reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

reklama
Ja tez nie mogę jeść mięsa... robie obiad ale go nie umiem zjeść... prenatalne mam 8 listopada. A dlaczego tak długo musisz czekać?

Bo na prenatalne to chyba ida kobiety kolo 30tki tak? A na usg u mokego gin dobrze nie widac.. Ja nawet nie wiem bo kazda z was idzie na pappa badz prenatalne ale to od wieku zalezy tak?

Dziewczyny, przydarzyła mi się dzisiaj taka sytuacja. Po zajęciach z dziećmi wsiadłam do auta i strasznie rozbolała mnie głowa, jak już daaaawno nie bolała. Miałam też problemy ze wzrokiem. Jak wróciłam do domu, głowa bolała dalej, ale już widziałam normalnie. Wtedy zaczęła mi drętwieć prawa ręka. Czułam jakby nie była moja. I tak przez 15 min. Po tym czasie minęło, ale zaczął mi drętwieć język. Po kilku minutach minęło razem z bólem głowy. Nie mam pojęcia co o tym myśleć i czy się martwić i lecieć do lekarza czy odpuścić... Może któraś z was się z czymś podobnym spotkała...?

oar8csqv8p6zj994.png

Dziewczyny, przydarzyła mi się dzisiaj taka sytuacja. Po zajęciach z dziećmi wsiadłam do auta i strasznie rozbolała mnie głowa, jak już daaaawno nie bolała. Miałam też problemy ze wzrokiem. Jak wróciłam do domu, głowa bolała dalej, ale już widziałam normalnie. Wtedy zaczęła mi drętwieć prawa ręka. Czułam jakby nie była moja. I tak przez 15 min. Po tym czasie minęło, ale zaczął mi drętwieć język. Po kilku minutach minęło razem z bólem głowy. Nie mam pojęcia co o tym myśleć i czy się martwić i lecieć do lekarza czy odpuścić... Może któraś z was się z czymś podobnym spotkała...?

oar8csqv8p6zj994.png
Nic takiego sobie nie przypominam..a kiedy masz najbliższa wizytę u lekarza? Tyle zmian w nas zachodzi, ze chyba różne rzeczy mogą mieć miejsce, ale chyba warto by było skonsultować to z lekarzem

Nic takiego sobie nie przypominam..a kiedy masz najbliższa wizytę u lekarza? Tyle zmian w nas zachodzi, ze chyba różne rzeczy mogą mieć miejsce, ale chyba warto by było skonsultować to z lekarzem
Najbliższą wizytę u gina mam 2.11, ale zastanawiam się czy nie iść do zwykłego lekarza po jakieś skierowanie na badania...

oar8csqv8p6zj994.png

Najbliższą wizytę u gina mam 2.11, ale zastanawiam się czy nie iść do zwykłego lekarza po jakieś skierowanie na badania...

oar8csqv8p6zj994.png
To jeszcze troche czasu. Nie ma co panikować to pewne:) albo poobserwuj czy takie coś jeszcze Ci sie przydarzy albo dla świetego spokoju idź nawet do rodzinnej lekarz, czy moze telefon do ginekologa, położnej?

Bo na prenatalne to chyba ida kobiety kolo 30tki tak? A na usg u mokego gin dobrze nie widac.. Ja nawet nie wiem bo kazda z was idzie na pappa badz prenatalne ale to od wieku zalezy tak?
Samo usg robi chyba każda z nas. To teraz standard ze robi się to badanie przeziernosci karkowej. Żeby sprawdzić ryzyko wystąpienia wad.

Tak w ogóle dzień dobry.
Ja dziś na badania znów...

Na usg + test pappa i ocene ryzyka w ramach nfz ida kobiety po 35 r.z lub te, ktore maja jakies inne przeslanki ku temu - np juz byly w ciazy z dzieckiem z wada genetyczna. Kazda inna odplatnie tez moze zrobic takie badania, jak chce;)
Na samo usg tzw genetyczne lekarze kieruja raczej wszystkie ciezarne lub tez sami robia tego typu badanie, jesli maja odpowiedni sprzet w gabinecie.
Podobnie jest pozniej z usg polowkowym.

thgf3e3kb56d5n4q.png

atdcgu1ru4yleh7g.png

reklama
Uważa się, że każda kobieta powinna je zrobić. Nawet był projekt by od stycznia 2017 były refundowane każdej kobiecie, ale się światopogląd u góry zmienił. Na refundację należy się w określonych przypadkach i jednym z nich jest wiek, to najczęstsze wskazanie choć nie najważniejsze. Tak na prawdę powinna je robić każda (przynajmniej USG) bo odsetek dzieci urodzonych z ZD czy innymi zespołami jest większy u kobiet młodych- po prostu rodzi dużo więcej kobiet przed 35rż, mimo że jest dodatnia korelacja między ryzykiem ZD a starszym wiekiem kobiety.
Ja 4lata temu robiłam- wyszło mi podwyższone ryzyko IUGR i preeklampsji, od razu dostałam leki, które miały obniżyć to ryzyko i obniżyły, choć nie wyzerowały- także ja polecam każdej.

Do góry