reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

@natkape oj tak, nauczyciele są w stanie dużo o naszych dzieciach powiedzieć. Kto ile czasu spędza z dziećmi, czy czyta się książki, czy poświęca się czas- a nawet co robi się w weekendy.
Przykład z przedszkola kiedy to nauczycielka zaznaczyła, że nie wnika w to co robi się w weekendy, ale bardzo prosi by dzieci w poniedziałek nie stukały się kubeczkami :-D.

Hehe dobre :D Ja pracuję ze starszymi i nie raz też słyszę różne opowieści, ale staram się jednym uchem wpuszczać, a drugim wypuszczać i nie wnikać w życie prywatne innych osób ;) Chodziło mi raczej o kwestie wychowania ;)

reklama
@klaslaw1987 to moze ja tez zbadam jeszcze raz :/ mi kazali w czwartek przyjechać z tym wysokim tsh. Na szczescie mam euthyrox wiec do tego czasu bede brac.

A z tym L4 to Zus kontroluje chyba po miesiacu. Ja wymiotuje i sa dni kiedy mam mdłości i bol glowy caly dzien a sa dni kiedy czuje sie dobrze. Ale moge tez zwymiotowac na życzenie i zaprezentowac ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Hej. Dziewczęta!
Podczytuje Was w pracy ale nie zawsze mam czas odpisać.
Witam nowe mamusie.
@Jetkaa ja też uwielbiam zupy jak nigdy, żadne fastoody mnie nie pociągają. U nas panuje szkarlatyna więc lepiej gnaj do tego lekarza a jest to bardzo zara
@Locja zgadzam się z wypowiedziami @caltha i @Hope że nie tylko wychowanie wpływa na to jakimi jesteśmy ludźmi.
@tysia123 słyszałam o takich kontrolach i jak Cię nie zastaną w domu to musisz się tłumaczyć gdzie byłaś. Podobno były w naszym rejonie takie kontrolę ale nikt bezpośrednio ze znajomych ich nie przeszedł. Uważajcie co wystawiacie na Facebooka bo podobno sprawdzają w sieci czy nie mamy fotek z wakacji w tym czasie.
@gosia też mi się wydaje że chodziło Ci o welflon;-) czytam dren i myślę gdzie oni jej go założyli co oni jej tam robią. Odpoczywaj ile wlezie a wszystko będzie dobrze.
Tyle zapamiętałam.
Nie mogę się wizyty doczekać a tu dopiero 27.10. dopiero się dowiem jaki mam termin a tak jeszcze nic szczególnego nie wiem w tym tygodniu muszę iść badania porobić.
Ja tez czekam z niecerpliwoscia na wizyte dopiero 25.10 chciala bym juz

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam dzisiaj na 15.15 wizyte xD

bl9ce6ydcoz8yhcb.png

34bwyx8d10x9fm03.png

@klaslaw1987 to moze ja tez zbadam jeszcze raz :/ mi kazali w czwartek przyjechać z tym wysokim tsh. Na szczescie mam euthyrox wiec do tego czasu bede brac.

A z tym L4 to Zus kontroluje chyba po miesiacu. Ja wymiotuje i sa dni kiedy mam mdłości i bol glowy caly dzien a sa dni kiedy czuje sie dobrze. Ale moge tez zwymiotowac na życzenie i zaprezentowac ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Tylko bez stresu. Stres dodatkowo nie pomaga. Musimy się uzbroić w cierpliwość. Wy tak szybko wszystkie macie wizyty a ja dopiero za 3 tygodnie [emoji22]

ZUS nasilił te kontrole, bo coraz więcej jest kobiet, które biorą L4 jak tylko zobaczą 2 kreski, a nie ma żadnych wskazań do tego [w stylu praca biurowa, brak historii ciąży zakończonych niepowodzeniem, ciąża rozwija się prawidłowo itp.]. Najczęściej są to kobiety, które miały np. umowę na czas określony, wiedzą, że najpewniej i tak im nie przedłużą, więc uznają, że nie mają nic do stracenia. Sama mam w rodzinie dwie takie dziewczyny - praca biurowa, z ciążą wszystko dobrze, obu gin powiedział, że nie ma podstaw do zwolnienia, to poszły do innego lekarza i dostały. Jedna z nich miała kontrolę, druga nie, ale świadczeń żadnej nie cofnięto. Wydaje mi się, że te kontrole są bardziej po to, żeby nastraszyć kobiety przed wzięciem zwolnienia, a nie nastawione na te co już mają, bo bardzo ciężko coś udowodnić jeśli np. zwolnienie nie wyklucza chodzenia :)

ZUS nasilił te kontrole, bo coraz więcej jest kobiet, które biorą L4 jak tylko zobaczą 2 kreski, a nie ma żadnych wskazań do tego [w stylu praca biurowa, brak historii ciąży zakończonych niepowodzeniem, ciąża rozwija się prawidłowo itp.]. Najczęściej są to kobiety, które miały np. umowę na czas określony, wiedzą, że najpewniej i tak im nie przedłużą, więc uznają, że nie mają nic do stracenia. Sama mam w rodzinie dwie takie dziewczyny - praca biurowa, z ciążą wszystko dobrze, obu gin powiedział, że nie ma podstaw do zwolnienia, to poszły do innego lekarza i dostały. Jedna z nich miała kontrolę, druga nie, ale świadczeń żadnej nie cofnięto. Wydaje mi się, że te kontrole są bardziej po to, żeby nastraszyć kobiety przed wzięciem zwolnienia, a nie nastawione na te co już mają, bo bardzo ciężko coś udowodnić jeśli np. zwolnienie nie wyklucza chodzenia :)
Zus wogole nasilil kontrole dla ludzi na l4 dlugoterminowym bo jak to bywa w polsce wiele osob bierze zwolnienie a pracuje i dla tego kontrole sa nawet dla kobiet w ciazy wiec nie ma co sie stresowac mamusie

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

A w innych przypadkach ZUS uprzedza o wizycie?;) chyba nie. A nie kazde zwolnienie w ciazy oznacza, ze trzeba lezec. Powody moga byc bardzo rozne.

thgf3e3kb56d5n4q.png

atdcgu1ru4yleh7g.png

Od lekarza zalezy czy zwolnienie lezace czy nie. W przypadku zwolnien innych zus wzywa na komisje najczesciej. Przynajmniej ja sue z takimi sytuacjami spotkalam wsrod znajomych.

reklama
Co do zwolnień to dlatego w poprzedniej ciąży lekarka wypisywała mi zwolnienie na 2tyg - i to pomimo tego że powody były aż nadto (cholestaza i parę innych atrakcji). Podobno przy długich na raz lubią skontrolować.
Zrobiłam badania krwi i część wyników już mam - tarczyca i morfologia ok ale glukoza chyba za duża z tego co mówicie (choć wynik pokazuje normę) bo 5,45

Do góry