reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Hejka.
My walczymy z pierwszą infekcją starsza przyniosła katar zaraziła mnie a ja młodą. Nie obyło się bez antybiotyku bo już do uszka spływało. Dwie doby chodziłam jak ząbi bo nie mogła spać przez ten katar i ją ciągle wybudzał. zapchany nosek. Dzisiaj od północy jest już w miarę ok.
@kjsko muszę też zacząć się orientować jak to jest z tym żywieniem bo nie pamiętam już. Coś kojarzę że do każdego warzywka tłuszcz trzeba było dawać(chodzi o kwasy omega).
Zdam się chyba na słoiczki na początku bo ile takie maleństwo zje na początku. Koleżanka swojemu 6m-cznemu podała przez siebie zrobione i ewidentnie brzuszek go bolał i nie wie co źle zrobiła.

reklama
Mój maluch jest z tych starszych tutaj bo 20.09 kończy 5 miesięcy a drzemki nadal po max 30 minut, nadal je co 2,5 max 3h i w nocy wstaje. Chodzi spać o 20:00. O 22:30/23 daje mu mleko i pózniej około 3 i 6 także nocy nie prześpi.. a co do rozszerzania diety to zaczęłam w sobotę od marchewki, wczoraj dynie i ewidentnie jest jeszcze niegotowy bo zjadł łącznie moze 1 łyżeczkę strasznie się przy tym krzywił a ostatnio nawet denerwował także chyba muszę na jakiś czas odpuścić..

U nas maly wstaje co 2/3h nadal jak noworodek. W dzien tez nadal spi jak noworodek . waży 3320g. Maly dostaje bulion z wywaru z warzyw z dodakiem kurczaka kleiku,glukozy oliwy . ale Oczywiście mleczko tez dostaje.7×40ml i 3×40ml bulionu.. W wtorek bedziemy miec kontrole u profesora i tam nam znowu cos wprowadza moze jarzynki. Zeby maly tyl oby.. Ehh zeby.
A na zabkowanie cos stosujecie?. Jakies masci,gryzaki?? Moze wasze palce pomoga? Zeby dzieciaczki gryzly albo masaz dziaselek? Moja maly o dziwo wklada cale dlonie do budzi. I sie zlosci ale czy mu zabki ida tego nie wiem. Bo jednak jest troche do tylu.. Fizjoterapeuta okreslil jego wiek na 4tygodnie.. A ma 3.5miesiąca

@kjsko mam kilka słoiczkow swoich zrobionych, ale myślałam ugotować marchewke na parze, zblendować i dać małej. Jeśli jej posmakuje to będę dawać te co zrobiłam. Muszę jeszcze jej zrobić pieczoną dynie z ziemniaczkami i dac do słoiczkow. Ale będę też jej kupować z Hippa, Gerbera.
Dziewczyny Wasze maluszki śpią z Wami czy w łóżeczku? Moja spała 3 razy, ale cała noc się wierciła i wzięliśmy ja z powrotem do siebie :/

Mój ma kilka drzemek w ciągu dnia po ma 40 min.czesto ok 20 min.w nocy śpi długo od 19:00-6:00 z min.3 pobudkami na mleko. Powiem Wam że mam dość karmienia piersią.co chwilę mnie coś łapie. W ciągu 2 miesiecy miałam 3 zatory i jedno zapalenie piersi z gorączką 39st. Nie wiem co robię źle,bo pierwsze 2 miesiące nie miałam żadnych problemów prócz zawału w pierwszych dniach z którym lepiej sobie poradziłem niż teraz. Także chyba nie chodzi o przystawianie źle do piersi :( do tego jedna piers jest większa od drugiej nawet po oproznieniu (chyba) bo nie wiem na ile mały ja oproznia. Marzy mi się wprowadzenie już słoików i zmniejszenie laktacji A też się boję że będą jeszcze większe z tym kłopoty bo mleka ciągle będzie za dużo. Myślę że albo g9 jest właśnie za dużo albo za gęste??
Ja zacznę od warzyw ( pierwsza marchewka, ziemniak,dynia) słoiczki. Dostępu do sprawdzonych eko nie mam więc to chyba najlepsza opcja.tylko jak mały ciągle leży to nie wiem jak będę go karmić...Na myśl przychodzi mi nosidełko.
Jutro mamy neurologa, ostatnio badania krwi, worek kardiologa. Dużo badań ostatnio.zobaczymy..
Jetka jesteś wielka!! Podziwiam zawsze takie osoby silne,wytrwale i oddane! Dajesz małemu cały świat!:))
U nas tez histeria w momencie wkladania małego do wózka, nawet jak jest polspiacy wyczuje gondole i dostaje szału. Myślę o przeniesieniu do spacerówki Ale ciągle boję się o jego kręgosłup.niby składana na płasko Ale to zawsze jest kat jednak. No a już wyrósł z gondoli więc chyba nie mam wyjścia. 8,7 kg i długi na całości.
Aa ja od miesiąca już śpię z małym w łóżku. W łóżeczku się denerwowal jak w wózku więc dałam za wygraną i sobie śpimy

Moj maly spi ze mna gdyz mojego i starszaka wygnalam na gore do domu bo oski budzi starszaka i starszakowi ciezko wstac do przedszkola a w dodatku moj damian zlapal angine.. Ehh.więc mamy cale lozko dla siebie. I jest mi wygodniej go karmić bo jednak co 2h je.. Nawet na spaniu mu daje.ale reszte bede go uczyc w łóżeczku lub kolysce . w dzien spi raz tu raz tam:)

@Jetkaa z załatwianiem rehabilitacji zawsze jest problem. Mi z córką wyznaczyli termin za pół roku. Musiałam zacząć prywatnie, bo mając 5mcy była wiotka jak szmacianka, głowy nie trzymała sztywno ani na brzuchu ani na rękach. Nawet porażenie mózgowe podejrzewali. Na pocieszenie po mcu rehabilitacji dużo nadrobiła a po 3mcach weszła w normę rozwojową. Trzymam za Was kciuki.
Poczytaj lub spytaj w szpitalu (powinni wiedzieć lub mieć pracownika socjalnego zorientowanego) o orzeczeniu o niepełnosprawności, wwr to Wam dużo pomoże i finansowo i Oskiemu więcej godzin będzie się należało. O ustawie za życiem poczytaj- też Wam pomoże, a chyba pasujecie do jej założeń. Im więcej rehabilitacji, tym lepiej dla niego, a po co macie płacić i czekać, gdy możecie mieć szybciej, więcej i za darmo. Sporo można uzyskać, tylko trzeba wiedzieć. W mops też się powinni znać na tym.
Oby tył jeszcze ładnie i mogl zejsc z sondy. Emilka podobnie ważyła, ale jadła sama. Wam też będzie to w końcu dane- zobaczysz.

Ja z rozszerzaniem czekam do 6mca, ale chciałabym żeby siedział już, więc może dłużej. Będę mieszanie karmiła- trochę do ręki, trochę łyżka. Krzysiek 6.09 skończył 4mce i ma 7790g. Też wyrasta z gondoli niestety, myślałam że będzie mały jak córka. Zęby prześwitują od miesiąca, ale jeszcze się nie przebiły. Wszystko do buzi pcha, ładnie chwyta gryzaki i obraca się na boki, z maty ucieka i ciągle się smieje. Uwielbia z wzajemnością siostrę.

Załączniki

• IMG_20180905_205730.jpg
    IMG_20180905_205730.jpg
    92,8 KB · Wyświetleń: 191
Mój śpi w łóżeczku. Wstaję na kp, czasem 2razy czasem 15. Córka spała na mnie, potem z nami. Ma 4lata, od maja śpi u siebie, a i tak prawie każdej nocy przychodzi do nas.

reklama
  • Hej kobietki moja córeczka na noc idzie spać tak ok 21 i czasami budzi się z dwa razy na jedzonko , a czasami obudzi się o 6 rano. Cycuje zasypia o 8 i spi do 10 np a później ma tak z cztery drzemki po 20-30 min.W nocy śpi z nami .Chłopaki też z nami spali . - ▶ Jsetkaa ja mam w rodzinie dwójkę chorych dzieci jedno jest wcześniakiem i ma bardzo dużo problemów z tym związanych a druge ma autyzm .Z tego co wiem ich rodzice należą do fundacji takiej w naszym mieście działającej i te dzieciaczki mają tam rehabilitację i różne zajęcia .I w tej fundacji mają konta na które przekazywane są pieniądze z jednego % , za te pieniądze mają np. dodatkową rehabilitację wiem że pisali też do fundacji typu Polsat i TVN .

Ostatnia edycja:
Do góry