reklama
Ja się przyznam, że jak miałam mega silny ból głowy to wzięłam 1 tabletkę paracetamolu.. warto też pić dużo wody. Zimne okłady na głowę..Nikt nic na ból głowy nie zaradzi? Bo nie mam zawsze możliwości się kłaść do łóżka [emoji20]
Napisane na Lenovo TAB 2 A10-70L w aplikacji Forum BabyBoom
Ja w pierwszej ciąży miałam kontrole.. panie przyszły jak akurat wychodziłam ale l4 miałam chodzące i teraz też mam chodzące. Poprosiły mnie o dowód, podpisałam się na liście i to było tyle. Nawet o nic nie pytały.. ale nie wiem czy ta wizyta nie była spowodowana tym, że miałam l4 od jednego ginekologa, pózniej internisty a dopiero potem od mojej gin do końca już..A w innych przypadkach ZUS uprzedza o wizycie? chyba nie. A nie kazde zwolnienie w ciazy oznacza, ze trzeba lezec. Powody moga byc bardzo rozne.
może myśleli, że coś kombinuje
Napisane na iPhone w aplikacji forum BabyBoom
Viltutti
Fanka BB :)
Ja uważam że jeśli z ciążą wszystko jest ok to ZUS jak najbardziej powinien cofać takie zwolnienia. Bo kobiety które od początku ida na l4 bo mają taka ochotę działają na naszą niekorzyść bo w dużej mierze takie osoby pracują na to, że kobiety w wieku rozrodczym są niechętnie zatrudnianie. Sama wolałabym zatrudnić panią z wyklarowana sytuacja rodzinną albo faceta niż np świeża mężatka, w którą zainwestuje a ta np. Po 3 miesiącach pracy spierdzieli na 2 lata.Cześć dziewczyny [emoji6]
Ja już po wizycie. Maluch ma 5cm i wszystko z nim w porządku. Kamień z serca bo ja co wizytę jestem zestresowana..
U mnie jak co wizyta problem z ciśnieniem.. nie potrafię mierzyć w przychodni bo zawsze mam wysokie.. tłumaczyłam, że w poprzedniej ciąży też miałam i mierzyłam ciśnienie po prostu w domu przed wizyta i zawsze było ok ale mimo wszystko spędziłam pół godziny u położnej i 3 razy mi mierzyła...
Mam pytanie do dziewczyn będących na l4.. moja gin dała mi dziś zwolnienie ale powiedziała, że musi mnie uprzedzić, że ZUS lubi sprawdzać i dwóm pacjentkom cofnięto l4 i nie przyznano pieniędzy bo z ciążą było wszystko ok i nie było wskazań do zwolnienia. Ja dostałam ze względu na złe samopoczucie i kontrole ciśnienia ( mam zalecone mierzenie codziennie..) ale trochę mnie tym przestraszyła.. miałyście podobna sytuacje??
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Ja tez bralam paracetamol jest dla ciezarnych najbezpieczniejszy nie mozna przesadzac ale lekarz powiedzial mi ze jesli bardzo boli to nie ma powodu by sie meczycJa się przyznam, że jak miałam mega silny ból głowy to wzięłam 1 tabletkę paracetamolu.. warto też pić dużo wody. Zimne okłady na głowę..
Ja w pierwszej ciąży miałam kontrole.. panie przyszły jak akurat wychodziłam ale l4 miałam chodzące i teraz też mam chodzące. Poprosiły mnie o dowód, podpisałam się na liście i to było tyle. Nawet o nic nie pytały.. ale nie wiem czy ta wizyta nie była spowodowana tym, że miałam l4 od jednego ginekologa, pózniej internisty a dopiero potem od mojej gin do końca już..
może myśleli, że coś kombinuje
Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom
MegiKM
Ja uważam że jeśli z ciążą wszystko jest ok to ZUS jak najbardziej powinien cofać takie zwolnienia. Bo kobiety które od początku ida na l4 bo mają taka ochotę działają na naszą niekorzyść bo w dużej mierze takie osoby pracują na to, że kobiety w wieku rozrodczym są niechętnie zatrudnianie. Sama wolałabym zatrudnić panią z wyklarowana sytuacja rodzinną albo faceta niż np świeża mężatka, w którą zainwestuje a ta np. Po 3 miesiącach pracy spierdzieli na 2 lata.
Ja nie mam jakis mega przeciwwskazań. Wszytko jest dobrze, nie mam plamien itp.
Ale dojeżdżam do pracy ponad godzinę komunikacja miejska. Robi mi sie slabo w autobusie, chce mi sie wymiotować, mam mroczki przed oczami. Do tego mam mdlosci i wymioty, nie jakies uporczywe ale zdarza mi sie caly dzien wymiotowac. Prace mam lekka, ale nie moge jej wykonywać ze względu na ciaze. Mogę siedzieć na recepcji ale tylko 4 godziny bo tyle można przy komputerze. Ale czy ten komputer jest tak grozny?
Moim zdaniem jestem wsrod tych kobiet ktore nadają sie do pracy. Moi bliscy twierdza ze powinnam w domu zostac.
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Viltutti
Zmieniły się pprzepisy i ciężarówki mogą pracować do 8h przy kompieJa nie mam jakis mega przeciwwskazań. Wszytko jest dobrze, nie mam plamien itp.
Ale dojeżdżam do pracy ponad godzinę komunikacja miejska. Robi mi sie slabo w autobusie, chce mi sie wymiotować, mam mroczki przed oczami. Do tego mam mdlosci i wymioty, nie jakies uporczywe ale zdarza mi sie caly dzien wymiotowac. Prace mam lekka, ale nie moge jej wykonywać ze względu na ciaze. Mogę siedzieć na recepcji ale tylko 4 godziny bo tyle można przy komputerze. Ale czy ten komputer jest tak grozny?
Moim zdaniem jestem wsrod tych kobiet ktore nadają sie do pracy. Moi bliscy twierdza ze powinnam w domu zostac.
Nan90
Przepisy się zmieniły ostatnio. Wycofano zapis o max 4h przy komputerze na rzecz 10 min przerwy na każdą godzinę pracy przy komputerze. Wiem bo miałam całą pogadankę z HR u siebie w firmieJa nie mam jakis mega przeciwwskazań. Wszytko jest dobrze, nie mam plamien itp.
MegiKM
Przepisy się zmieniły ostatnio. Wycofano zapis o max 4h przy komputerze na rzecz 10 min przerwy na każdą godzinę pracy przy komputerze. Wiem bo miałam całą pogadankę z HR u siebie w firmie
Haha to dobrze ;p za tym to akurat jestem
Ja uważam że jeśli z ciążą wszystko jest ok to ZUS jak najbardziej powinien cofać takie zwolnienia. Bo kobiety które od początku ida na l4 bo mają taka ochotę działają na naszą niekorzyść bo w dużej mierze takie osoby pracują na to, że kobiety w wieku rozrodczym są niechętnie zatrudnianie. Sama wolałabym zatrudnić panią z wyklarowana sytuacja rodzinną albo faceta niż np świeża mężatka, w którą zainwestuje a ta np. Po 3 miesiącach pracy spierdzieli na 2 lata.
Ja to rozumiem ale prace mam stresująca ( sama jestem niestety osobą, która za bardzo się wszystkim przejmuje) i pewnie w pracy też nie raz ciśnienie szybowało wysoko. A to nie jest wskazanie do zostania w domu i wyluzowania trochę? Niektórzy pracodawcy wolą jak ciężarna idzie na l4 bo przyjmują na zastępstwo osobę, która na ten czas jest pewna. Z ciężarna nigdy nie ma gwarancji, że nagle coś się nie stanie i nie bedzie musiała zostać w domu, a wtedy pracodawca zostaje na lodzie..
reklama
tysia123
Uwazam ze jak nic nie dolega to l4 nie ma sensu. Zreszta jak dobrze sie czlowiek czuje to w domu zanudzic sie mozna. Pierwsza ciaze przepracowalam cala. W drugiej poszlam na l4 po wyladowaniu w szpitalu z zagrozeniem przedwczesnego porodu I dlugo lezalam. Do tego lozysko brzeznie przodujace. Teraz lekarz zapowiedzial ze do racy mam nie wracac. Juz byly plamienia I lekko odklejona kosmowka z jednej strony. Boje sie powtorki z rozrywki.