reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Głupie pytanie, ale co tam, babie w ciąży wolno :D
a jak to jest po prenatalnych? w sensie dostaje się jakieś wyniki takie w miarę czytelne dla pacjenta? czy potem się umawia na wizytę do tego ginekologa żeby to jakoś objaśnił? czy przy USG na bieżąco mówi?
[ja mam tak, że 6.11 mam badania krwi i USG (tam gdzie ja chodzę samo usg kosztuje 300, pakiet 390, więc stwierdziłam, że biorę wszystko) i na wyniki krwi czeka się do 10 dni roboczych....]
Mówi na bieżąco, masz wydruk zdjęć i opis parametrów wszystkich razem z wyliczonym ryzykiem wad genetycznych

reklama
Wtedy nie robiłam pappy, także wszystko na podstawie wywiadu i USG wyliczone

Załączniki

• IMG_20171012_092815.jpg
    IMG_20171012_092815.jpg
    129 KB · Wyświetleń: 68
Tak, to podkreślone to duże prawdopodobieństwo, że się wydarzy.
Zwróćcie uwagę, że tu wyliczają nie tylko ryzyko ZD itp wad, ale też ryzyko porodu przedwczesnego samoistnego, rzucawki i stanu przedrzucawkowego, IUGR (hipotrofii). A temu można zapobiec lub zminimalizować skutki, gdy się wdroży wcześniej profilaktykę, częściej jest ciąża monitorowana.
A to wyliczyć nie da rady przy zwykłym USG, bo do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt i program komputerowy.
Mi wyszło podwyższone ryzyko IUGR i preeklampsji czyli stanu przedrzucawkowego. Od razu dostałam acard 150mg i dzięki temu córka urodziła się z IUGR, ale nie jakimś strasznym (tylko 3tyg do tyłu) i stan przedrzucawkowy pojawił się dosyć późno.

reklama
Jestem w trakcie 13 tygodnia z USG a z miesiaczki w trakcie 12tc. Wieczorem po wizycie wszystko opisze i dam znac co i jak;)

To Ty jesteś kwietniówką chyba?

U mnie samopoczucie średnie, po wczorajszej wiadomości, całą noc śniły mi się koszmary z ciążą i noworodkami w tle. Chyba przyspieszę usg prenatalne.

Rano nie mam mdłości i czuję się dobrze, schody zaczynają się po południu.

Do góry