reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe kreseczki wysikują wszystkie laseczki 🌺🌹🌻

A propos aut, to mój M ma polówkę, wysłałam mu wczoraj to:
😂
Przyjechaliśmy wczoraj od mojej mamy, otwarliśmy winko, poogladaliśmy głupoty, ja wypiłam 2 lampki wina i mi wirowało w głowie 🫨😂 to przez te „oszczędzanie się” rzadko piję i tak to potem na mnie działa 😂 Naprawdę jeden z niewielu wieczorów, gdzie mogłam oderwać głowę od codzienności i odpocząć.
Mąż pojechał po pieczywko do piekarni, a ja robię jajecznicę 🍳 miłej soboty ☀️😻

reklama
Temat na dziś, może troche nudny: opinie na temat ppk. Oplaca sie czy nie?
Mój chłop robił analizę i uważa, że się opłaca 😉 Uważa też, że ludziom nie chce się w to wnikać, a pracodawcom nie jest to na rękę, wiec dlatego jest stworzona otoczka, że niby nie warto. Ty odkładasz jakby ze swojej pensji kilkadziesiąt złotych, pracodawca dokłada też jakąś część i państwo jakąś, więc to niby nie ma prawa się nie opłacać. A że te pieniądze są w jakiejś części inwestowane to wiele nie zmienia. Ale to nie moja opinia tylko mojego chłopa, więc nic więcej Ci nie powiem. Mogę go ewentualnie o szczegóły dopytać.

Mój chłop robił analizę i uważa, że się opłaca 😉 Uważa też, że ludziom nie chce się w to wnikać, a pracodawcom nie jest to na rękę, wiec dlatego jest stworzona otoczka, że niby nie warto. Ty odkładasz jakby ze swojej pensji kilkadziesiąt złotych, pracodawca dokłada też jakąś część i państwo jakąś, więc to niby nie ma prawa się nie opłacać. A że te pieniądze są w jakiejś części inwestowane to wiele nie zmienia. Ale to nie moja opinia tylko mojego chłopa, więc nic więcej Ci nie powiem. Mogę go ewentualnie o szczegóły dopytać.
No tak czytam i czytam i najwiecej jest opinii, ze sie oplaca, ale żeby to wypłacać np co 2 lata. Płaci sie wtedy podatek, no ale trzymać to do emerytury to trochę strach jednak.

przepraszam @LadyCaro , ze ominęłam post o ppk, ale niebardzo się na tym znam. My z pracy jesteśmy wszystkie wypisane z tego- póki co, bo na ten moment wszystkim się nam kasa przydaje, ale w każdej chwili możemy sie zapisać. Fajnie, @Avy , chętnie poczytam opinię kogoś, kto się tym interesuje w tym temacie ☺️

Temat na dziś, może troche nudny: opinie na temat ppk. Oplaca sie czy nie?
W mojej opinii, jesli ktos ma problem z oszczedzaniem pieniedzy, to tak jest to jakis sposob na zaoszczedzeniu na przyszlosc paru groszy. Pamiętajmy jednak że zarabiamy jedynie na wpłacie pracodawcy, a nie na naszej części. Nasza cześć jest inwestowana i w zalozeniu moze / nie musi wygenerowac zysk. Wplata pracodawcy to 1.5% wynagrodzenia od ktorej placimy podatek (12 lub 32%) i jesli decydowalibysmy sie na jej wyplate wczesniejsza to przysluguje nam 70% z wplaty pracodawcy, reszta pieniedzy idzie na konto ZUS. W zaleznosci od progu podatkowego naszego wynagrodzenia tj 12% lub 32%, zwrot na srodkach pracodawcy wynosi 58% lub 38%.
Pytanie czy jest to warte swieczki.
Mi osobiscie nie chcialoby sie aplikowac co pare miesiecy o zwrot srodkow. Pamietajmy ze nasze srodki i pracodawcy sa tez zamrozone w tym czasie i traca na wartosci (inflacja plus wlasne mozliwosci inwestowania).

Oops 🤣

Załączniki

• 08ab2ddb-28cf-4b7b-bdb1-a371623c55f3.jpeg
    08ab2ddb-28cf-4b7b-bdb1-a371623c55f3.jpeg
    27,5 KB · Wyświetleń: 113
reklama
Do góry