caltha
Fanka BB :)
Hmmm to zależy od Ciebie. W Pl chyba od 1:300 jest refundacja amniopunkcji, za granicą trzeba mieć jeszcze mniej czasem 1:100 traktują dopiero jako realne ryzyko ZD.Cześć dziewczyny jestem tu po raz pierwszy. Jestem po wynikach badań usg i testu pappa wynik na trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:682 A skorygowane 1:389. Pani genetyki od razu na wstępie zaproponowala test harmony za 2500 i miesiąc czekania na wynik. Jak wspomniałam że lekarz prowadzący odradza ta opcję tylko w razie podwyższonego ryzyka zrobić amniopunkcje to się Pani delikatnie zdziwiła i pytania a kto prowadzi a czy Pani wie że u Pani nie wskazane że to grozi poronieniem itd. A z badania usg nie mogą dopatrzeć sie kosci nosowej i to było powodem na dalsze badania. Zapisałam się wstępnie na amniopunkcje i ciągle jestem myślami czy to oby dobra decyzja. Boję się żeby się nic nie stało po nakluciu. Czy naprawdę nam aż takie ryzyko ZD?
Test harmony itp to też tylko statystyka, a diagnoza czyli 100% pewności czy jest czy nie ma daje amniopunkcja.
Czemu u Ciebie wg lekarza amniopunkcja nie jest wskazana? Bo?