc bo wynik moze byc zaburzony. 2 tyg pozniej mialam 1,38. W ciazy jest troche inaczej ale moze tez cos moze zaburzac wynik
Ja mam w każdej ciąży takie „wysokie” tsh. Reguluje się dopiero około 20 tygodnia. Ogólnie nie mam problemów z tarczycą :)

Do góry