reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Dziecko będzie tak grzeczne jak je wychowacie, i akurat płeć nijak ma się do tego ;)

Oj niestety nie. Wychowanie to jedno, geny to drugie. I to geny determinują bardzo wiele cech. Moja najstarsza córka jest z pierwszego małżeństwa, druga z drugiego i są jak woda i ogień, choć tak samo wychowywane. Dziecko nie rodzi się czystą kartką, rodzi się z zapisanymi w genach predyspozycjami, temperamentem, cechami. Oczywiście do tego dochodzi kwestia wychowywania (nie hodowania), zepsuć można nawet najlepszego, małego człowieka.

Czy płeć ma znaczenie w wychowywaniu? Niestety jeszcze tak. Ja nie determinuję wychowania płcią, ale jestem w mniejszości i na każdym kroku świat mi o tym przypomina swoim głupim gadaniem i oczekiwaniami.

@basia89 to prawda, kontrole z zusu się nasiliły i wizyty w domach nie są już rzadkością. Cofnięcia też już znam, ale nie u ciężarnych, tylko chorych z zaleceniem leżenia. Z tego co wiem, kontrole są wyrywkowe. Sprawdź jaką masz kategorię na zwolnieniu, czy leżąca czy chodząca bo to jest ważne. Przy długim zwolnieniu trzeba jechać na kontrolę do zus i z tym też się spotkałam wielokrotnie. Ale też dotyczyło chorych, nie ciężarnych.

reklama
Basia, ale nikt nie sprawdzal mi miedzy nogami, czy te plamienia mam - poza lekarzem. Stres, jesli masz wysokie cisnienie nawet tylko na wizytach, jest wg mnie wystarczajacym powodem do l4. Jesli masz skoki w gabinecie u lekarza, to w gabinecie u szefa etc tez mozesz miec. A wyskie cisnienie w ciazy, na kazdym etapie jest bardzo niebezpieczne. Jak sie komus np odklei lozysko z tego powodu, to wapie zeby jakies madrale z ZUS chcialy za to odpowiadac...

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom

Czesc dziewczyny:) ja to chyba zaraz musze jechac do lekarza z moim synem .. Przyszedl do mnie rano oglada bajke i drapie sie ściągam mu piżamie i na plecach i nogach ma wysypke jak by szkarlatyna.. Normalnie jak nie narzyczony angine to maly tez i teraz to.. Ciągle cos.. Omg!

Jętka nie panikuj. Wiktor miał szkarlatynę w wakacje. Sprawdzałas język?? Wiktor miał taki w kolorze malinowym z krostkami. Plus wysoka temp. I wymioty

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

W przypadku ciazy zus kontroluje z zaskoczenia w domu. Czyli bez zapowiedzi przychodza. Cifaja jak nie ma cie w domu, wyjatkiem sa wizyty u lekarza. Albo jak masz lezace zwilnienie a chodzisz. Podobni nawet drzwi dla zusu nie mozna otworzyc jak masz lezace zwolnienie. Poza tym patrza co robisz. Jak bedziesz wlasnie w trakcie mycia okien to tez miga miec jakies ale....
Ja bylam na zwolnieniu poprzednie ponad pol ciazy. W wiekszosci lezace zwolnienia. Nikt nie kontroowal. I w sumir nie znam nikogo z e znajomych kogo by zus w ciazy nachodzil.

Dobry wieczór [emoji4] jestem po kolejnym USG, z moich dwóch zarodków tylko jednemu zabiło serduszko więc spodziewamy się jednego maleństwa. Chyba nie byłam nawet psychicznie przygotowana na dwoje... Ważne żeby cieszyło się dobrym zdrowiem :) luteinę dp zamieniam na duphaston - mam infekcję, czekam na wyniki. Jutro badania krwi i te 14 podstawowych i będę dzwonić umawiać się na prenatalne.
Tak btw. jakie macie sposoby na ból głowy? Ja uchylilam okno i wmasowałam w skronie chyba pół butelki amolu i dalej mnie cmi, aż mi oczy łzawią, help :((

Napisane na Lenovo TAB 2 A10-70L w aplikacji Forum BabyBoom
Nikt nic na ból głowy nie zaradzi? Bo nie mam zawsze możliwości się kłaść do łóżka [emoji20]

Napisane na Lenovo TAB 2 A10-70L w aplikacji Forum BabyBoom

Jętka nie panikuj. Wiktor miał szkarlatynę w wakacje. Sprawdzałas język?? Wiktor miał taki w kolorze malinowym z krostkami. Plus wysoka temp. I wymioty

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
On mial gorączkę a na jezyku ma biale cos..:\ wczoraj mial troche myslalam ze sucha skora czy cos. A dzis duzo ma tego.. To wyglada jak uczulenie plus sucha skora plus jak bys to mocno podrapal i podraznil..

@Hope dokładnie chodziło mi o to, że akurat to czy dziecko jest grzeczne czy nie- płeć nie jest decydująca. Gdyby tak było na świecie byłyby same grzeczne dziewczynki i niegrzeczni chłopcy. Wiadomo, że tak nie jest.
Tak, są cechy charakterologiczne płci, są też stereotypy, które chłopcom pozwalają na więcej, a dziewczynki zamykają w posłusznym świecie ;).

Zupełnie innym tematem są wszelkie zaburzenia, to oczywiste.

Hej. Dziewczęta!
Podczytuje Was w pracy ale nie zawsze mam czas odpisać.
Witam nowe mamusie.
@Jetkaa ja też uwielbiam zupy jak nigdy, żadne fastoody mnie nie pociągają. U nas panuje szkarlatyna więc lepiej gnaj do tego lekarza a jest to bardzo zara
@Locja zgadzam się z wypowiedziami @caltha i @Hope że nie tylko wychowanie wpływa na to jakimi jesteśmy ludźmi.
@tysia123 słyszałam o takich kontrolach i jak Cię nie zastaną w domu to musisz się tłumaczyć gdzie byłaś. Podobno były w naszym rejonie takie kontrolę ale nikt bezpośrednio ze znajomych ich nie przeszedł. Uważajcie co wystawiacie na Facebooka bo podobno sprawdzają w sieci czy nie mamy fotek z wakacji w tym czasie.
@gosia też mi się wydaje że chodziło Ci o welflon;-) czytam dren i myślę gdzie oni jej go założyli co oni jej tam robią. Odpoczywaj ile wlezie a wszystko będzie dobrze.
Tyle zapamiętałam.
Nie mogę się wizyty doczekać a tu dopiero 27.10. dopiero się dowiem jaki mam termin a tak jeszcze nic szczególnego nie wiem w tym tygodniu muszę iść badania porobić.

W przypadku ciazy zus kontroluje z zaskoczenia w domu. Czyli bez zapowiedzi przychodza. Cifaja jak nie ma cie w domu, wyjatkiem sa wizyty u lekarza. Albo jak masz lezace zwilnienie a chodzisz. Podobni nawet drzwi dla zusu nie mozna otworzyc jak masz lezace zwolnienie. Poza tym patrza co robisz. Jak bedziesz wlasnie w trakcie mycia okien to tez miga miec jakies ale....
Ja bylam na zwolnieniu poprzednie ponad pol ciazy. W wiekszosci lezace zwolnienia. Nikt nie kontroowal. I w sumir nie znam nikogo z e znajomych kogo by zus w ciazy nachodzil.

A w innych przypadkach ZUS uprzedza o wizycie?;) chyba nie. A nie kazde zwolnienie w ciazy oznacza, ze trzeba lezec. Powody moga byc bardzo rozne.

thgf3e3kb56d5n4q.png

atdcgu1ru4yleh7g.png

reklama
Ależ mam dziś lenia... dzwoniłam do położnej powiedziala ze mam jutro bez stresu przyjść na badanie tsh i glukozy bo gin powiedział ze w ciągu kilku dni tez może się zmieniać i wtedy zobaczymy i ze mam się nie denerwować dostałam przykaz [emoji38]

Do góry