reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Ja biore metformine ale w postaci sioforu. Tak do 12tc chca mi odstawic ale ja sie nie zgadzam bo nie czuje sie bezpiecznie. Uparlam sie na 14tc ale co z tgo wyjdzie zobaczymy. Pozniej pewnie u mnie wjedzie insulina.
Ja byłam i na mecie i na isulinie cały czas. Odnośnie mety wielu lekarzy boi się prowadzić ciąże na metforminie. Pamietam, że zgłebiałam ten temat i już kilka lat temu prof Dębski apelował to PTGiP oraz Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego o zmianę wytycznych i rekomendacji odnośnie metforminy w ciąży.

Dziewczyny posiadajace starsze dzieci, chustowalyscie? Ja przy starszej nie mialam nic do noszenia, ale to bylo dawno i mialam nie cale 17 lat, nawet nie wiedzialam ze cos takiego istnieje 😂 przy drugiej mialam nosidlo ktore uzylam moze 4 razy. Teraz chcialabym chustowac ale bie mam zielonego pojecia. Moze macie cos do polecenia dla poczatkujacy, jakies rady?
ja mam nosidło Tula i używałam dosyć często, co do chusty to boje się wiązać 😅

A ja mam pytanie do dziewczyn, których nie jest to pierwsza ciąża i robiły w poprzednich ciążach USG z Pappą. Czy w przypadku USG prenatalnego z testem Pappa standardem poza oceną ryzyka wad genetycznych jest też ocena łożyska, zahamowania rozwoju płodu i wszystkie inne związane z nadciśnieniem indukowanym i jego powikłaniami? Bo z tego co tak czytam to wygląda to różnie. Nie każdy lekarz ma ten moduł. Czasami może być dodatkowo płatne. Chyba w tych darmowych na NFZ też nie obejmuje tego. Jak to wyglądało u Was?
Ja miałam robioną ocenę łożyska i ryzyko porodu przedwczesnego. Wydwało mi się, że to standard.

Dziewczyny posiadajace starsze dzieci, chustowalyscie? Ja przy starszej nie mialam nic do noszenia, ale to bylo dawno i mialam nie cale 17 lat, nawet nie wiedzialam ze cos takiego istnieje 😂 przy drugiej mialam nosidlo ktore uzylam moze 4 razy. Teraz chcialabym chustowac ale bie mam zielonego pojecia. Moze macie cos do polecenia dla poczatkujacy, jakies rady?
Córkę chustowałam, a jak wychdziłam z nią na spacer to brałam ze sobą nosidło Tula. Szybko się zapina i jest ok dla takich maluszków nawet. Moja mała była z tych dzieci co je wózek parzy. Syn z kolei nie lubił ani chosty, ani nosidła. :)

To jest normalna procedura, że jak wychodzi cukier na czczo za wysoki od razu robi się krzywa. A później robi się ją jeszcze raz kolo tego 25 tyg mniej więcej. Zlekceważenie tego byłoby bardziej niebezpieczne dla mamy i dziecka niż zrobienie krzywej dwa razy w takim odstępie.
Chyba, że od razu wyjdzie Ci cukrzyca, to wówczas nie powtarza się krzywej :)

Widzę temat chustowania. Ja od kilku dni czytam o wielopielo :D z jednej strony super bo oszczędność na pieluchach, zewnętrzne pieluchy? Mają super wzory. Ale z drugiej strony trzeba to prac, gotować odplamiac. Któraś korzystała z takiego rozwiązania??

Widzę temat chustowania. Ja od kilku dni czytam o wielopielo :D z jednej strony super bo oszczędność na pieluchach, zewnętrzne pieluchy? Mają super wzory. Ale z drugiej strony trzeba to prac, gotować odplamiac. Któraś korzystała z takiego rozwiązania??

Nieee i nie mam zamiaru. Jestem zbyt leniwa na to, po to wymyślili pieluchy jednorazowe żeby ułatwić mamom życie. 😀 nie będę go sobie utrudniać specjalnie 🤣

reklama
Ja nie i nie brłam tego nawet pod uwagę. Szczególnie przy noworodku, który po każdym karmniu robi kupę, także w nocy. Nie, nie. To nie dla mnie. Zdecydownie nie. :)

Do góry