reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Wiecie co ... Tak jak czytam to na serio wszystko jest sprawą indywidualną ... Nasze opinie są bardzo skrajne :) ... Ja np cewnika (zakładania i ściągania) wcale nie czułam nawet nie pamiętam kiedy to było robione bo wogole mnie to nie obeszło ... Za to badanie wód płodowych ... Rety ... Chciałabym żeby to nie było konieczne tym razem :/ ból niesamowity i taka znieczulica personelu ... Ech ... Ja rodziłam o 3rano więc do 10 do odwiedzin po prostu spalam a było mi tak zimno że nie mogłam wytrzymać i aż dreszczy dostałam pomimo 3 koców ... (Faktycznie nie można podnosić głowy przez ten czas i się zastosowałam więc bólu głowy nie było) pionizacja jeszcze w ten sam dzień chyba po 12h od cc ... Bolało tzn tak ciągnęło brzuch ale do zniesienia ... Później przeciwbólowe domięśniowo Ketonal (sam zastrzyk tak bolesny że poprosiłam mamę o Ketonal w tabletkach żeby mnie już nie kłuli) no i z dnia na dzień coraz lepiej ... Przy wypisie na piechotę z synkiem wracałam do domu i na 4pietro po schodach ... Nie było źle ... A po 2ch tygodniach czułam sie jakbym nigdy nie rodziła.

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

Do pozazdroszczenia:) Ja długo dochodziłam do siebie po cc... Mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej. Jeszcze tydzień.temu mała miała ułożenie.miednicowe:oops: a to już 31 tc..

reklama
A używacie konkretnych balsamow na rozstępy? Bo ja używam zwykły balsam z nivea. Może to za mało??

Napisane na WAS-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam z ziaja. Ale rozstepy to kwestia indywidualna kobiet. Jedna je ma, pomimo używania maści, a druga nie używa i ich nie ma. Tak to już bywa. W pierwszej ciąży miałam rozstępy, ale po jakimś czasie stały się mało widoczne. Głowa do góry ;)

Ja kupiłam ręczny laktator Avent ... Nie wiem czy dobry czy zły bo poprzednio też miałam ręczny ale jakiś inny - pożyczony od kuzynki ... I karmiłam tylko 3 miesiące więc nie widzę sensu kupować elektrycznego (zwłaszcza że mnie denerwuje buczenie, które słyszałam jak kuzynka i koleżanka ściągały elektrycznym) a wiem że ze ściąganiem pomoże mi mąż gdybym miała problem, ale nie mieć żadnego sobie nie wyobrażam ... Nie można dopuścić do zastoju mleka bo będzie katastrofa ... Co do katarka to mam taki na baterie i jest jak dla mnie super ... Co prawda pierwszy katar synek dostał jak miał 10miesiecy (przyniósł ze żłobka) a teraz myślę że niestety będzie szybciej bo synek może zarażać maluszka. Teraz synek ładnie wydmuchuje nosek więc taki sprzęt nie jest potrzebny. Mam sprzęt który kupiłam a nie używam - podgrzewacz do butelek. U mnie się nie sprawdził ale jak ktoś chce mogę odsprzedać (użyty dwa razy, chyba firmy Philips) bo jak się mieszka w domku to ponoć fajny sprzęt żeby do kuchni nie latac (ja w małym mieszkaniu nie widzę dla niego miejsca). ;)

Ja używałam balsamu palmers i oleju kokosowego a rozstepy i tak powstały więc przestałam czegokolwiek używać

w57vdqk38htkkpep.png

Ja w pierwszej ciąży używałam bio oil wyszedł mi jeden rozstep nad pepkiem w drugiej ciąży też bio oil doszły mi kolejne ze 3 rozstepy też nad pepkiem a teraz w trzeciej wychodzi na to że narazie nie mam zobaczymy jeszcze 7 tygodni wszystko może się zmienić trochę mnie swędzi skóra na brzuchu więc wszystko jest możliwe na piersiach nigdy nie miałam bo mam małe piersi nawet w ciąży szału nie ma jakieś B może malutkie C :wink:

A jeszcze co do aspiratorow że niby katarek za mocny, że podrażnia śluzówkę..... Raz to i tak używamy wody morskiej i nawilżany nosek. A dwa że dokładne odciąganie glutow z nosa to podstawa. Jak tego nie zrobimy katar zacieknie albo niżej i mamy gotowe zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, albo zacieknie na ucho i gotowe zapalenie ucha które ciężko się leczy i lubi wracać. Jak mam do wyboru wysuszenie, podrażnienie śluzówki albo wycieczkę w środku nocy na sor z dzieckiem wyjącym z powodu bólu ucha bo przeciwbólowe nie działają to wolę to pierwsze.

Melduję się po wizycie, z dzidzia wszystko ok waży 1.5kg, gin sprawdzil pessar i szyjke i stwierdził że narazie wszystko ok muszę znowu zrobić crp bo za bardzo wynik mi skacze i mozliwe ze bedzie potrzebny antybiotyk ale narazie mam wybrac dopochwowo jakiś lek i po swietach powtorzyc wynik. Wogole to jestem zdziwiona bo moj gin wcale nie był za założeniem pessara u mnie ale akurat byl na urlopie i kto inny podjął decyzje a teraz stwierdził że bardzo obawia się jakiejś infekcji( przy pessarach to bardzo częste) która może być dla dziecka groźna i nawet zakończyć ciąże:(
@Brzuszkowa ja zamawiam w doz ale mam dostawę do apteki i narazie to w wiekszosci leki( w zwykłej aptece duphaston kosztuje ok.40zl a tam 28zl dzisiaj lekarz przepisał mi 3op wiec jest roznica). Przy pierwszej córce mialam lovele do prania i teraz też kupilam.
@Gosiaczek1202 super że wkoncu do domku idziesz teraz dużo odpoczywaj.
@Brzuszkowa to nie ciekawie z tym chlopcem mnie przeraża ze tak male dzieci potrafią tak strasznie sie zachowywać przecież to się skądś wynosi nie każdy jest idealny ale rodzice nie widzą jak ich syn się zachowuje, może twoja córcia źle się czuła na tle psychicznym bo niechciala znów z nim jechac autobusem.
@nknatalia dobrze że wszystko ok u ciebie, odpoczywaj.
@Blondynka1988 spory synuś ci rośnie;) chyba miałyśmy wizyte w podobnym czasie ja o 16.00
@kamilaasami dokładnie u każdego co innego się sprawdza mi podgrzwacz do butelek bardzo sie sprawdził i dlugo uzywalam i tylko dlatego ze w domku mieszkamy kuchnia na dole pokoje u góry i w nocy nie musialam nie potrzebnie biegać po mleko.

hahaaha ja mam to samo :D jak nie jestem aktywna przez chwilę to aż mi się wątki mieszają:D

Czyli jednak tak jak sądziłam to indywidualna sprawa jeśli chodzi o CC. Zobaczymy jak będzie u mnie, zdam Wam potem relacje jak już się ogarnę :)

To że katarek "wysysa mózg" to chyba najwieksza brednia jaką usłyszałam ale duzo osob o tym mowi - zabawne!

A tej wody morskiej uzywalyscie do noska ? Zadam pewnie głupie pytanie :p... ale po czym wiedziałyscie kiedy i jak odsysać gile z nosa takiemu malenstwu ??

Powiem Wam szczerze, nie mam zadnego doswiadczenie w kwestii dzieci.. wiec w moim przypadku bedzie to skok na gleboką wodę. Czytam sobie rozne poradniki.. ale to tylko teoria, w praktyce wszystko wygląda inaczej :D Az sie prosi o jakiś demotywator macierzynstwo "oczekiwania" vs "rzeczywistość"

reklama
Ja mam aspirator nosfrida z wymiennyni filtranu po kazdym uzyciu wyparzalan go dokladnie i byl super, uzywalam jak slyszalam ze mala jakos inaczej przez nosek oddycha ale wczesniej psikalam albo sola morska albo woda morska i dopiero po chwili odciagalam, a raczej maz bo sprawniej i szybciej mu to szlo.

Moja cc 15.30 o 5 rano pobudka pionizacja z pomoca pielegniarki przeszlam do nowej sali, prysznic i motywacja ze jak sprawnie sie uwine to dzidzius juz do mnie jedzie i juz zostsnie. Godz po porodzie dostalam mała i bylam z nia sama do 10.30 moze bylam nieswiadoma zeby zbytnio nie ruszac glowa, albo wlasnie za pozno dostalam leki przeciwbolowe,ale tu dzidzi na rekach, tu piersze proby karmienia , tu bliscy dzwonia o fotki i relacje, tu ja unieruchomiona, sama w sali, od 24 czulam okropny bol jak znieczulenie schodzilo nie przespalam ani godziny a przeciwbolowe nic nie dawaly, chyba trzy rozne dostalam,ale kiedy bylam juz z mala o bolach zapominalam a i maz potem byl do pomocy przez dzien.
A z innej beczki raczej nie wierze we wszystkie te przesady w ciazy tego nie jedz bo maly bedzie niec kolki, nie pierz w proszkach dla doroslych bo gwarantowana alergia itp. Kilka razy sie przekonalam ze to warte naszego stresu bo maluszek musi miec jakas swoja bariere ochronna i walczyc poznac dobre i zle bakterie by lepiej funkcjonowac, poki co moja starsza dobrze znosila zmiaby plynow, pokarmow, pieluszek zobaczymy teraz kszde dziecko jest inne.

Dziewczyny wizytujace dzis gratulacje, dobrze ze wszystko ok, niech rosna dzidzie lepsze wieksze niz za małe:), ostatnie nasze chwile ba podgladanie ich na monitorach i domyslanie sie do kogo sa podobne:)i juz nie dlugo bedziemy sie tulic bez konca

Do góry