reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2013

Cześć i czołem!

Ja dziś odreagowuję, wczorajszy super pracowity dzień i wkurzający wieczór. Od rana obejrzałam "Kupiliśmy zoo" i oczywiście przy okazji poryczałam sobie. Teraz będę czytać i mam wszystko inne w nosie, no przynajmniej przez godzinę, półtorej :)

Poli ty to masz zawsze jakieś fajne kulinarne pomysły :)

reklama
u nas dziś roladki schabowe z papryką i serem feta bo mąż sobie zażyczył,tylko nie wiem jaką surówkę do tego :( mnie się mizeria marzy ale nie mam ogórków a nie chce mi się do sklepu jechać bo nam drogę zamknęli bo kanalizację robią i zamiast 1 km do sklepu mam 6 bo trzeba na około jechać...ehhh

Poli u ciebie to zwykłe naleśniki z serem i szynką przepysznie brzmią. Chętnie bym zjadła potrawę przygotowaną przez ciebie. Twój mąż to się ma z tobą dobrze, zazdroszczę.

Poli ty się tak nie czerwień, bo dziewczyny prawdę piszą :-) Podejrzewam, że u ciebie kanapka z dżemem była by na poziomie dania de lux :-)

Ja też nie mam pomysłu na obiad. W lodówce leżą cycki z kurczaka więc pewno coś z nich wymodzę (może zrobię takie w płatkach kukurydzianych?)
Za to od rana szaleje z praniem (tzn pralka szaleje a ja czekam aż się wypierze :-D) muszę jeszcze ogarnąć kuchnię oby mi sił starczyło.

A wczoraj mój mąż miał przygodę w aptece. Ginka kazała żebym brała syrop *spam* z magnezem i mój małżonek poszedł do apteki i kupił, ale zwykły *spam*. Kazałam mu iść do apteki wymienić na ten z magnezem i pani w aptece powiedziała, że apteka to nie sklep spożywczy i nie praktykuje się zwrotu leków :eek: No to mąż do niej, że mówił, że miał być z magnezem a ona się upierała, że podała taki jaki on chciał. Później stwierdziła, że tego z magnezem nie mają i musi zamówić a w drodze wyjątku ten zwykły *spam* przyjmie bo kobietom w ciąży się nie odmawia.
Czy faktycznie nie można oddać do apteki lekarstwa? Bo ja już zgłupiałam:eek:

tak się wystraszylam wczoraj tym twardym brzuchem, że zadzwoniłam do mojej gin. Ona nie panikowała, powiedziała że tak może być, że ten brzuch mam ciągle twardy, ale jak mnie to niepokoi- to żebym podjechała na Izbe przyjęć. I podjechałam. Zrobili mi KTG- to nie są skurcze, bo żaden się nie zarejestrował. Generalnie kazdy lekarz mówi co innego. Moja powiedziała, że mam twardy- i ja czuję ze jest jak skała. Wczoraj na IP babka mowi, że moze mi się wydaje że twardy (i takie to gadanie).
Potem miałam badanie na fotelu. Szyjka ok. Potem badanie usg szyjki- i pani doktor zobaczyła że jest trochę krótka a do tego wewnetrzne rozwarcie. Potem stwierdzila że to jednak nie rozwarcie. Więc do konca nie wiem co mysleć. Mam za 2 tyg. powtórzyć usg szyjki. Dostałam kolejne leki :baffled: i nakaz leżenia. I tyle.

A dziś wieczorem mam fajny koncert- utwory witney huston w sali kongresowej. Idę. Przecież gdybym wczoraj nie pojechała na IP- nie kazali by mi leżec ;-) ja i tak duzo wypoczywam na kanapie, poza tym to koncert zasiadany.

Smoniczka- jeśli chodzi o przepisy prawne, to ZADEN SKLEP nie ma obowiązku przyjąć zwrotu towaru (no chyba że jest uszkodzony, wtedy reklamacja). jesli w sklepie jest mozliwośc zwrotu- to tylko i wyłacznie dobra wola skleppu, marki.
Nie wyobrażam sobie zwrotu towaru do apteki. To "specyficzny" towar, i pewnie jak się sama nad tym zastanowisz to swiadomość że np. ktos kupił syrop i po godzinie go oddal (i np. dolał coś w tym czasie, a ty potem kupisz!!!).
Więc to naprawdę była dobra wola tej pani, że przyjęła :)

Kancelaria Premiera umieściła pytania i odpowiedzi dotyczące rocznego urlopu macierzyńskiego. Najważniejsze dla nas:
Jeśli ustawa wejdzie w życie 1 września 2013 r., to część kobiet rodzących w styczniu i lutym 2013 r. nie będzie mogła korzystać z urlopu rodzicielskiego na nowych zasadach. Czy istnieje szansa, żeby wszystkie kobiety rodzące w 2013 r. zostały jednak objęte nowymi zasadami?

Obecnie projekt wydłużenia urlopu macierzyńskiego poddawany jest szerokim konsultacjom społecznym. Z obliczeń resortu wynika, że będą mogły z niego skorzystać kobiety, które urodzą dzieci najwcześniej w połowie marca, pod warunkiem, że ustawa wejdzie w życie 1 września 2013 roku. Tak więc, jeśli ten termin zostanie zachowany, zdecydowana większość kobiet, które urodzą dzieci w 2013 roku, zostanie objęta nową ustawą. Założony termin wejścia w życie ustawy wynika z przyjętego harmonogramu prac i niezbędnych konsultacji. Jej ostateczny kształt, przed przesłaniem projektu do parlamentu poznamy jednak za kilkanaście tygodni. Nie jest wykluczone zatem, że projekt będzie jeszcze zmieniany i uaktualniany.

Martuszka w wypadku jakby opakowanie był naruszone czy coś to ja rozumiem, że babeczka mogła by mieć opory żeby nie przyjąć. W moim wypadku chodziło bardziej o wymianę na ten dobry, a że tego dobrego nie było (bo trzeba zamówić) to mogła zrobić tylko zwrot.

Edit: no doczytałam i faktycznie leków się nie zwraca, chyba że farmaceuta, źle wydał lek (czyli tak jak w naszym przypadku). Ale pani się niestety upierała, że ona wydała taki o jaki mąż prosił. Ale spoko już po sprawie.

Ostatnia edycja:
reklama
Martuszka, dziwna sprawa z tymi lekarzami:eek:I jak tu sie nie denerwować?

Smoniczka, Martuszka ma rację, apteki nie przyjmują zwrotów!! Co do tych piersi z kurczaka:-p:sorry: Potnij je na długie paski i włóż do miseczki z mieszkanką jajka i przeróżnych ziół- niech tak postoi z 2 godzinki, a potem obtocz w mące i usmaż- takie proste a pychaaaaaa;-)

Dziś już mnie nie będzie babeczki, miłego dnia!!

Do góry