reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe kreseczki wysikują wszystkie laseczki 🌺🌹🌻

A propos aut, to mój M ma polówkę, wysłałam mu wczoraj to:
😂
Przyjechaliśmy wczoraj od mojej mamy, otwarliśmy winko, poogladaliśmy głupoty, ja wypiłam 2 lampki wina i mi wirowało w głowie 🫨😂 to przez te „oszczędzanie się” rzadko piję i tak to potem na mnie działa 😂 Naprawdę jeden z niewielu wieczorów, gdzie mogłam oderwać głowę od codzienności i odpocząć.
Mąż pojechał po pieczywko do piekarni, a ja robię jajecznicę 🍳 miłej soboty ☀️😻

reklama
Temat na dziś, może troche nudny: opinie na temat ppk. Oplaca sie czy nie?
Mój chłop robił analizę i uważa, że się opłaca 😉 Uważa też, że ludziom nie chce się w to wnikać, a pracodawcom nie jest to na rękę, wiec dlatego jest stworzona otoczka, że niby nie warto. Ty odkładasz jakby ze swojej pensji kilkadziesiąt złotych, pracodawca dokłada też jakąś część i państwo jakąś, więc to niby nie ma prawa się nie opłacać. A że te pieniądze są w jakiejś części inwestowane to wiele nie zmienia. Ale to nie moja opinia tylko mojego chłopa, więc nic więcej Ci nie powiem. Mogę go ewentualnie o szczegóły dopytać.

Mój chłop robił analizę i uważa, że się opłaca 😉 Uważa też, że ludziom nie chce się w to wnikać, a pracodawcom nie jest to na rękę, wiec dlatego jest stworzona otoczka, że niby nie warto. Ty odkładasz jakby ze swojej pensji kilkadziesiąt złotych, pracodawca dokłada też jakąś część i państwo jakąś, więc to niby nie ma prawa się nie opłacać. A że te pieniądze są w jakiejś części inwestowane to wiele nie zmienia. Ale to nie moja opinia tylko mojego chłopa, więc nic więcej Ci nie powiem. Mogę go ewentualnie o szczegóły dopytać.
No tak czytam i czytam i najwiecej jest opinii, ze sie oplaca, ale żeby to wypłacać np co 2 lata. Płaci sie wtedy podatek, no ale trzymać to do emerytury to trochę strach jednak.

przepraszam @LadyCaro , ze ominęłam post o ppk, ale niebardzo się na tym znam. My z pracy jesteśmy wszystkie wypisane z tego- póki co, bo na ten moment wszystkim się nam kasa przydaje, ale w każdej chwili możemy sie zapisać. Fajnie, @Avy , chętnie poczytam opinię kogoś, kto się tym interesuje w tym temacie ☺️

Temat na dziś, może troche nudny: opinie na temat ppk. Oplaca sie czy nie?
W mojej opinii, jesli ktos ma problem z oszczedzaniem pieniedzy, to tak jest to jakis sposob na zaoszczedzeniu na przyszlosc paru groszy. Pamiętajmy jednak że zarabiamy jedynie na wpłacie pracodawcy, a nie na naszej części. Nasza cześć jest inwestowana i w zalozeniu moze / nie musi wygenerowac zysk. Wplata pracodawcy to 1.5% wynagrodzenia od ktorej placimy podatek (12 lub 32%) i jesli decydowalibysmy sie na jej wyplate wczesniejsza to przysluguje nam 70% z wplaty pracodawcy, reszta pieniedzy idzie na konto ZUS. W zaleznosci od progu podatkowego naszego wynagrodzenia tj 12% lub 32%, zwrot na srodkach pracodawcy wynosi 58% lub 38%.
Pytanie czy jest to warte swieczki.
Mi osobiscie nie chcialoby sie aplikowac co pare miesiecy o zwrot srodkow. Pamietajmy ze nasze srodki i pracodawcy sa tez zamrozone w tym czasie i traca na wartosci (inflacja plus wlasne mozliwosci inwestowania).

Oops 🤣

Załączniki

• 08ab2ddb-28cf-4b7b-bdb1-a371623c55f3.jpeg
    08ab2ddb-28cf-4b7b-bdb1-a371623c55f3.jpeg
    27,5 KB · Wyświetleń: 116
reklama
Do góry