reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

reklama
Hej dziewczyny [emoji6]
Ja dzisiaj od 8 na nogach. Zaprowadziłam syna do przedszkola, a pózniej pojechałam zapisać się do kardiologa i do pracy. Wróciłam o 14, odebrałam Kubusia i byłam tak śpiąca, że padłam na godzinę.
Co do kąpieli to ja mam wannę i czasem trochę w niej poleżę ale wodę mam ciepłą, a nie gorąca ( uważam na to )
Co do badań, to robię co miesiąc. Teraz mam do zrobienia tylko morfologię, żelazo i mocz.
@Paula, o to fajnie z tym terminem. Ja mam ginekologa 14.12, a prenatalne 18.12 [emoji6] fajnie, że mamy je darmowe. To jednak 500zł w kieszeni

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Hej dziewczyny [emoji6]
Ja dzisiaj od 8 na nogach. Zaprowadziłam syna do przedszkola, a pózniej pojechałam zapisać się do kardiologa i do pracy. Wróciłam o 14, odebrałam Kubusia i byłam tak śpiąca, że padłam na godzinę.
Co do kąpieli to ja mam wannę i czasem trochę w niej poleżę ale wodę mam ciepłą, a nie gorąca ( uważam na to )
Co do badań, to robię co miesiąc. Teraz mam do zrobienia tylko morfologię, żelazo i mocz.
@Paula, o to fajnie z tym terminem. Ja mam ginekologa 14.12, a prenatalne 18.12 [emoji6] fajnie, że mamy je darmowe. To jednak 500zł w kieszeni

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Połówkowe za darmo?

Połówkowe za darmo?
Tak, i pierwsze też, bo nam ginekolog skierowanie dał

oar8csqvpy6rz0kq.png

Ja badania robiłam tylko raz jak na razie. Teraz na następną wizytę będę robić drugi.

Co do kąpieli, to ja tylko prysznic mam, ale czytałam, że kąpiele z zbyt gorącej wodzie to nic dobrego.

Dziewczyny, powiedzcie mi, jak to jest z kontaktem z ospą w ciąży? Jako dziecko przechodziłam ospę. Jedno z dzieci, z którym pracuję dostało ospę. Zajęcia odbywają się w domu dziecka, ono się dobrze czuje, więc nic oprócz ciąży nie stoi na przeszkodzie, żebym się z nim spotkała. Tylko właśnie coś mi świta, że ospa i ciąża to nie po drodze mają...

oar8csqvpy6rz0kq.png
Zależy na jakim etapie choroby jest dziecko, jeśli ospe przechodzilas, to możesz dostać polpasca. Z tego co wiem, to chory zaraza najbardziej wtedy, kiedy nie widać jeszcze krostek, więc nawet gdyby już nie zarazal, to inne dzieci z jego otoczenia mogą teraz zarazac.

Zależy na jakim etapie choroby jest dziecko, jeśli ospe przechodzilas, to możesz dostać polpasca. Z tego co wiem, to chory zaraza najbardziej wtedy, kiedy nie widać jeszcze krostek, więc nawet gdyby już nie zarazal, to inne dzieci z jego otoczenia mogą teraz zarazac.
Rozumiem. Teraz już widać, ale to dopiero początek. Teraz się zastanawiam, czy jak widziałyśmy się tydzień wcześniej, to czy już mogła zarazić...

oar8csqvpy6rz0kq.png

Rozumiem. Teraz już widać, ale to dopiero początek. Teraz się zastanawiam, czy jak widziałyśmy się tydzień wcześniej, to czy już mogła zarazić...

oar8csqvpy6rz0kq.png
Teoretycznie mogła, z drugiej strony, dziecko z rodziny miało kontakt z dwoma chorymi dziećmi na ospę i się nie zarazilo, czyli nie tak łatwo się tym zarazic, poza tym nawet gdybyś dotykala tych samych rzeczy co dziecko chore, to chyba nie wkładasz do buzi rąk ;) Najlepiej spytaj ginekologa.

Tak jak Paula pisała dostałyśmy skierowanie na NFZ i okazało się, że oni refundują pierwsze genetyczne i drugie [emoji16]

Napisane na iPhone w aplikacji forum BabyBoom
3jgxyx8dmk89lf14.png
Dobrze, że napisałyście, bo wszędzie piszą o refundacji USG genetycznego a o połówkowym ciężko znaleźć. Muszę pamiętać w czwartek o skierowaniu w takim razie. Jutro sobie jeszcze zadzwonię czy nie wystarczy pierwsze skierowanie do programu badań prenatalnych

reklama
Dobrze, że napisałyście, bo wszędzie piszą o refundacji USG genetycznego a o połówkowym ciężko znaleźć. Muszę pamiętać w czwartek o skierowaniu w takim razie. Jutro sobie jeszcze zadzwonię czy nie wystarczy pierwsze skierowanie do programu badań prenatalnych

Może wystarczy te, które dostarczyłaś za pierwszym razem [emoji6] ja jak pojechałam to w rejestracji dała od razu do kartoteki dwa skierowania na test pappa i powiedziała, że w ramach NFZ drugie usg też jest bezpłatne

Napisane na iPhone w aplikacji forum BabyBoom
3jgxyx8dmk89lf14.png

Do góry