reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

reklama
U mnie kanapki najlepiej wchodzą i zupy... Ogólnie to mnie ostatnio bardzo suszy tak jak na początku ciąży. Dziewczyny ja dziś pierwszy raz poczułam dyskomfort jak leżę na brzuchu.. nie wygodnie mi i już ciśnie. u was też tak jest ?
Ja na razie spoko na brzuchu i korzystam póki mogę, bo tak mi się najlepiej śpi. Od II trymestru wjedzie poduszka ciążowa.

A jak w ogóle Wasze odżywianie w ciąży? Bo u mnie jest tragedia... w większości nie mam apetytu na normalne posiłki więc raczej przez większość dnia tylko podjadam, tyle że same średnio zdrowe rzeczy i sporo słodkości 🤦‍♀️ trochę się obawiam że może mi wyjść cukrzyca bo ja już wcześniej miałam problemy z gospodarką. Kiedyś wyszła mi hipoglikemia reaktywna i hiperinsulinemia 🙄 ale nijak nie umiem się zmobilizować do żadnej diety... 😔 o dziwo krzywa cukrywa z synkiem wyszła mi w miarę okej, ale w ciąży przytyłam wtedy prawie 20kg, teraz wolałabym mniej bo i tak startuje 10 kg cięższa 🙉
U mnie wstręt do wszystkiego. Wszystko mi śmierdzi. W ogóle nie mam przyjemności z jedzenia, jem na siłę. Jak tak dalej pójdzie to jest szansa że zejdę poniżej 50 kg.

U nas będzie różnica 12 lat ,9 lat i 3 miesiące i 2 lata i 3 miesiące 😁😁.

U mnie ciągle ochota na kanapki z szynka lub serkiem kanapkowym i pomidorem , w poprzednich ciążach ciągle słodkie jadłam .
Tak jak w poprzedniej ciąży planuje wypić Pepsi przed czwartkowymi badaniami :)
Moja córka przechodzi jakieś apogeum po sobotnich wymiotach bo jest nie do życia. Ciągle wymusza płaczem. W nocy wstaje i się drze 🥴🥴 mam nadzieję że jej szybko przejdzie. Na szczęście jelitowka odpuściła po jednym dniu.

Faktycznie jest refundowany czy jednak coś to kosztuje ? To się wymienia? Jeżeli tak to jak często ?
W poprzednich ciążach wszystkie opuszki palców miałam poranione i chciałabym tego uniknąć, jednak zdaje sobie sprawę , że z początku będę używała zarówno sensora jak i glukometru (mam nadzieję że diabetolog bez problemu mi wypisze)
A ogólnie jak Twoje cukry ?
Ja męczę się strasznie z dietą , brak pomysłów co jeść , pozwalam sobie na kawę z mlekiem i brązowym cukrem (nie wiem jaki mogę mieć po niej wynik bo w obu poprzednich ciążach odrzucało mnie od kawy a teraz ciągnie niesamowicie )
Może podpowiedz co jesz z dobrym wynikiem ?
Ja w poprzedniej ciąży miałam wręcz twarde opuszki na początku bolały,a potem to już nic nie czułam,a miałam tyle mini strupków jakbym miała coś powbijane,ale nie chciałam sensora. Udało mi sie przetrwać całą ciążę na diecie. Teraz wątpię,bo poranne cukry to jakiś kosmos,chociaż nie wiem jeszcze jak wyjdzie wynik z lab. Kładę się koło 22bo więcej nie daje rady,jak wstanę o 7 to cukier ok 87/88 ale jak wstanie po 8 to wybity.
Na mnie w pierwszej ciąży bardzo dobrze wpływały jajka,zawsze jak dołożyłam do posiłku to cukier ok,orzechy,chleb jadłam mieszanie żytni/wieloziarnisty. W trakcie ciąży też się to zmieniało,bo np na początku pomidor mogłam zjeść cały,a potem wybijał mi cukier.
Teraz w miarę po posiłkach git,najgorzej rano,ale zobaczymy. Dietę też się staram trzymać,chociaż teraz jak mąż przyjechał do bardzo ciężko .

Ja w poprzedniej ciąży miałam wręcz twarde opuszki na początku bolały,a potem to już nic nie czułam,a miałam tyle mini strupków jakbym miała coś powbijane,ale nie chciałam sensora. Udało mi sie przetrwać całą ciążę na diecie. Teraz wątpię,bo poranne cukry to jakiś kosmos,chociaż nie wiem jeszcze jak wyjdzie wynik z lab. Kładę się koło 22bo więcej nie daje rady,jak wstanę o 7 to cukier ok 87/88 ale jak wstanie po 8 to wybity.
Na mnie w pierwszej ciąży bardzo dobrze wpływały jajka,zawsze jak dołożyłam do posiłku to cukier ok,orzechy,chleb jadłam mieszanie żytni/wieloziarnisty. W trakcie ciąży też się to zmieniało,bo np na początku pomidor mogłam zjeść cały,a potem wybijał mi cukier.
Teraz w miarę po posiłkach git,najgorzej rano,ale zobaczymy. Dietę też się staram trzymać,chociaż teraz jak mąż przyjechał do bardzo ciężko .
Ale te przy wcześniejszym wstawaniu masz w normie.

Ale te przy wcześniejszym wstawaniu masz w normie.
Tak,zauważyłam,że problem nie tyle jest w tym co zjem na kolację tylko o której wstanę. Jak zrobię ta przerwę jedzeniowa od 22-8 to mam za wysoki ale 7 czy przed jest ok. W poprzedniej ciąży nie miałam problemy w ogóle z cukrami na czczo,gdzieś tam się coś trafiło,ale to wyjatkowo.

Rozwiń temat różnicy między sensorem a glukometrem :)
Idę w czwartek do diabetologa i na chwilę obecną nie mam glukometru (polegam na doświadczeniu z poprzednich ciąż ) ale mam zamiar poprosić o receptę na Librę i mierzyć z apki cukier. Natomiast czytałam , że są spore różnice w pomiarach niestety .
ja nie zauważyłam u siebie znaczących różnic w pomiarach miedzy glukometrem a libre. Jestem zadowolona z sensora i polecam . Bez kłucia palców i zapisywania wynikow . Diabetolog ma wgląd na komputerze do wszystkich pomiarów więc to też ułatwienie. Teraz zdalnie dopasuje mi dawki insuliny do wyników z sensora - nie muszę iść na wizytę .

reklama
Tak,zauważyłam,że problem nie tyle jest w tym co zjem na kolację tylko o której wstanę. Jak zrobię ta przerwę jedzeniowa od 22-8 to mam za wysoki ale 7 czy przed jest ok. W poprzedniej ciąży nie miałam problemy w ogóle z cukrami na czczo,gdzieś tam się coś trafiło,ale to wyjatkowo.
To masz fizjologiczne odbicie i nie ma w tym nic dziwnego. Utrzymuj po prostu krótszą przerwę :)

Do góry