reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

@natkape oj tak, nauczyciele są w stanie dużo o naszych dzieciach powiedzieć. Kto ile czasu spędza z dziećmi, czy czyta się książki, czy poświęca się czas- a nawet co robi się w weekendy.
Przykład z przedszkola kiedy to nauczycielka zaznaczyła, że nie wnika w to co robi się w weekendy, ale bardzo prosi by dzieci w poniedziałek nie stukały się kubeczkami :-D.

Hehe dobre :D Ja pracuję ze starszymi i nie raz też słyszę różne opowieści, ale staram się jednym uchem wpuszczać, a drugim wypuszczać i nie wnikać w życie prywatne innych osób ;) Chodziło mi raczej o kwestie wychowania ;)

reklama
@klaslaw1987 to moze ja tez zbadam jeszcze raz :/ mi kazali w czwartek przyjechać z tym wysokim tsh. Na szczescie mam euthyrox wiec do tego czasu bede brac.

A z tym L4 to Zus kontroluje chyba po miesiacu. Ja wymiotuje i sa dni kiedy mam mdłości i bol glowy caly dzien a sa dni kiedy czuje sie dobrze. Ale moge tez zwymiotowac na życzenie i zaprezentowac ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Hej. Dziewczęta!
Podczytuje Was w pracy ale nie zawsze mam czas odpisać.
Witam nowe mamusie.
@Jetkaa ja też uwielbiam zupy jak nigdy, żadne fastoody mnie nie pociągają. U nas panuje szkarlatyna więc lepiej gnaj do tego lekarza a jest to bardzo zara
@Locja zgadzam się z wypowiedziami @caltha i @Hope że nie tylko wychowanie wpływa na to jakimi jesteśmy ludźmi.
@tysia123 słyszałam o takich kontrolach i jak Cię nie zastaną w domu to musisz się tłumaczyć gdzie byłaś. Podobno były w naszym rejonie takie kontrolę ale nikt bezpośrednio ze znajomych ich nie przeszedł. Uważajcie co wystawiacie na Facebooka bo podobno sprawdzają w sieci czy nie mamy fotek z wakacji w tym czasie.
@gosia też mi się wydaje że chodziło Ci o welflon;-) czytam dren i myślę gdzie oni jej go założyli co oni jej tam robią. Odpoczywaj ile wlezie a wszystko będzie dobrze.
Tyle zapamiętałam.
Nie mogę się wizyty doczekać a tu dopiero 27.10. dopiero się dowiem jaki mam termin a tak jeszcze nic szczególnego nie wiem w tym tygodniu muszę iść badania porobić.
Ja tez czekam z niecerpliwoscia na wizyte dopiero 25.10 chciala bym juz

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam dzisiaj na 15.15 wizyte xD

bl9ce6ydcoz8yhcb.png

34bwyx8d10x9fm03.png

@klaslaw1987 to moze ja tez zbadam jeszcze raz :/ mi kazali w czwartek przyjechać z tym wysokim tsh. Na szczescie mam euthyrox wiec do tego czasu bede brac.

A z tym L4 to Zus kontroluje chyba po miesiacu. Ja wymiotuje i sa dni kiedy mam mdłości i bol glowy caly dzien a sa dni kiedy czuje sie dobrze. Ale moge tez zwymiotowac na życzenie i zaprezentowac ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Tylko bez stresu. Stres dodatkowo nie pomaga. Musimy się uzbroić w cierpliwość. Wy tak szybko wszystkie macie wizyty a ja dopiero za 3 tygodnie [emoji22]

ZUS nasilił te kontrole, bo coraz więcej jest kobiet, które biorą L4 jak tylko zobaczą 2 kreski, a nie ma żadnych wskazań do tego [w stylu praca biurowa, brak historii ciąży zakończonych niepowodzeniem, ciąża rozwija się prawidłowo itp.]. Najczęściej są to kobiety, które miały np. umowę na czas określony, wiedzą, że najpewniej i tak im nie przedłużą, więc uznają, że nie mają nic do stracenia. Sama mam w rodzinie dwie takie dziewczyny - praca biurowa, z ciążą wszystko dobrze, obu gin powiedział, że nie ma podstaw do zwolnienia, to poszły do innego lekarza i dostały. Jedna z nich miała kontrolę, druga nie, ale świadczeń żadnej nie cofnięto. Wydaje mi się, że te kontrole są bardziej po to, żeby nastraszyć kobiety przed wzięciem zwolnienia, a nie nastawione na te co już mają, bo bardzo ciężko coś udowodnić jeśli np. zwolnienie nie wyklucza chodzenia :)

ZUS nasilił te kontrole, bo coraz więcej jest kobiet, które biorą L4 jak tylko zobaczą 2 kreski, a nie ma żadnych wskazań do tego [w stylu praca biurowa, brak historii ciąży zakończonych niepowodzeniem, ciąża rozwija się prawidłowo itp.]. Najczęściej są to kobiety, które miały np. umowę na czas określony, wiedzą, że najpewniej i tak im nie przedłużą, więc uznają, że nie mają nic do stracenia. Sama mam w rodzinie dwie takie dziewczyny - praca biurowa, z ciążą wszystko dobrze, obu gin powiedział, że nie ma podstaw do zwolnienia, to poszły do innego lekarza i dostały. Jedna z nich miała kontrolę, druga nie, ale świadczeń żadnej nie cofnięto. Wydaje mi się, że te kontrole są bardziej po to, żeby nastraszyć kobiety przed wzięciem zwolnienia, a nie nastawione na te co już mają, bo bardzo ciężko coś udowodnić jeśli np. zwolnienie nie wyklucza chodzenia :)
Zus wogole nasilil kontrole dla ludzi na l4 dlugoterminowym bo jak to bywa w polsce wiele osob bierze zwolnienie a pracuje i dla tego kontrole sa nawet dla kobiet w ciazy wiec nie ma co sie stresowac mamusie

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

A w innych przypadkach ZUS uprzedza o wizycie?;) chyba nie. A nie kazde zwolnienie w ciazy oznacza, ze trzeba lezec. Powody moga byc bardzo rozne.

thgf3e3kb56d5n4q.png

atdcgu1ru4yleh7g.png

Od lekarza zalezy czy zwolnienie lezace czy nie. W przypadku zwolnien innych zus wzywa na komisje najczesciej. Przynajmniej ja sue z takimi sytuacjami spotkalam wsrod znajomych.

reklama
Co do zwolnień to dlatego w poprzedniej ciąży lekarka wypisywała mi zwolnienie na 2tyg - i to pomimo tego że powody były aż nadto (cholestaza i parę innych atrakcji). Podobno przy długich na raz lubią skontrolować.
Zrobiłam badania krwi i część wyników już mam - tarczyca i morfologia ok ale glukoza chyba za duża z tego co mówicie (choć wynik pokazuje normę) bo 5,45

Do góry