reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2025

Ja polecam znaleźć sobie jeszcze w czasie ciąży dobrą doradczynię laktacyjną i neurologopedę i umówić się od razu po porodzie na konsultację. Albo się dowiesz, że wszystko ok albo dostaniesz sensowne rady i będziecie zaopiekowani.
No i jeszcze w komplecie fizjoterapeuta-osteopata.

I nie, pediatrzy i neonatolodzy w większości przypadków nie ogarniają wędzidełek i napięć.
Potwierdzam, ja trafilam z córką do fizjo która jest tez osteopatka dopiero póltora miesiąca po porodzie, do neurologopedy kilka dni później. Takie były terminy... a problemy z napieciem od urodzenia. Do dzis córka ma problemy z jedzeniem i nie potrafi prawidlowo operować jezykiem.

reklama
A ja przed jutrzejszą wizytą zaczynam znów maraton myśli w głowie... jak stoję to mam już naprawdę widoczny brzuszek, ale jak leżę to robi się jednak płaski i nawet pod ręką nie wyczuwam żeby ta macica była jakaś większa? Ściskam ten brzuch jak nienormalna 🙈 dobrze ze jutro wizytą z samego rana w zasadzie to jakoś mi to przeleci 🙄
Jakbym czytała swoje myśli :D

Jednego dnia mówię "ooo spory ten brzuszek, nie długo będzie trzeba poinformować córkę o rodzeństwie" a dziś dopinam się w jeansy i mówię "co jest kurde" :D

Dziś mamy jakies ciężkie powietrze w domu i w aucie. Pojechaliśmy na badania z małą. Mój się chyba wkurzył że go nie wzięłam na badanie do gabinetu ale jakoś nie czułam potrzeby, jak wyszłam nawet nie zapytał o nic. Właśnie pojechał do pracy nie mówiąc że wychodzi 🤷🤷🤷 chyba dziś potrzebuje wyciszenia. I przemyśleń .

Załączniki

• IMG_8623.jpeg
    IMG_8623.jpeg
    65,4 KB · Wyświetleń: 62
Ja polecam znaleźć sobie jeszcze w czasie ciąży dobrą doradczynię laktacyjną i neurologopedę i umówić się od razu po porodzie na konsultację. Albo się dowiesz, że wszystko ok albo dostaniesz sensowne rady i będziecie zaopiekowani.
No i jeszcze w komplecie fizjoterapeuta-osteopata.

I nie, pediatrzy i neonatolodzy w większości przypadków nie ogarniają wędzidełek i napięć.
Ja chodziłam z synem na intensywną rehabilitację i do tych wszystkich specjalistów przez ponad rok. Z córką poszłam dwa razy i usłyszałam „nie wymaga rehabilitacji, ale lepiej poćwiczyć, żeby przyspieszyć rozwój”.
Podziękowałam i więcej mnie nie widzieli.
Jeżeli ocenię, że wszystko jest ok, to nie będę chodzić po specjalistach.

Dodam, że u syna 3 neurologopedów miało inne zalecenia co do wędzidełka i ostatecznie oceniła je pediatra ;)

Ja chodziłam z synem na intensywną rehabilitację i do tych wszystkich specjalistów przez ponad rok. Z córką poszłam dwa razy i usłyszałam „nie wymaga rehabilitacji, ale lepiej poćwiczyć, żeby przyspieszyć rozwój”.
Podziękowałam i więcej mnie nie widzieli.
Jeżeli ocenię, że wszystko jest ok, to nie będę chodzić po specjalistach.

Dodam, że u syna 3 neurologopedów miało inne zalecenia co do wędzidełka i ostatecznie oceniła je pediatra ;)
Jeśli czujesz się kompetentna w ocenie stanu obu wędzidełek, napięcia w obrębie jamy ustnej i całego ciała i kilka innych kwestii no to nikt nie zmusza przecież. Ja uważam, że są kwestie, których nie widać, a nikt nie jest alfą i omegą i że lepiej profilaktycznie sprawdzić (oczywiście u zaufanego specjalisty) niż iść jak objawy są już nasilone, a pracy znacznie więcej. Tak samo np przeglądów dentystycznych dzieciom sama nie robię.

reklama
Do góry