U mnie w dalszej w rodzinie lekarz zalecił chodzenie co dwa lata. Niestety po dwóch latach wyszedł inwazyjny rak piersi teraz trzymamy kciuki, żeby chemia i operacja zadziałały.Badanie piersi jest bardzo ważne. Ja chodzę regularnie co roku, czasami częściej. 2 lata temu po samobadaniu coś wyczułam, okazało się, że mam ponad 30 torbieli, niektóre wielkości ok 1,5 cm. Niby nic groźnego ale z czasem może to powodować deformacje piersi. Po badaniu przestałam nosić stanik, tak zaleciła mi lekarz i po roku miałam już tylko połowę i nie tak duże. Co ciekawe lekarzem była Pani z Ukrainy, która mocno się zdziwiła że w Polsce nie ma mammologa tylko badanie wykonuje ginekolog, u nich jest specjalny lekarz od piersi, ona miała takie uprawnienia.
reklama
Mi pierwsze USG zlecił lekarz już w wieku 23 lat, ale często bywa, że jak same nie zadbamy to niestety.U mnie w dalszej w rodzinie lekarz zalecił chodzenie co dwa lata. Niestety po dwóch latach wyszedł inwazyjny rak piersi teraz trzymamy kciuki, żeby chemia i operacja zadziałały.
Stelle
Fanka BB :)
30 torbieli? O matko... okropnie dużo! Nie pomyślałabym że samo ograniczenie noszenia biustonosza wpłynie na wchłonięcie się tych zmianBadanie piersi jest bardzo ważne. Ja chodzę regularnie co roku, czasami częściej. 2 lata temu po samobadaniu coś wyczułam, okazało się, że mam ponad 30 torbieli, niektóre wielkości ok 1,5 cm. Niby nic groźnego ale z czasem może to powodować deformacje piersi. Po badaniu przestałam nosić stanik, tak zaleciła mi lekarz i po roku miałam już tylko połowę i nie tak duże. Co ciekawe lekarzem była Pani z Ukrainy, która mocno się zdziwiła że w Polsce nie ma mammologa tylko badanie wykonuje ginekolog, u nich jest specjalny lekarz od piersi, ona miała takie uprawnienia.
Ja chodzę na usg piersi raz w roku. W wieku 18 lat sama wymacałam sobie jakieś zgrubienie w lewej piersi, na szczęście biopsja wykazała jakaś niegroźna zmianę, ale od tego czasu wolę trzymać rękę na pulsie
kalina.kalina
Ja robilam i to 2 mce po porodzie, tym bardziej ze mialam zapalenie chcialam sprawdzić co i jakKarmiac piersia tez robilas usg?
Wstyd sie przyznac, ale ja jeszcze nigdy nie bylam :/
justynam90
Początkująca w BB
Ja akurat po porodzie jeszcze w połogu nabawiłam się połogowych ropni piersi więc w ciągu pół roku od porodu miałam może więcej razy wykonywane usg piersi niż przez resztę życia.
Dla wprawionej osoby laktacja nie jest problemem i można wykonywać w każdym dowolnym momencie.
Dla wprawionej osoby laktacja nie jest problemem i można wykonywać w każdym dowolnym momencie.
Nath096
Zgubiłam zero 90 nie 9 przepraszam9 mmol? Na czczo?
A i tip od pani pielęgniarki żeby przed pobraniem wypic dwie szklanki wody ale nie mineralnej tylko przegotowanej to lepiej krew płynie ,w sensie jest rzadsza i się lepiej pobiera
Fifonka
A to ja zawsze pije. Bo inaczej mi się żyły chowają i pielęgniarki płaczą, że nie wiedzą gdzie kłuć.Zgubiłam zero 90 nie 9 przepraszam
A i tip od pani pielęgniarki żeby przed pobraniem wypic dwie szklanki wody ale nie mineralnej tylko przegotowanej to lepiej krew płynie ,w sensie jest rzadsza i się lepiej pobiera
Nath096
Ja zawsze też coś piłam ale nie dwie szklanki i nie przegotowanej akurat. A jaam tak że z prawej ręki leci jak złoto,a z lewej mordega i kłucieA to ja zawsze pije. Bo inaczej mi się żyły chowają i pielęgniarki płaczą, że nie wiedzą gdzie kłuć.
reklama
Zwiewaj od tego lekarza, bo rak może być tak umiejscowiony, że nie da się go wymacać.A mi ostatnio jeden lekarz mówił, że powinnam iść na USG jak wyczuje zmiany, bo USG jest badaniem diagnostycznym a nie zapobiegawczym. No i bądź tu człowieku mądry...
Usg piersi jest badaniem profilaktycznym….