reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

Ja polecam znaleźć sobie jeszcze w czasie ciąży dobrą doradczynię laktacyjną i neurologopedę i umówić się od razu po porodzie na konsultację. Albo się dowiesz, że wszystko ok albo dostaniesz sensowne rady i będziecie zaopiekowani.
No i jeszcze w komplecie fizjoterapeuta-osteopata.

I nie, pediatrzy i neonatolodzy w większości przypadków nie ogarniają wędzidełek i napięć.
Potwierdzam, ja trafilam z córką do fizjo która jest tez osteopatka dopiero póltora miesiąca po porodzie, do neurologopedy kilka dni później. Takie były terminy... a problemy z napieciem od urodzenia. Do dzis córka ma problemy z jedzeniem i nie potrafi prawidlowo operować jezykiem.

reklama
A ja przed jutrzejszą wizytą zaczynam znów maraton myśli w głowie... jak stoję to mam już naprawdę widoczny brzuszek, ale jak leżę to robi się jednak płaski i nawet pod ręką nie wyczuwam żeby ta macica była jakaś większa? Ściskam ten brzuch jak nienormalna 🙈 dobrze ze jutro wizytą z samego rana w zasadzie to jakoś mi to przeleci 🙄
Jakbym czytała swoje myśli :D

Jednego dnia mówię "ooo spory ten brzuszek, nie długo będzie trzeba poinformować córkę o rodzeństwie" a dziś dopinam się w jeansy i mówię "co jest kurde" :D

Dziś mamy jakies ciężkie powietrze w domu i w aucie. Pojechaliśmy na badania z małą. Mój się chyba wkurzył że go nie wzięłam na badanie do gabinetu ale jakoś nie czułam potrzeby, jak wyszłam nawet nie zapytał o nic. Właśnie pojechał do pracy nie mówiąc że wychodzi 🤷🤷🤷 chyba dziś potrzebuje wyciszenia. I przemyśleń .

Załączniki

• IMG_8623.jpeg
    IMG_8623.jpeg
    65,4 KB · Wyświetleń: 54
Ja polecam znaleźć sobie jeszcze w czasie ciąży dobrą doradczynię laktacyjną i neurologopedę i umówić się od razu po porodzie na konsultację. Albo się dowiesz, że wszystko ok albo dostaniesz sensowne rady i będziecie zaopiekowani.
No i jeszcze w komplecie fizjoterapeuta-osteopata.

I nie, pediatrzy i neonatolodzy w większości przypadków nie ogarniają wędzidełek i napięć.
Ja chodziłam z synem na intensywną rehabilitację i do tych wszystkich specjalistów przez ponad rok. Z córką poszłam dwa razy i usłyszałam „nie wymaga rehabilitacji, ale lepiej poćwiczyć, żeby przyspieszyć rozwój”.
Podziękowałam i więcej mnie nie widzieli.
Jeżeli ocenię, że wszystko jest ok, to nie będę chodzić po specjalistach.

Dodam, że u syna 3 neurologopedów miało inne zalecenia co do wędzidełka i ostatecznie oceniła je pediatra ;)

Ja chodziłam z synem na intensywną rehabilitację i do tych wszystkich specjalistów przez ponad rok. Z córką poszłam dwa razy i usłyszałam „nie wymaga rehabilitacji, ale lepiej poćwiczyć, żeby przyspieszyć rozwój”.
Podziękowałam i więcej mnie nie widzieli.
Jeżeli ocenię, że wszystko jest ok, to nie będę chodzić po specjalistach.

Dodam, że u syna 3 neurologopedów miało inne zalecenia co do wędzidełka i ostatecznie oceniła je pediatra ;)
Jeśli czujesz się kompetentna w ocenie stanu obu wędzidełek, napięcia w obrębie jamy ustnej i całego ciała i kilka innych kwestii no to nikt nie zmusza przecież. Ja uważam, że są kwestie, których nie widać, a nikt nie jest alfą i omegą i że lepiej profilaktycznie sprawdzić (oczywiście u zaufanego specjalisty) niż iść jak objawy są już nasilone, a pracy znacznie więcej. Tak samo np przeglądów dentystycznych dzieciom sama nie robię.

reklama
Do góry