reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

SJOKOLADE

Sambucol można podawać nawet niemowlętom. To jest roślina - czarny bez i nie robią badań na kobietach w ciąży, dlatego nikt się nie podpisze pod niczym, ze bez konsultacji lekarza kobieta w ciąży coś może. Może za zaleceniem dostać antybiotyk, to czarny bez bez konsultacji tez nie zaszkodzi... A sambucol można sobie i łagodniejszy wziąć, forte jak ktoś strachliwy.
Kwestia ilości extraktu w extrakcie :cool2:
Skład

Syrop glukozowy, woda oczyszczona, ekstrakt z owoców czarnego bzu, witamina C (kwas L-askorbinowy), witamina D (cholekalcyferol), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), beta-karoten, glukonian cynku, kwas foliowy, siarczan miedzi, selenian sodu, aromat malinowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancja konserwująca: sorbinian potasu.

Wartość odżywcza (10 ml):
ekstrakt z owoców czarnego bzu 3,8 g, witamina C 150, witamina D 10µg, witamina B6 1,4 mg, cynk 15 mg, beta-karoten 0,5 mg, kwas foliowy 200 µg, miedź 1 mg, selen 100 µg.

Poczytaj na opakowaniach ziółek co piszę o ciąży - mięta, biała morwa, rumianek, itd :ninja2: nie świrujmy
przykłady :biggrin2:
1. Rumianek Herbapol- „Ostrzeżenia i środki ostrożności: Nie zaleca się przyjmowania w trakcie ciąży i karmienia piersią.”
Link do: Fix Rumianek, (Herbapol Lublin), 1,5 g, 30 szt - Portal Dbam o Zdrowie

2. Mięta Herbapol- „Ostrzeżenia i środki ostrożności: nie stosować u dzieci do lat 4.”
Link do: Fix Mięta, (Herbapol Lublin), 2 g, 30 szt - Portal Dbam o Zdrowie
3. Szałwia Herbapol – „Ostrzeżenia i środki ostrożności :Nie należy stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.”
Link do: Fix Szałwia, (Herbapol Lublin), 1,2 g, 30 szt - Portal Dbam o Zdrowie

4. Koper włoski Herbapol – „Ostrzeżenia i środki ostrożności
Nie należy stosować systematycznie dłużej niż 2 tygodnie. Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią."
Link do: Koper włoski fix , 2 g, 30 szt. (Herbapol Lublin) - Portal Dbam o Zdrowie

5. Morwa biała - "Nie zaleca się stosować w okresie ciąży i laktacji."
Link do: Liść Morwy Białej - 20x2g herbatka - stabilizuje poziom cukru we krwi / Morwa Biała - Zdrowa Polka

No i co teraz zrobić z herbatką koperkową, które mamusie karmiące kupują sobie lub dziecku? Ano oczekiwać "zalecenia lekarza" rozumiem:cool2:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Nie tyle zioło, o roślina. Czarny Bez. Dla mnie też bez różnicy, bo zioło to roślina, ale ponoć jakaś jest... w kazdym razie natura.

A zioła przytoczyłam powyżej, Rozchodzi się zawsze o kasę- nie ma badań, nie ma certyfikatu. A na kobietach w ciąży to nie wiem za jaką kasę Herbapol miałby testować rumianek. Żadna nie chce w ciąży dać się testować, a odpowiedzialność prawna podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą w razie co jest.

I jednego jestem pewna- mniej szkody wyrządzi sambucol czy szałwia niż panadol w ciąży zapodany... Ale jak ktoś chce chemię to oczywiście, Pan dr przepisze też .

Witam z rana :-)

Jej juz widzę, ze coraz więcej z nas juz 3 z przodu moze sie dumnie pochwalić, mi we wtorek 3 wskoczy :-)

Jej jak pomyślę, ze do pracy jeszcze tylko dziś, jutro i w poniedziałek to az mi tak dziwnie.. Zwłaszcza jak co rusz słyszę w pracy "jak my bez Ciebie damy rade", "co będziesz w domu robic, zostan z nami" itp to tym bardziej mi ciężko.. moze człowiek glupi i nie umie korzystać z dobrodziejstw jakim jest zwolnienie, ale fakt faktem będzie mi przykro, przynajmniej na początku.

Moja mała tak sie wczoraj wiercila, ze zasnąć nie moglam, ale dzięki temu chociaż nadrobilam zaległości na forum :-D

Co do tematu szczepień to ja nadal nie wiem co robić, ale sądzę ze na te podstawowe zaszczepie...mam wrażenie, ze gorszym złem jest nieszczepienie wcale, tylko tak jak 13x13 wspomniała, trzeba zwrócić uwage, zeby dziecko bylo całkowicie zdrowe.

Bry paniom! Ale padłam zmęczona wczoraj spać. Itucha, stałam w okropnym korku! A ty jak, bez problemu dotarłaś?

Obudziłam się dzisiaj i złapał mnie przeokrutny skurcz łydki ;( muszę do apteki skoczyć po witaminy, bo mi się skończyły. I ten syrop również ;)

Mój mały chyba też nie miał za wiele siły. Teraz kopnął bo na plecy się połóżyłam

Cześć Laski:-) :)
Zaczął mi się "ciężki" dosłownie bo wagowo czas. Zasnąć ciężko.
Z dobrych wiadomości mogę się podzielić doświadczeniem zdobytym przy łykaniu potasu, że skurcze ustały, ale załadowałam nie Aspargin jak Pani dr kazała, tylko taki SR - o przedłużonym działaniu no i jest good!

Co do wicia gniazda, to sprzątać jestem chętna bardzo, choć teraz zaczynam sapać nad wszystkim, natomiast zakupy dla dziecka już mnie mulą psychicznie. Cieszę się, że wyprawka jest, decyzja o wózku, łóżeczku, wanience podjęta, bo na tym etapie nie mam już ochoty ani siły. Karuzelę nad łóżeczko kupię chyba przez allego po porodzie, bo nie jestem w stanie nic.
Nie wiem jak ten marzec przeżyję, ale zaczynam się zastanawiać czy nie urodzę w 37... taki czuje ciężki brzuch napierający na "dół". Nie ma szans żebym do maja dociągnęła.

Dziewczyny co były na warsztatach wczoraj w P-niu- Jak było?

U mnie dzis pobudka o 6. Obudził mnie wilczy głód. Mam coraz większy problem ze wstawaniem z lóżka i zmiana pozycji pobolewa mnie spojenie łonowe.
U mnie dzis pogoda przez okno bardzo zachęcająca słoneczko pięknie świeci a termometr w słońcu pokazuje 9 stopni

U mnie dzis pobudka o 6. Obudził mnie wilczy głód. Mam coraz większy problem ze wstawaniem z lóżka i zmiana pozycji pobolewa mnie spojenie łonowe.
U mnie dzis pogoda przez okno bardzo zachęcająca słoneczko pięknie świeci a termometr w słońcu pokazuje 9 stopni

No u mnie zero jest chociaż słońce świeci. To nieźle nagrał termometr.

Maui a twój wózek to już przyszedł czy jeszcze czekasz? Potas masz z magnezem czy jak? Ja biorę jakiś magnez z potasem z doppelherz i tez mi ustały skurcze łydek.
Nie mam ostatnio problemów ze spaniem. Od kilku dni czuje się bardzo dobrze nawet lepiej niż w zeszłym trymestrze. Oby nie zapewnić.

Ja zaraz idę na wizytę do diabetologa.

Hej!

Kurcze dziewczyny, połamana dziś wstałam. Pierwsze kroki skierowałam na wagę i mam 1 kg więcej niż przedwczoraj! Ja rozumiem, że dziecko teraz szybko przybiera, ale to chyba przesada?! Przyszło mi od razu do głowy zatrucie ciążowe, ale ciśnienie mam w normie i nie mam żadnych innych objawów. Jadłam normalnie jak co dzień - na śniadanie kanapki z pełnoziarnistego chlebka z chudą wędliną i pomidorem, później tost z dżemem, na obiad pomidorowa, a na kolację twarożek ze szczypiorkiem i kanapki. Skąd ten kilogram? Mam wzdęcie może to to?

reklama
Hejka, ja tez mam problemy z przekręceniem się, zmianą pozycji. Jak jest mąż w domu, to podaje mi rękę - na zasadzie dźwigni, choć i tak czuje się jak żuczek przekręcony pancerzem na ziemię :)

Do góry