reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

@MB91 ważne, że zauważono i że od razu lekarz wszystko sprawdził. I oby prowadzący już dokładnie monitorował ciążę. Mam na grupie trochę mam hipotrofików z tą patologią pępowiny. Wszystkie zdrowe i szybko nadrabiają mniejsze rozmiary urodzeniowe. Ale Tobie życzę, by ciąża i dziecko były po prostu zdrowe.

reklama
@MB91 ważne, że zauważono i że od razu lekarz wszystko sprawdził. I oby prowadzący już dokładnie monitorował ciążę. Mam na grupie trochę mam hipotrofików z tą patologią pępowiny. Wszystkie zdrowe i szybko nadrabiają mniejsze rozmiary urodzeniowe. Ale Tobie życzę, by ciąża i dziecko były po prostu zdrowe.
Ja to w temacie hipotrofii jestem totalnie zielona. Te dzieci rodzą się dużo mniejsze niż w normalnych przypadkach? Dziękuje za słowa otuchy - fajnie, że mimo dwóch lat dalej jesteście i potraficie wesprzeć 😉

Ja to w temacie hipotrofii jestem totalnie zielona. Te dzieci rodzą się dużo mniejsze niż w normalnych przypadkach? Dziękuje za słowa otuchy - fajnie, że mimo dwóch lat dalej jesteście i potraficie wesprzeć 😉
Różnie bywa. Plus wcześniactwo się może zdarzyć. Także rozpiętość wagowa bywa różna. W hipotrofii tak naprawdę najważniejsze jak bardzo mniejsze dziecko się rodzi niż powinno. Np. mamy na grupie dzieci urodzone w 29tc z wagą 900g zamiast 1000g a także dzieci które w 38tc zamiast 2700g ważą 1400g i te drugie ma gorzej z rośnięciem, bo ma większe zahamowanie rozwoju płodu niż ten skrajny wcześniak.
Na razie nie czytaj nic, po prostu pilnuj lekarza, żeby Cię dobrze monitorował, a jak się będzie coś działo (odpukać) to pisz, będziemy podpowiadać.
Na pocieszenie mam na grupie dziewczynkę 480g urodzona i jedyny jej problem to lekka wada wzroku i serca, ale nie wymaga specjalnego leczenia a jest już w wieku szkolnym i radzi sobie super.

Różnie bywa. Plus wcześniactwo się może zdarzyć. Także rozpiętość wagowa bywa różna. W hipotrofii tak naprawdę najważniejsze jak bardzo mniejsze dziecko się rodzi niż powinno. Np. mamy na grupie dzieci urodzone w 29tc z wagą 900g zamiast 1000g a także dzieci które w 38tc zamiast 2700g ważą 1400g i te drugie ma gorzej z rośnięciem, bo ma większe zahamowanie rozwoju płodu niż ten skrajny wcześniak.
Na razie nie czytaj nic, po prostu pilnuj lekarza, żeby Cię dobrze monitorował, a jak się będzie coś działo (odpukać) to pisz, będziemy podpowiadać.
Na pocieszenie mam na grupie dziewczynkę 480g urodzona i jedyny jej problem to lekka wada wzroku i serca, ale nie wymaga specjalnego leczenia a jest już w wieku szkolnym i radzi sobie super.
Dziękuje. Tak właśnie kojarzyłam, że ktoś był w temacie z hipotrofii w majowych 2018 😉 Nie pozostaje mi nic innego jak o siebie dbać i czekać od badania do badania.

Nie wiem narazie czeka ich operacja malutkiej, która urodzi się w lutym. Ale wiem, że na prenatalnych już tą wadę zauważyli więc pewnie u Ciebie będzie wszystko dobrze jeśli nie stwierdził lekarz żadnych nieprawidłowości. Trzymam kciuki i całuję [emoji8]
@Agunia93 mam wynik - ale nic mi nie mówi jeszcze. Muszę umówić się na wizytę i podjechać do gina by mi przeliczył. Wklejam niżej - może Wy potraficie coś wywnioskować [emoji2370]
Współczuje [emoji46] Poważna ta wada serduszka? [emoji37][emoji22] Ja na usg teraz genetycznym miałam już sprawdzane wszystkie narządy łącznie z komorami serca i na tym etapie żadnych nieprawidłowości u synka nie stwierdzono; zdziwiłam się nawet, że już to wszystko sprawdza, ale lekarz po prostu zobaczył, że jest SUA i stwierdził, że sprawdzi wszystko co może. Z tego co wiem o ile na etapie wczesnej ciąży nie wydarzą się żadne wady, potem jest ok - więc tego się trzymam z całych sił, że będzie dobrze.. [emoji6]

Nie wiem narazie czeka ich operacja malutkiej, która urodzi się w lutym. Ale wiem, że na prenatalnych już tą wadę zauważyli więc pewnie u Ciebie będzie wszystko dobrze jeśli nie stwierdził lekarz żadnych nieprawidłowości. Trzymam kciuki i całuję [emoji8]
Zobaczymy - liczę na to, że właśnie tak będzie. 🙂 Co do wad - mam nadzieje, że na połówkowych również wyjdzie wszystko ok - bo wtedy przecież robią takie mega dokładne pomiary. Byleby do 8 stycznia 😋

fajne. moja dostanie pulę 800zl bo u mnie wolą dać pieniądze i mam sama sobie prezent wymyśleć. Jest czym porządzić ale pomysłu brak. Kupiłam tylko układankę piramidkę z smily play z kulkami.

reklama
fajne. moja dostanie pulę 800zl bo u mnie wolą dać pieniądze i mam sama sobie prezent wymyśleć. Jest czym porządzić ale pomysłu brak. Kupiłam tylko układankę piramidkę z smily play z kulkami.
Krzysiek uwielbia bawić się kuchenką. Fajna jest w Lidlu i w Ikea. Kocha też Em domek dla lalek.
I polecam zabawki FAT Brain toys oraz b.toysa może puky wusch - rowerek biegowy 4kolowy- Krzysiek śmiga od 3mcy

Do góry