poli0105
Fanka BB :)
no mój gigant jest duży ma 7cm i wydaje si ebyc większy niż termin om by wskazywał, więc może nie czekać tych kolejnych 2 tygodni.....
tym bardziej , że 6 sierpnia to będzie 13+4... hymmm
najbardziej mnie wczoraj zaskoczyło, że w karcie ciązy musze mieć wpisane pierwsze badanie (wizytę) przed 10 tyg ciązy by dostac becikowe!!!! a u tego mojego lekarza powiedziały mi babeczki w rejestracji, że mi kartę ciązy założą własnie tego 6 sierpnia...czyli w 14 tyg...to się becikowe już nie należy...chyba, że wpiszą mi tą wizytę z 20 czerwca...tylko czemu wtedy mi karty nie założyły????? a już się w tym gubię....
Kochana, mi się wydaje, że możesz mieć te badania za późno kurcze..Czytałam, że jak sie za późno idzie( jak dzidzia jest już za duża) to wynik wychodzi błędnie zły- a po co niepotrzebne nerwy. A co do becikowego, to wiem, że gin wystawia stosowane zaświadczenie, że byłaś u niego przed 10 tyg ciąży.
Dziewczyny, a jak to jest z tą refundacją tych badań?? Pisały niektóre z Was, że macie badania za darmowe. Ja jak się zapisywałam na poniedziałek, to babeczka koniecznie kazała mi przynieść skierowanie od gina, że mam obciążenie rodzinne..
A odnośnie przezierności karkowej znalazłam to:
Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:
- CRL powinien wynosić 45–84 mm
- optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
- niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
- istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
- płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
- należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
- NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
- NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
- NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
- NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.
Ostatnia edycja: