reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

Dziecko będzie tak grzeczne jak je wychowacie, i akurat płeć nijak ma się do tego ;)

Oj niestety nie. Wychowanie to jedno, geny to drugie. I to geny determinują bardzo wiele cech. Moja najstarsza córka jest z pierwszego małżeństwa, druga z drugiego i są jak woda i ogień, choć tak samo wychowywane. Dziecko nie rodzi się czystą kartką, rodzi się z zapisanymi w genach predyspozycjami, temperamentem, cechami. Oczywiście do tego dochodzi kwestia wychowywania (nie hodowania), zepsuć można nawet najlepszego, małego człowieka.

Czy płeć ma znaczenie w wychowywaniu? Niestety jeszcze tak. Ja nie determinuję wychowania płcią, ale jestem w mniejszości i na każdym kroku świat mi o tym przypomina swoim głupim gadaniem i oczekiwaniami.

@basia89 to prawda, kontrole z zusu się nasiliły i wizyty w domach nie są już rzadkością. Cofnięcia też już znam, ale nie u ciężarnych, tylko chorych z zaleceniem leżenia. Z tego co wiem, kontrole są wyrywkowe. Sprawdź jaką masz kategorię na zwolnieniu, czy leżąca czy chodząca bo to jest ważne. Przy długim zwolnieniu trzeba jechać na kontrolę do zus i z tym też się spotkałam wielokrotnie. Ale też dotyczyło chorych, nie ciężarnych.

reklama
Basia, ale nikt nie sprawdzal mi miedzy nogami, czy te plamienia mam - poza lekarzem. Stres, jesli masz wysokie cisnienie nawet tylko na wizytach, jest wg mnie wystarczajacym powodem do l4. Jesli masz skoki w gabinecie u lekarza, to w gabinecie u szefa etc tez mozesz miec. A wyskie cisnienie w ciazy, na kazdym etapie jest bardzo niebezpieczne. Jak sie komus np odklei lozysko z tego powodu, to wapie zeby jakies madrale z ZUS chcialy za to odpowiadac...

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom

Czesc dziewczyny:) ja to chyba zaraz musze jechac do lekarza z moim synem .. Przyszedl do mnie rano oglada bajke i drapie sie ściągam mu piżamie i na plecach i nogach ma wysypke jak by szkarlatyna.. Normalnie jak nie narzyczony angine to maly tez i teraz to.. Ciągle cos.. Omg!

Jętka nie panikuj. Wiktor miał szkarlatynę w wakacje. Sprawdzałas język?? Wiktor miał taki w kolorze malinowym z krostkami. Plus wysoka temp. I wymioty

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

W przypadku ciazy zus kontroluje z zaskoczenia w domu. Czyli bez zapowiedzi przychodza. Cifaja jak nie ma cie w domu, wyjatkiem sa wizyty u lekarza. Albo jak masz lezace zwilnienie a chodzisz. Podobni nawet drzwi dla zusu nie mozna otworzyc jak masz lezace zwolnienie. Poza tym patrza co robisz. Jak bedziesz wlasnie w trakcie mycia okien to tez miga miec jakies ale....
Ja bylam na zwolnieniu poprzednie ponad pol ciazy. W wiekszosci lezace zwolnienia. Nikt nie kontroowal. I w sumir nie znam nikogo z e znajomych kogo by zus w ciazy nachodzil.

Dobry wieczór [emoji4] jestem po kolejnym USG, z moich dwóch zarodków tylko jednemu zabiło serduszko więc spodziewamy się jednego maleństwa. Chyba nie byłam nawet psychicznie przygotowana na dwoje... Ważne żeby cieszyło się dobrym zdrowiem :) luteinę dp zamieniam na duphaston - mam infekcję, czekam na wyniki. Jutro badania krwi i te 14 podstawowych i będę dzwonić umawiać się na prenatalne.
Tak btw. jakie macie sposoby na ból głowy? Ja uchylilam okno i wmasowałam w skronie chyba pół butelki amolu i dalej mnie cmi, aż mi oczy łzawią, help :((

Napisane na Lenovo TAB 2 A10-70L w aplikacji Forum BabyBoom
Nikt nic na ból głowy nie zaradzi? Bo nie mam zawsze możliwości się kłaść do łóżka [emoji20]

Napisane na Lenovo TAB 2 A10-70L w aplikacji Forum BabyBoom

Jętka nie panikuj. Wiktor miał szkarlatynę w wakacje. Sprawdzałas język?? Wiktor miał taki w kolorze malinowym z krostkami. Plus wysoka temp. I wymioty

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
On mial gorączkę a na jezyku ma biale cos..:\ wczoraj mial troche myslalam ze sucha skora czy cos. A dzis duzo ma tego.. To wyglada jak uczulenie plus sucha skora plus jak bys to mocno podrapal i podraznil..

@Hope dokładnie chodziło mi o to, że akurat to czy dziecko jest grzeczne czy nie- płeć nie jest decydująca. Gdyby tak było na świecie byłyby same grzeczne dziewczynki i niegrzeczni chłopcy. Wiadomo, że tak nie jest.
Tak, są cechy charakterologiczne płci, są też stereotypy, które chłopcom pozwalają na więcej, a dziewczynki zamykają w posłusznym świecie ;).

Zupełnie innym tematem są wszelkie zaburzenia, to oczywiste.

Hej. Dziewczęta!
Podczytuje Was w pracy ale nie zawsze mam czas odpisać.
Witam nowe mamusie.
@Jetkaa ja też uwielbiam zupy jak nigdy, żadne fastoody mnie nie pociągają. U nas panuje szkarlatyna więc lepiej gnaj do tego lekarza a jest to bardzo zara
@Locja zgadzam się z wypowiedziami @caltha i @Hope że nie tylko wychowanie wpływa na to jakimi jesteśmy ludźmi.
@tysia123 słyszałam o takich kontrolach i jak Cię nie zastaną w domu to musisz się tłumaczyć gdzie byłaś. Podobno były w naszym rejonie takie kontrolę ale nikt bezpośrednio ze znajomych ich nie przeszedł. Uważajcie co wystawiacie na Facebooka bo podobno sprawdzają w sieci czy nie mamy fotek z wakacji w tym czasie.
@gosia też mi się wydaje że chodziło Ci o welflon;-) czytam dren i myślę gdzie oni jej go założyli co oni jej tam robią. Odpoczywaj ile wlezie a wszystko będzie dobrze.
Tyle zapamiętałam.
Nie mogę się wizyty doczekać a tu dopiero 27.10. dopiero się dowiem jaki mam termin a tak jeszcze nic szczególnego nie wiem w tym tygodniu muszę iść badania porobić.

W przypadku ciazy zus kontroluje z zaskoczenia w domu. Czyli bez zapowiedzi przychodza. Cifaja jak nie ma cie w domu, wyjatkiem sa wizyty u lekarza. Albo jak masz lezace zwilnienie a chodzisz. Podobni nawet drzwi dla zusu nie mozna otworzyc jak masz lezace zwolnienie. Poza tym patrza co robisz. Jak bedziesz wlasnie w trakcie mycia okien to tez miga miec jakies ale....
Ja bylam na zwolnieniu poprzednie ponad pol ciazy. W wiekszosci lezace zwolnienia. Nikt nie kontroowal. I w sumir nie znam nikogo z e znajomych kogo by zus w ciazy nachodzil.

A w innych przypadkach ZUS uprzedza o wizycie?;) chyba nie. A nie kazde zwolnienie w ciazy oznacza, ze trzeba lezec. Powody moga byc bardzo rozne.

thgf3e3kb56d5n4q.png

atdcgu1ru4yleh7g.png

reklama
Ależ mam dziś lenia... dzwoniłam do położnej powiedziala ze mam jutro bez stresu przyjść na badanie tsh i glukozy bo gin powiedział ze w ciągu kilku dni tez może się zmieniać i wtedy zobaczymy i ze mam się nie denerwować dostałam przykaz [emoji38]

Do góry