reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

na kiedy termin przypada ? Założyli kartę ciąży? Gratulacje 😍
z om wypadał na 7.05. Teraz nawet nie sprawdzałam. Kolega powiedział że założy mi za tydzień jak do niego przyjdę bo jeszcze porobi mi jakieś inne badania, cytologię itp itd. Na razie dostałam skierowanie na milion badań z krwi

reklama
Nie do końca. Lekarz ginekolog zajmuje się kobietami, ale w teorii nie prowadzi ciąż. Lekarz ginekolog-położnik ma dodatkowa specjalizacje poza ginekologia, czyli położnictwo. Taki Lekarz prowadzi ciążę.
Ciąża powikłana powinna być prowadzona przez ginekolog-położnika.
Moze byc tez położny czyli meski odpowienik położnej, faktycznie to oni odbieraja poród, jesli nie ma komplikacji lekarza ginekologa-połoznika widzi sie chwilę.
Mój poród odbierał położny, który był kierownikiem oddziału. Czyli taki "panem oddadziałową". Położny czy polozna to odpowiednik pielęgniarki tylko kończą trochę jednak inne studia poloznictwo, na wydziale medycznym.
Kiedyś też się właśnie nad tym wszystkim zastanawiałam, np czy na odziałem położniczym po porodzie pracują tylko położne czy pielęgniarki też, i czy są ginekolodzy, którzy nie są położnikami i znajoma, która jest polozna tak mniej więcej mi to wyjaśniła.
Jedyne co się można przyczepić to to, że porody się przyjmuje, nie odbiera :)
Są jeszcze pielęgniarki neonatologiczne i noworodkowe.

z om wypadał na 7.05. Teraz nawet nie sprawdzałam. Kolega powiedział że założy mi za tydzień jak do niego przyjdę bo jeszcze porobi mi jakieś inne badania, cytologię itp itd. Na razie dostałam skierowanie na milion badań z krwi
mi wypada między ostatnim kwietnia a 1 mają. I 3 dni różnicy między USG a om.

Wrócił mój ulubiony objaw - bezsenność. Prawdopodobnie spada mi dość mocno tsh i dlatego przestaje w ciąży spać. Wszystko zaczyna się normować około 20 tygodnia. Do tej bezsenności dochodzi zespół niespokojnych nóg. na tym etapie w poprzedniej ciąży spałam po 2-3 godziny na dobę :/
Zapomniałam o tym 😆

Wrócił mój ulubiony objaw - bezsenność. Prawdopodobnie spada mi dość mocno tsh i dlatego przestaje w ciąży spać. Wszystko zaczyna się normować około 20 tygodnia. Do tej bezsenności dochodzi zespół niespokojnych nóg. na tym etapie w poprzedniej ciąży spałam po 2-3 godziny na dobę :/
Zapomniałam o tym 😆
To przybijam piątkę. Mnie się w ciąży okropnie nasila zespół niespokojnych nóg, nie znoszę tego. Ostatnio ze snem lepiej, ale praca zmianowa i dwulatek chyba po prostu robią robotę 🙂

Jedyne co się można przyczepić to to, że porody się przyjmuje, nie odbiera :)
Są jeszcze pielęgniarki neonatologiczne i noworodkowe.
Faktycznie, ale potocznie chyba wiele osób ma zakorzenione, że poród się odbiera, nie wiem skąd.
U mnie właśnie od tych pielęgniarek zaczęły się te rozważania, bo jak leżałam na położnictwie nie było żadnej pielęgniarki, tylko położne, od noworodków (te co zajmowały się tylko dziećmi, szczepiły, je przychodziły na obchód z neonatologiem) to też były położne. A była jedna taka starsza co ja mówiłam czy może poprosić ta panią pielęgniarkę od noworodków to mnie poprawiała, że to polozna, nie pielęgniarka. Jakby to była jaka ujma.
Ale w książeczce jak były parametra dziecka przy porodzie wpisywane podpisala mi się pielęgniarka neonatologiczna, tylko one przychodzą z innego oddziału. Później już przynajmniej u nas nie przychodzą do dzieci.

Zapomniałam o tym 😆
W ciazy ogólnie tsh jest niższe :)
Ja mam znowu na odwrót jak miałam 0,2 to zasypiałam wszędzie i mogłam większość dnia i cała noc spać

Załączniki

• IMG_8439.jpeg
    IMG_8439.jpeg
    120,7 KB · Wyświetleń: 50
reklama
Zapomniałam o tym 😆
ja też ostatnio nie mogłam spać ale raczej pod koniec ciąży niż na początku, chociaż wczoraj rzeczywiście byłam potwornie zmęczona i źle się czułam, a nie mogłam zasnąć

Do góry